Noutăți

Un artefact vechi de 8.000 de ani, descoperit la sud de Dunăre, ar putea conține cea mai veche scriere pre-alfabetică din lume, conform arheologilor bulgari

  •  
  •  
  •  

Un mic artefact de ceramică datat ca fiind din jurul anului 6000 î.Hr., descoperit în zona orașului Nova Zagora din sud-estul Bulgariei, stărnește curiozitate în lumea științifica, în condițiile în care obiectul preistoric are mai multe semne gravate despre care arheologii cred că ar putea fi o formă de scriere. Potrivit unui raport al celor de la ArcheologyinBulgaria.com citați de presa occidentală, obiectul a fost descoperit în toamna anului trecută alături de alte 36 de artefacte neoliticice pe malul unui râu, în imediata apropiere a orașului Nova Zagora. Descoperirea a fost anunțată de abia în data de 14 februarie 2018, după ce s-au efectuat mai multe studii.

“Este o formă avansată de transmitere a informaţiei şi este foarte complexă”, a spus profesorul Tania Kaneva, şefa echipei de arheologi, citată de Novinite.

„Presupunem că inscripția este cea mai veche scriere din lume. Inscripțiile nu sunt simple decorațiuni, ci erau de o mare valoare pentru poporul neolit care le-a păstrat în casele lor. Semnele au fost scrise pe ambele fețe ale plăcii ceramice umede cu un obiect ascuțit și credem că reprezintă o formă superioară de comunicare față de pictograme. Încercări de decodificare a inscripției nu au fost încă făcute”, se arată în comunicat postat pe site-ul ArcheologyinBulgaria.com.

8000-years-old-

nova zagora

Descoperirea din Bulgaria este contemporană cu celebrele Tăblițe de la Tărtăria, a căror vârstă oficială este de 7.500 de ani, deși există motive să credem că ele au chiar mai mult de 8.000 de ani vechime. În același timp ea confirmă nivelul remarcabil de dezvoltare pe care îl avea CULTURA DANUBIANĂ (dezvoltată de o parte și de alta a Dunării), numită de mulți savanți străini cea mai importantă cultură din preistorie, o cultură care folosea scrierea cu 2.000 de ani înaintea sumerienilor, justificând numele dat acestui spațiu ca VATRA VECHII EUROPE.

 

sursa: http://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/8000-year-old-slab-holds-oldest-writing-ever-discovered-or-does-it-009675?nopaging=1

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii