Noutăți

Un laborator spațial chinez, cu o greutate de 8 tone, se va prăbuși în Europa…

  •  
  •  
  •  

Experții avertizează că un laborator spațial chinez de opt tone se va prăbuși probabil în Europa la începutul lunii aprilie, dar încă nu se știe exact momentul și locul în care se va întâmpla acest lucru.

Tiangong-1 este un laborator satelit care conține cantități mari de hidrazină, o substanță toxică și inflamabilă care poate provoca tot felul de probleme de sănătate oamenilor – inclusiv otrăvirea sângelui, a rinichilor, a plămânilor, a sistemului nervos central. De asemenea, poate produce arsuri grave pe piele. Corporația aerospațială americană (AAC) prezice prima săptămână din aprilie pentru reintrare și prăbușirea unora dintre piese, în timp ce Agenția Spațială Europeană (ESA) crede că primele bucăți din laborator vor cădea pe Pământ undeva în jurul datei de 19 aprilie.

Deși nu este clar cât de mult din acesta se va dezintegra în atmosferă, AAC prevede că unele dintre bucăți vor supraviețui și se vor împrăștia pe câteva sute de kilometri. ESA estimează că reintrarea în atmosferă va avea loc oriunde între 43º și 43ºS, adică în Spania, Franța, Portugalia sau Grecia. Zonele din afara acestor latitudini pot fi excluse. O stabilire exactă a locului unde aceste deșeuri cosmice vor cădea nu este încă posibilă. Laboratorul spațial a pierdut legătura cu Agenția Spațială Chineză după ce a fost lansat în 2011, iar de atunci a început să „alunece” spre Pământ. Deși nu este primul satelit de acest gen care intră necontrolat prin atmosfera Pământului, preocuparea este că acesta este deosebit de mare și plin e de substanțe toxice.

Jonathan McDowell, un astrofizician de la Universitatea Harvard, pare foarte îngrijorat de acest satelit și probabilitatea ca acesta să cadă într-o zonă populată: “La fiecare câțiva ani se întâmplă așa ceva, dar Tiangong-1 este mare și toxic, așa că trebuie să stăm cu ochii pe el”, a declarat acesta pentru The Guardian.

sursa: http://bigthink.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii