Noutăți

Un exercițiu militar de anvergură, cu 25.000 DE MILITARI, se va desfășura, luna viitoare, în România, Ungaria și Bulgaria. Oare se pregătește ceva mai mult?

După cum ne informează Reuters, aproximativ 25.000 de militari din Statele Unite și alte 23 de state vor lua parte la un exercițiu militar de anvergură, numit „Saber Guardian“. Manevrele militare sunt planificate să se desfășoare luna viitoare pe teritoriile României, Bulgariei, Ungariei.

Totodată, mai multe bombardiere grele B-1B au fost trimise, din SUA, în Regatul Unit, pentru a lua parte la două exerciții multinaționale distincte, planificate să aibă loc în regiunea Mării Baltice și în alte zone ale Europei, în această lună.

C

Anul acesta, exercițiul „Saber Guardian”, care s-a desfășurat an de an în regiunea Mării Negre, începând cu anul 2013, a fost conceput să fie mult mai amplu, atât în materie de dimensiuni, cât și de obiective, comparativ anterioarele exerciții de acest fel. Aceste vești ar putea, însă, fără mare greutate, să conducă la amplificarea tensiunilor deja existente între Moscova și Washington.

Zilele trecute, Rusia a trimis un avion de luptă pentru a intercepta un bombardier american B-52, aparat de zbor capabil să poarte încărcătură nucleară, ce se deplasa pe deasupra Mării Baltice, nu departe de granița rusească. Este un eveniment ce amintește de Războiului Rece, mai mult decât ar fi de dorit! Washingtonul susține că respectivul bombardier cu rază lungă de acțiune se afla în spațiul aerian internațional.

D

Unul dintre scopurile exercițiului „Sabre Guardian” este testarea capacității forțelor armate aliate de a acționa în forță, cu efective masive, oriunde în Europa. Acest exercițiu de amploare are și un important rol de descurajare! Armata SUA a arătat că exercițiul cel mare va fi precedat de alte câteva manevre militare mai mici, toate vizând asigurarea securitătății și stabilității în regiunea Mării Negre, întrucât intensificarea activităților submarinelor rusești a stârnit deja îngrijorarea.

Exercițiul „Sabre Guardian” va fi cel mai mare dintre cele 18 exerciții separate planificate să aibă loc anul acesta în zona Mării Negre și țintește spre mărirea considerabilă a capacității forțelor militare europene și americane de a opera laolaltă, cu eficacitate și fără probleme, în cazul unui conflict armat (la care sperăm, totuși, că nu se va ajunge)!

A

Sursa: www.reuters.com

Text: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii