Noutăți

Un bărbat paralizat a reuşit să meargă folosind un costum robotizat, controlat de creier – VIDEO

  •  
  •  
  •  

Un bărbat paralizat a reuşit să îşi mişte toate cele patru membre folosind un costum robotizat controlat de creier, spun cercetătorii, potrivit CNN.

Bărbatul în vârstă de 28 de ani din Lyon, Franţa, cunoscut drept Thibault, a rămas paralizat de la umeri în jos după ce a căzut de la balcon, de la o înălţime de 12 metri, accident care i-a afectat coloana vertebrală, potrivit AFP.

El putea să îşi mişte muşchii braţelor şi încheietura mâinii şi a fost capabil să folosească un scaun cu rotile cu braţul stâng.

Cercetătorii de la Universitatea din Grenoble, Franţa, de la Centrul de cercetare biomedicală Clinatec şi de la Centrul de cercetări CEA i-au implantat dispozitive de înregistrare în ambele părţi ale capului lui Thibault, între creier şi piele, pentru a întinde cortexul senzorimotor – zona creiererului care controlează funcţia şi senzaţia motorie.

Reţelele electrodului au colectat semnalele creierului bărbatului şi le-au transmis printr-un algoritm de decodare, care a transformat semnalele în mişcări şi i-a transmis instrucţiuni unui exoschelet robotic.

Timp de doi ani, Thibault a antrenat algoritmul să-i înţeleagă gândurile controlând un avatar – un personaj virtual – în cadrul unui joc video, făcându-l să meargă şi să atingă obiecte 2D şi 3D.

Citește mai mult: News.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii