Noutăți

Un grup de IT-iști români a realizat o invenție care poate revoluționa lumea

Deja suntem obișnuiți cu performanțele extraordinare ale românilor în domeniul IT-ului, performanțe recunoscute de cele mai mari firme de profil din lume. Nu întâmplător, de altfel, specialiștii noștri sunt în număr mare în prima linie a Microsoft, la fel cum nu dintr-un accident firma românească Bitdefender este printre cele mai bune firme din lume care produc sisteme antivirus.

Astfel, ”în cadrul unui proiect dezvoltat de Centrul Universitar Nord Baia Mare, un grup de cercetători au realizat un soft care, atașat la niște ochelari inteligenți, ar putea să revoluționeze comunicarea la distanță. Ochelarii sunt dotați cu o cameră video în miniatură, ceea ce le permite celor care se află în fața calculatorului, oriunde în lume, să vadă și să audă în timp real tot ce vede și aude cel care îi poartă.”, ne spune Radio România Cluj.

ochelari

„Noi am dezvoltat produsul pentru cel mai mare producător de electrocasnice din lume. Cu ajutorul lui, specialiştii care se ocupă de întreţinere şi depanare vor fi scutiţi de drumuri inutile pentru reglaje care pot dura să zicem 5 minute. Vă dau un exemplu: o poartă de control de la Aeroportul din Melbourne trebuie reglată de specialistul care este la Braşov. Cu ajutorul ochelarilor se face o economie de câteva mii de euro pentru drum, dar şi specialistul este degrevat de 72 de ore de zbor”, a declarat Oliviu Matei, administratorul firmei de IT care a dezvoltat produsul. (Vocea Transilvaniei)

Ideea este că aplicația pusă la punct de românii din Baia Mare poate fi folosită în nenumărate domenii. Imaginați-vă că sunteți plecat undeva și, în caz de urgență, nu aveți posibilitatea unui consult medical. Dacă atât dumneavoastră, cât și medicul de familie aveți acest sistem, medicul vă poate consulta de la distanță, aproape ca și cum ar fi lângă dumneavoastră, putând să tragă concluzii pe baza a ceea ce vede în timp real.

În acest moment, specialiștii lucrează la perfecționarea sistemului, acesta urmând să fie lansat pe piață în viitorul apropiat.

Daniel Roxin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

9 Comments on Un grup de IT-iști români a realizat o invenție care poate revoluționa lumea

 1. Ce este ciudat ca de 3 ani imi imaginez o astfel de reusita.Chiar le povesteam prietenilor mei ce mi-as dori sa am o astfel de pereche de ochelari si imi imaginam tot felul de solutii cu s-ar putea face.Ma gandeam sa ii folosesc la un circuit auto pentru cei fara carnet,sau dependenti de viteza.Pentru ca am studiat psihologie la Iasi le pot observa adictiile altfel si controla.Nu pot sa cred,ca cei de aceasi origine cu mine chiar au reusit asta.Sunt mult mult placut uimita si fericita.Coincidenta sau nu,e uau.Nu stiu,dar Legea Atractiei exista.Urmatorul pas…sa ii pot purta.

 2. Super!

  • Mircea Bobora // 26 august 2016 at 1:01 // Răspunde

   Bună Roxana
   Fără a fi un cercetător sau inventator,ce spui tu mi s-a întâmplat şi mie….şi nu odată!
   – Cu multi ani in urma ascultând muzică şi având ochelarii pe ochi,mi-am imaginat ce fain ar fi sa am o pereche de ochelari cu căsti incorporate! Dupa multi,multi ani am vazut-o la TV!
   O alta şi-mai-şi;
   Urmăream meciuri de fotbal si mă gândeam la o transmisiune ‘de sus’! Şi nimic nu se lega in mintea mea decât o cameră care avea un sistem de mers pe role si pe cabluri!
   Am avut un ‘şoc’ când am văzut-o prima data la ruibi si acum tot mai frecvent la fotbal!…..
   Eu cred că toata informatia e deja undeva ,de unde creierul o poate percepe sau nu!
   Iar toți ‘inventatorii’ nu sunt altceva decât canale de ‘scurgere’ a unor informații din virtual in lumea realā!…..
   Iar cei mai multi ‘inventatori’ alterând aceste ‘scurgeri’ prin punerea unui preț, a unei taxe pe invenție. …..că doar trăim într-o lume controlată financiar nu?!?….Iar puțini,sau dacă unul,sunt/e ca Nicola Tesla!

 3. Ideea e intradevar grozava dar ma indoiesc ca as dori sa-mi intalnesc medicul doar virtual pentru un consult. Anumite consultatii se fac numai pe baza de contact fizic intre medic si pacient – toata lume stie ca medicul palpeaza anumite zone ale corrpului. .In rest ce sa spun … le doresc succes in continuare.

 4. GO2-Romania.com // 4 septembrie 2015 at 23:44 // Răspunde

  Intr-adevar revolutionara! In multe domenii poate fi folosit. Nu stiu daca chiar in toate, dar intr-adevar in foarte multe va fi foarte utila inventia.

 5. Va dorim viata lunga cu sanatate si multe,multe reusite!

 6. poate nu am inteles eu ce face, dar pentru asta putem folosi sa zicem “facetime”.daca zicea ceva de imagine 3d era altceva . dar cum am zis mai sus au inventat altii roata

 7. Georgeta Lukacs // 23 august 2016 at 12:55 // Răspunde

  Acest popor roman,pasnic, neclintit din vatra stramoseasca,constituie un izvor continuu de creatie in beneficiul omenirii!

 8. Georgeta Lukacs // 23 august 2016 at 13:18 // Răspunde

  Tinerii romani ar fi bine sa inventeze aparate prin care sa se identifice: tradatorii, camelionistii,hotii,uzurpatorii, imbogatitii din munca altora, informatorii falsi,mincinosii, antiromanii si pe toti care fac rau poporului roman!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii