Noutăți

Un bărbat duce o viață normală social, deși nu mai are… 90 % din creier. Cum e posibil?

Un francez în vârstă de 44 de ani duce o viață cât se poate de normală deși îi lipsește, la propriu, 90% din creier. Descoperirea care i-a bulversat pe oamenii de știință pune într-o nouă lumină tot ceea ce știm cu adevărat despre modul de funcționare a creierului uman. Inițial cazul a fost studiat în 2007 și de atunci și până în prezent medicii au încercat să găsească tot felul de explicații cu privire la modului inedit prin care bărbatul reușește să nu își arate „handicapul” din punct de vedere biologic, însă niciun studiu nu a dus la un rezultat concret.

Bărbatul a mers la medic invocând faptul că resimte o oarecare slăbiciune în piciorul stâng. Supus la o ecografie generală, medicii au fost uimiți să descopere faptul că cea mai mare parte din creierul bărbatului era umplută cu lichid, având doar un strat subţire de ţesut cerebral, părţile interne fiind erodate aproape în întregime.

Medicii cred că cea mai mare parte a creierului a fost distrus în timp, printr-un proces extrem de lent și insesizabil, cauzat de o afecțiune cunoscută sub numele de hidrocefalie. Acesta fusese diagnosticat cu această boală din copilărie şi a fost tratat cu un stent, însă la vârsta de 14 ani acesta a fost îndepărtat. De atunci, cea mai mare parte a creierului său a fost erodat.

creier2

Însă nu boala sau modul în care aceasta a lucrat îi nedumerește pe oamenii de știință, ci faptul că omul nu a prezentat vreun dezechilibru mental sau vreo scădere a capacităților mentale. A lucrat ca funcționar public, este căsătorit și are doi copii perfect sănătoși, iar toți cei care îl cunosc susțin că nu și-ar fi dat seama niciodată că prietenul lor poate avea un asemenea handicap, acesta fiind un om perfect normal.

Prin urmare, prin ce procese misterioase se transferă dintr-o parte în alta a creierului funcții cerebrale, astfel încât un om să aibă o viață normală atunci când îi lipsește 90% din creier? Acest caz vine să întărească, până la urmă, teoriile potrivit cărora omul obișnuit nu folosește mai mult de 5-10% din creier și că dacă am ajunge să folosim 20-30% am fi deja niște genii sau oameni cu puteri considerate astăzi supranaturale…

Trebuie să găsim o teorie care să poată demonstra cum este posibil ca o persoană căruia îi lipsește 90% din creier să aibă un comportament absolut normal”, spune Axel Cleeremans, un psiholog la Universitatea Liberă din Bruxelles.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Un bărbat duce o viață normală social, deși nu mai are… 90 % din creier. Cum e posibil?

  1. Ar putea fi ceva normal daca tinem cont de rolul lichidului cefalo-rahidian,protectie mecanica ,trofic….In conditiile unui drenaj corect care asigura o presiune acceptabila,corpul a gasit o solutie convenabila si a renuntat treptat la nevroglii.(o masa considerabila a creierului)Da,creierul uman foloseste o mica parte dintre neuroni ca si cai de conducere a informatiei si asociati(pastreaza un mic index spre zona de stocare a informatiei…pai,prin liceu se invata cite ceva despre ADN,ARN,codoni si formarea proteinelor….).Cea mai mare parte a neuronilor ar fi legat de memoria volatila,absolut necesara, datorita volumului foarte mare de informatii pe care il primim in orice moment.(si asta se spune tot in liceu!)Adica omul isi poate folosi normal creierul.Doar nu credeati ca activitatea electrica,(pulsuri da-nu,0-1)transforma un neuron dintr-un natarau ,intr-un geniu!Activitatea de doar 9-10% a creierului s-ar putea datora unei varietati de 9-10% a informatiei existente.si odata cu automatizarile care patrund masiv si creeaza un nou tip de patrulaberi…aaaa,credinciosi ai stiintei,s-ar putea sa devina si mai redusa!

  2. Dulau Batran // 21 iulie 2016 at 18:39 // Răspunde

    Cine are capacitatea neuronală să urmăreaască serialul Fringe, acolo va învăţa despre uimitoarele capacităţi ale fiinţei umane. Şi va înţelege şi ce nu au înţeles savanţii ăştia renumiţi.

  3. Tot in liceu se invata:,,Extirparea cerebelului ,compatibila cu supravietuirea,provoaca in primele zile grave tulburari motoriii.Ulterior se instaleaza astazia,(imposibilitatea de a sta intr-o pozitie daca nu exista o baza larga de sustinere),atonia,(lipsa tonusului muscular),astenia,(oboseala rapida).Toate aceste tulburari dispar dupa aproximativ o luna
    fiind preluate de scoarta cerebrala(se formeaza noi sinapse).De unde stiu baietii veseli?Razboiul ,domnilor!Cu prizonierii si lagarele,unde sau efectuat experimente.Daca ,doar citesti tratatele de medicina de campanie ,poti sa iti dai seama.Prizonierii sunt declarati morti,apoi accepta experimentele pentru un tratament mai bun…..

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii