Noutăți

Un fost angajat NASA a devenit prima persoană din lume care și-a modificat propriul ADN: “Vreau să ajut oamenii să se modifice genetic”.

  •  
  •  
  •  

Josiah Zayner, de 36 de ani, a ajuns recent pe prima pagina a ziarelor din întreaga lume, după ce la finele anului trecut a devenit prima persoană care, datorită unui instrument revoluționar de editare a genei CRISPR, și-a modificat propriul ADN. Cu ajutorul unei seringi în care se găseau mai multe substanțe chimice și ADN-ul modificat, biochimistul a reușit să declanșeze o schimbare genetică în celulele sale, astfel încât să își crească masiv musculatura brațelor. De fapt, fostul biochimist NASA și-a editat ADN-ul propriu, eliminând o proteină care inhibă creșterea musculară. Proteina în cauză se numește Cas9 iar în momentul în care ADN-ul modificat a fost injectat în antebrațul său stâng, substanțele chimice s-au dus la gena responsabilă de declanșarea proteinei și au eliminat-o.

Într-un interviu acordat celor de la The Guardian, dr. Zayner a declarat: “Îmi imaginez că într-un viitor apropiat oamenii vor merge într-un loc ca un salon de tatuaj și, în loc să obțină un tatuaj, se vor alege cu un ADN modificat care să îi facă să devină mai mușculoși sau își schimbe culoarea părului sau a ochilor. ADN-ul definește ce este o specie și îmi imaginez că nu va dura prea mult în viitor când specia umană va deveni o specie nouă datorită acestor schimbări. Oamenii își vor schimba genele  din motive medicale, pentru rezultate mai bune pe plan sportiv sau pentru că s-au plictisit de felul în care arată și de bolile la care sunt predispuși”.

Dr. Zayner vinde, de asemenea, truse de bază pentru modificarea genetică prin internet, deși US Food and Drug Administration (FDA) a precizat că “vânzarea produselor de terapie genică fără aprobarea de reglementare este ilegală”. Totuși, până în prezent, deși în conturile sale s-au strâns deja vreo 200.000 de dolari din vânzarea de kituri de editare a genelor DIY, nimeni nu pare că vrea să îl tragă la răspundere, motiv pentru care tot mai mulți internauți se întreabă dacă complici la aceste fapte nu sunt și autoritățile care poate ar dori să vadă dacă astfel de experimente dau anumite rezultate. Și cum e mai bine să efectuezi un experiment dacă nu pe banii voluntarilor?

adn 5

sursa: https://www.theguardian.com/science/2017/dec/24/josiah-zayner-diy-gene-editing-therapy-crispr-interview

sursa: https://gizmodo.com/an-fda-panel-just-greenlit-a-breakthrough-gene-therapy-1819412787

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Un fost angajat NASA a devenit prima persoană din lume care și-a modificat propriul ADN: “Vreau să ajut oamenii să se modifice genetic”.

  1. Stiu si eu niste gene ce ar trebui imbunatatite:gena care stopeaza cancerul si bolile grave, gena care stopeaza caderea parului, gena care elimina grasimea in exces, gena care inmulteste neuronii,gena care inhiba violenta, gena care mareste “cardanul” 🙂

    • Mai ales la ultima gena cred ca nu e barbat sa nu se fi gindit….dar daca din cauze necunoscute gena produce cresterea necontrolata a cardanului?Ar trebui sa controlezi si anularea efectului sau controlul lui….e un pic joaca de-a dumnezeu…ar mai fii si gena care creste dintii lipsa sau stimuleaza cresterea membrelor amputate sau regenerarea corpului ;la 70 de ani iti faci o injectie cu gena tineretii si iaca te-ai facut de 20…sky is the limit….

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii