Un arhitect român a schimbat fața Canadei. O poveste de viață impresionantă. Video

“Arhitectura poate fi un instrument foarte periculos. Noi putem face oamenii fericiți sau nefericiți în funcție de ce fel de spațiu proiectăm pentru ei.” declara Dan Sergiu Hanganu la inaugurarea uneia dintre sutele de clădiri proiectate de el și firma sa în Canada.
Născut la Iași în 27 ianuarie 1939, Dan Sergiu Hanganu este un arhitect canadian de origine română. Și-a obtinut diploma de architect de la Facultatea de Arhitectură a Universității București în 1961. Nouă ani mai târziu a plecat într-o excursie în Iugoslavia cu gândul de a ajunge în Canada. Mai întâi s-a oprit în Toronto, oraș care nu i-a plăcut și pe care l-a considerat “un sat necioplit”. A plecat mai departe spre Montreal, unde s-a stabilit și și-a deschis propria firmă de arhitectură în 1978.
Într-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei, arhitectul româno-canadian povestește: “Eu am ajuns în Canada fără niciun document asupra mea care să ateste această specializare. M-au pus să jur pe Biblie că sunt arhitect. Am început să lucrez cu 3 dolari pe oră.”
Nu a trecut mult până când talentul și viziunea arhitectului din România să se impună în întreaga țară din nordul continentului american. Pintre cele mai renumite clădiri proiectate de el se numără și aripa nouă a Muzeului Pointe-a-Calliere, clădirea HEC din Montreal, ce adăpostește Facultatea de Studii Economice a Universității din Montreal, sala de concerte din Rimouski, Pavilionul de Design UQAM, Teatrul Nouveau Monde, Mănăstirea Saint-Benoit-du-Lac, studioul Cirque du Soleil, Centrul de arte Juliette-Lassonde, hotelul Godin, zonele rezidențiale din Val de l’Anse precum și numeroase alte clădiri cu utilizări variate – clădiri culturale, comerciale și rezidențiale în Canada, dar și în Europa și Asia.
Contează respectarea programului, respectarea a ceea ce urmărește clientul, fezabilitatea – nu vrea nimeni un proiect ce devine inutil și regretabil peste cinci ani. Mai presus de toate e această obsesie culturală pe care o am: în ce măsură respectă ceea ce există deja. În orice găsești există valoare, dacă știi să o detectezi dincolo de aparențe. Este ceva esențial care poate fi preluat, metamorfozat„ a declarat arhitectul într-un interviu acordat ziarului Ziua de Cluj în ianuarie 2012.
Este unul dintre cei mai apreciați și premiați arhitecți din Canada, membru al Academiei Regale Canadiene, cât și al Academiei Române. În 1998 devenea Omul Anului ales de prestigioasa insituție Board of Trade of Metropolitan Montreal. Este membru al Ordinului Arhitecților Canadieni și al Societății de Conservare Sauvons Montreal.
În 2003 a devenit doctor honoris causa la Universitatea din București. În 2004 a primit un doctorat honoris causa de la Universitatea din Laval, Québec. Tot în 2004, i-a fost acordat premiul Carriere Sam-Lapointe, de la Institutul de Design din Montreal. În 2005 a fost numit Ofițer al Ordinului Național din Quebec, iar în 2008 a primit medalia de aur acordată de Institutul Regal de Arhitectură din Canada. Acestea sunt însă doar câteva dintre zecile de distincții câștigate pe parcursul carierei sale…
Interviu cu Dan Sergiu Hanganu:
Traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu
Surse: archdaily.com, thecanadianencyclopedia.ca, University of Toronto Press
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu