Noutăți

Un mesaj de acum 132 de ani, găsit într-o sticlă adusă de către valuri, la țărm. E cel mai vechi mesaj de acest fel, dintre cele descoperite până azi, în lume!

Mesajele scrise pe bucăți de hârtie ce erau introduse, apoi, în sticle închise etanș, ne sunt cunoscute din filmele și cărțile ce prezintă aventurile unor navigatori. Un asemenea mesaj, lansat cu multă vreme în urmă de către un vas european a fost descoperit, nu demult, pe o plajă din vestul Australiei.

După cum ne informează theguardian.com, pe bucata de hârtie găsită în sticlă erau înscrise numele vasului, data „lansării la apă” a sticlei, precum și coordonatele geografice ale locului în care obiectul plutitor a fost abandonat în valurile oceanului. Sticla cu mesaj a călătorit, apoi, în voia sorții și a valurilor, vreme de aproape 132 de ani. A fost astupată temeinic și lăsată în apa oceanului în ziua de 12 iunie a anului 1886. Autenticitatea sa a fost verificată și confirmată de către Western Australian Museum.

„Cel mai vechi mesaj în sticlă din lume” a fost descoperit întâmplător, la țărm de mare, de către doi soți – Kym și Tonya Illman. Inițial, au crezut că nu este vorba decât despre un deșeu. Apoi, vechea sticlă de gin le-a captat interesul prin forma sa aparte, dar și prin bucata de hârtie aflată în interior. Examinând artefactul cu mai multă atenție, cei doi au apreciat că i-ar sta bine pe raftul bibliotecii lor. Cea mai veche dintre sticlele cu mesaj descoperite anterior, la nivel mondial, avea, potrivit independent.co.uk, o vechime considerabil mai mică, de „numai” 108 ani, 4 luni și 18 zile.

Paula

sticla cu mesaj

La citirea răvașului din sticla nou-descoperită, s-a constatat că este vorba despre un artefact valoros, interesant pentru știință. Sticla a fost lansată la apă de pe vasul german „Paula”. Această corabie din secolul XIX a traversat Oceanul Indian la o distanță de 950 de kilometri față de coasta Australiei. Nava germană era implicată, la 1886, într-un studiu științific de lungă durată. Studiul, derulat pe o perioadă de 69 de ani, implica inclusiv lansarea la apă a mii și mii de sticle cu mesaj în oceanele lumii, în scopul de-a afla mai multe despre direcțiile de deplasare ale curenților oceanici.

sticla

traseu vas

jurnal

Specialiștii australieni, cu sprijinul celor de la Observatorul Naval German, au comparat mesajul aflat în sticlă cu însemnările căpitanului vasului „Paula”, păstrate în jurnalul meteorologic de bord. Cu plăcută surprindere, au descoperit o mențiune din data de 12 iunie 1886, în care căpitanul navei menționa că a fost lansată o nouă sticlă cu mesaj. Scrisul este același, în mesaj și jurnal!

Până în momentul de față au fost descoperite, pe diferite meridiane ale lumii, nu mai puțin de 662 de sticle cu mesaj lansate în același studiu german de lungă durată. Ultima sticlă depusă în apele oceanului, în cadrul acestui studiu, a fost descoperită în urmă cu 84 de ani!

traseu

mesaj

Mesajul

sticla cu mesaj

Surse: www.theguardian.com, www.independent.co.uk, www.archaeology.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii