AIM radionica curs online

Noutăți

Uluitoarele asemănări dintre două monumente străvechi, aflate pe continente diferite, în Asia și America: Templul Marelui Jaguar și Templul Baksei Chamkrong!

În lume există zeci de monumente și clădiri construite în vechime care prezintă uluitoare similitudini cu alte monumente și clădiri aflate la distanțe enorme, de mii de kilometri. Unele dintre clădirile religioase de acest tip au fost construite în epoci diferite, ceea ce ridică alte numeroase semne de întrebare, legate de asemănările arhitectonice observabile lesne, chiar și de către nespecialiști.

Una dintre cele mai fascinante asemănări de acest fel este aceea dintre un templu din Siem Reap, Cambodgia de nord-vest, și o piramidă-templu aflată în Guatemala, la o distanță de 14.000 de kilometri. Printre impresionantele ruine de la Angkor Wat se află și vechiul templu Baksei Chamkrong, despre care istoricii spun că a fost construit în secolul X după Hristos.

Baksei Chamkrong (Cambodgia)

Baksei Chamkrong (Cambodgia)

Baksei Chamkrong înseamnă „pasărea ce oferă ocrotire sub aripile sale”. Denumirea provine dintr-o legendă în care un rege de demult a încercat să fugă din Angkorul asediat de către vrăjmași și, atunci când se credea pierdut, a fost salvat de către o pasăre gigantică, care a aterizat în acele locuri și l-a adăpostit pe monarh sub aripile sale.

La rândul său, Templul Marelui Jaguar se află în Bazinul Peten, o subregiune din Guatemala, unde mayașii au edificat orașul Tikal, acesta fiind unul dintre cele mai importante centre ale civilizației mayașe. Despre Templul Marelui Jaguar experții susțin că că fost edificat înaintea secolului VIII d.Hr. Cu toate că edificiul piramidal din Cambodgia are dimensiuni mai reduse, asemănările cu templul din Guatemala sunt frapante. Ambele sunt edificii în trepte ce prezintă câte o scară masivă, ce urcă spre zonele superioare – care, de asemenea, prezintă asemănări izbitoare, inclusiv la interior.

Templul Marelui Jaguar (Guatemala)

Templul Marelui Jaguar (Guatemala)

Cum pot fi explicate asemănările dintre cele două clădiri separate de către un ocean și de către imensa distanță de 14.000 de kilometri? Foarte anevoie. În lipsa oricăror documente sau informații care să ateste contactul dintre cele două civilizații, oricine, expert sau nespecialist, poate formula o părere. Similitudinile dintre cele două construcții cu rol religios – una aflată în America Centrală și cealaltă aflată în sud-estul Asiei, nu au fost sesizate decât de curând, de către specialiști.

Interesant este că în folclorul cambodgian se vorbește despre un personaj care era pe jumătate uman, pe jumătate divin. Numit Preah Pisnokar, era fiul unei zeițe lunare și al unui simplu muritor iar oamenii din popor i-au atribuit calitatea de constructor legendar al templelor de la Angkor Wat. Legenda spune că, la un moment dat, misteriosul personaj ar fi fost luat „în cer” de către mama sa, unde ar fi dobândit cunoștințe de matematică, arhitectură, pe care, după întoarcerea pe Pământ, le-ar fi transmis mai departe și utilizat spre folosul oamenilor.

templu Guatemala

Baksei Chamkrong 2

Interesant este că și mayașii susțineau o origine celestă („de la zei”) a cunoștințelor pe care dețineau în domeniul matematicii și arhitecturii, informații care le-au îngăduit să ridice temple ce impresionează și astăzi. Oare în spatele mitologiei, al conceptelor religioase, se ascunde ceva care ar putea explica inclusiv cunoștințele tehnice avansate ale anticilor, dovedite prin operele arhitectonice pe care le-au lăsat în urmă?

templu Guatemala 2

Baksei Chamkrong

Temple

Surse: wikipedia.org, www.ancient-code.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii