Noutăți

Ultimul “unicorn siberian”. Când ar fi dispărut acest animal de pe Terra

  •  
  •  
  •  

De zeci de ani, oamenii de știință au crezut faptul că unicornul siberian, un mamifer similar cu rinocerul, ar fi murit în urmă cu 350.000 de ani. Însă rămășițele unui asemenea animal descoperite în Kazahstan în 2016, a răsturnat complet această ipoteză. Se pare că aceste creaturi “mitice” trăiau pe Terra în urmă cu 29 000 de ani. Totuși acești unicorni nu sunt cei pe care îi regăsim în cărțile cu povești. Unicornul adevărat, Elasmotherium sibiricum, era mare și rapid, dacă ținem cont de faptul că avea 2 metri înălțime, 4,5 metri lungime și cântărea în jur de 4 tone. Cornul acestuia era unul lung și subțire, diferit de cel al rinocerilor contemporani nouă.

Acești unicorni aveau instincte teritoriale și își foloseau cornul frontal în luptele cu alți masculi pentru a-și stabili poziția dominantă în turmă sau pentru a impresiona femelele în perioada de împerechere. De asemenea, cornul mai mic avea și el un rol important – în căutarea hranei, pentru săpat în pământ și ruperea rădăcinilor.

De-a lungul timpului au fost descoperite trei specii ale genului Elasmotherium sibiricum și anume: Elasmotherium keyserlingii descrisă în anul 1842, Elasmotherium galli descrisă în anul 1855 pe baza unui fragment de craniu, respectiv specia Elasmotherium stavropolitanum descrisă în anul 1916 pe baza unui fragment de dinte care a fost descoperit într-o regiune din nordul Caucazului. Arealul acestor animale era limitat la zona stepelor cu ierburi înalte sau în locuri semi-acvatice, unde își găseau hrana vegetală preferată. Aceasta era formată din rădăcini și părțile subterane ale plantelor, din vegetale mai tari, bogate în minerale și plante acvatice.

sursa:https://www.sciencealert.com/were-unicorns-real-fossilised-skull-reveals-siberian-date-last
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii