Noutăți

Un fragment imens din gheața Antarcticii se poate rupe oricând, iar savanții avertizează că efectele vor fi teribile

  •  
  •  
  •  

Fenomenul de încălzire globală a provocat o adevărată catastrofă în Antarctica, odată cu ruperea din calota glaciară a Continentului Alb, a unei bucăți de banchiză de dimensiuni nemaivăzute până în prezent, avertizează  cercetătorii.

Fragmentarea și apoi pierderea calotei Larsen C, cum au denumit-o oamenii de știință, este un proces care durează de fapt de mai mult de un secol, numai că în ultimul timp acesta s-a accentuat extrem de mult. Încălzirea apelor oceanice și subțierea stratului de gheață cu 40-63 centimetri până în anul 2100, este cel mai sumbru scenariu emis de cercetători.

Aceste rezultate vor fi resimțite cel mai rău de către cei care locuiesc în porturi și în orașele situate pe zonele costiere ale mărilor și oceanelor. Aceștia sunt expuși inundațiilor fără precedent, pierderii terenurilor agricole și pătrunderii apei sărate a oceanelor în pânza freatică a solurilor, afectând astfel rezervele de apă dulce. Banchizele antarctice sunt literalmente câmpuri uriașe de gheață care acoperă aproape tot continentul. În unele locuri, acestea ating sute de metri în grosime, dar acest lucru le face foarte fragile la efectele artificiale ale încălzirii globale provocate de activitățile industrial-economice ale omenirii.

Larsen C este a patra calotă glaciară ca mărime în lume, acoperind circa 55.000 de kilometri pătrați, adică de două ori suprafața Belgiei. Două alte calote glaciare s-au topit și s-au prăbușit în decursul ultimilor 20 de ani. Prima dintre ele, Larsen A, a dispărut între anii 1995-2002, iar în 2002 a început să dispară și calota Larsen B care avea suprafața statului american Rhode Island.  Această situație demonstrează încă o dată că Antarctica a devenit unele dinte locurile cu cea mai rapidă rată artificială a încălzirii de pe planetă. Temperaturile Antarcticii au crescut cu circa 2,5 grade Celsius în decursul ultimilor 50 de ani, adică de câteva ori mai mult decât media pe plan mondial. Datele obținute cu ajutorul sateliților și radarelor de mare precizie au demonstrat că Lars C a pierdut 4 metri de gheață doar între anii 1998-2012. Conform cercetătorilor, colapsul marii banchize este iminent și se va produce cu siguranță în următorii o sută de ani.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii