AIM radionica curs online

Noutăți

Un altfel de Vietnam. Imagini istorice extrem de rare făcute în timpul războiului dintre Nord și Sud

Când foto-jurnalistul Doug Niven a ajuns pentru prima dată în Hanoi se aștepta să găsească documente care să povestească războiul dintre Nord și Sud din perspective diferite. Însă nu a găsit nici o carte nord-vietnameză, ci doar mai multe fotografii și filme nedevelopate.

“Am fost curios să văd aceste imagini pline de amintiri ale poporului vietnamez și punctul lor de vedere asupra războiului. Au fost ei la fel de afectați ca cei din sud? a declarat Doug Niven

Războiul din Vietnam a avut loc între 1 noiembrie 1961 şi 30 aprilie 1975. A fost purtat între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China şi Uniunea Sovietică, şi Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de Statele Unite. Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea Vietnamului de Sud şi unificarea ţării sub conducere comunistă. Trupele americane s-au retras din Vietnam, războiul fiind considerat unul dintre marile eşecuri ale politicii externe americane.

vietnam1 vietnam2 vietnam3 vietnam4

La 2 iulie 1976, prin reunificarea Vietnamului de Sud cu Vietnamul de Nord a fost creată Republica Socialistă Vietnam. Capitala sudului, oraşul Saigon a fost redenumit Ho Şi Min, în onoarea fostului preşedinte al Vietnamului de Nord.

Astăzi, Republica Socialistă Vietnam numără peste 80 de milioane de locuitori și se întinde pe o suprafață de 331 de mii de km².

vietnam5 vietnam8 vietnam7 vietnam6

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Un altfel de Vietnam. Imagini istorice extrem de rare făcute în timpul războiului dintre Nord și Sud

  1. Articol cu limbaj tendentios ori facut in graba, fara informatii veridice. Nu a fost vorba de razboiul dintre Nord si Sud ci dintre Nord si forte aliate conduse de SUA. (au participat si trupe din Coreea, Japonia, Australia etc.) Sudul a fost doar marioneta SUA iar trupele Vietnamului de sud folosite ca si carne de tun. Locuind in Vietnam din 2015 am vizitat nenumarate muzee in Hanoi, Ho Chi Minh City cat si in alte orase:casele multor prieteni si oameni pe care i-am cunoscut sunt pline de fotografii amintind de perioada razboiului cu SUA dar si cel cu Francezii. Sunt recunoscator ca am avut sansa sa cunosc oameni minunati in Vietnam si sa invat cate putin din istoria lor zbuciumata. Pentru cei interesati sa afle mai mult decat din filmele de la Hollywood, va invit sa vizionati “The Vietnam War” regizat de Ken Burns.Documentar impartial si foarte bine documentat. Succes.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii