Noutăți

Ultimele imagini provenite de pe Marte au un aspect neobișnuit de… terestru. NASA a procesat imaginile culese de către roverul Curiosity și iată ce-a rezultat!

O incredibilă imagine panoramică a fost creată, la agenția spațială americană, prin îmbinarea mai multor cadre realizate de către roverul Curiosity, la suprafața Planetei Roșii, în Craterul Gale. Această imagine, una uluitor de asemănătoare cu un peisaj dintr-o zonă deșertică de pe Terra, dezvăluie o mică dar foarte interesantă porțiune din „chipul” planetei vecine.

Una dintre camerele foto de la bordul roverului a obținut 16 imagini ale diferitelor puncte de pe traseul parcurs de către rover iar din alăturarea acestora a rezultat fascinanta imagine panoramică recent dată publicității. De aspectul neobișnuit de familiar, de „pământesc”, al imaginii compuse este responsabilă și nuanța albăstruie, ce se deosebește puternic de culoarea roșiatică, specifică unui peisaj obișnuit de pe Marte.

craterul Gale

Se cuvine să precizăm că specialiștii de la NASA au ajustat imaginea într-un asemenea mod încât formele de relief aflate la distanța de 80 de kilometri să dobândească acea nuanță albăstruie, caracteristică obiectelor terestre privite de la mare depărtare. Oricum, chiar și fără acest artificiu, nu oricine ar putea bănui, la vederea imaginii panoramice, că este vorba despre un peisaj marțian și nu de unul de pe planeta noastră.

Peisajul marțian a fost fotografiat de pe o creastă cu altitudinea de 327 de metri. În imagini este înfățișat Craterul Gale, care are o vârstă de aproximativ 3,5 – 3,8 miliarde de ani și 154 de kilometri în diametru. La orizont apar marginile de nord ale craterului, care se înalță cu mult deasupra locului în care se află roverul Curiosity. Datorită atmosferei rarefiate a planetei Marte, un munte situat la o distanță mai mare de 80 km de obiectivul camerei poate fi văzut în detaliu și pare să se afle „la doi pași”.

panorama 2

roverul

NASA a publicat, de asemenea, o versiune „adnotată” a fotografiei panoramice, în care sunt prezentate locuri importante din călătoria roverului Curiosity, cum ar fi „Murray Buttes” și Canalul Peace Vallis. Pentru prima dată, a fost jalonat întregul parcurs al roverului de până acum.

puncte

traseu Curiosity

Trebuie spus că roverul Curiosity a fost lansat în spațiu la Cape Canaveral, Florida, la 26 noiembrie 2011. După o călătorie de 560 milioane de kilometri prin spațiu și aterizarea pe Planeta Roșie, roverul Curiosity a străbătut, până acum, o distanță totală de 18 kilometri, în explorările sale marțiene. S-a îndepărtat până la 2,4 km de locul aterizării. Dispozitivul a ajuns pe Marte în august 2012.

Roverul are o greutate de aproape 900 de kg, 2,9 metri lungime, 2,7 lățime și o înălțime de 2,2 metri. Ca sursă de energie folosește un „combustibil” pe bază de plutoniu și a fost trimis pe Marte pentru a se stabili dacă planeta vecină oferă condiții propice vieții, dacă deține cantități însemnate de apă, precum și pentru îmbunătățirea cunoștințelor despre geologia și climatul acesteia.

panorama

imagine compusa

imagine aeriana

imagine Marte

Surse: www.space.com, dailymail.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

4 Comments on Ultimele imagini provenite de pe Marte au un aspect neobișnuit de… terestru. NASA a procesat imaginile culese de către roverul Curiosity și iată ce-a rezultat!

  1. Au trimis americanii pe Marte satelitul așa cum eu am fost pe Luna.

  2. Ai fantastic!Si-o facut s-un selfi!Cum naiba o reusit sa prinda si camera?Atmosfera martiana sa fie cauza!?

  3. Pe pământ se măsoară altitudinea în raport cu nivelul mării. Pe Marte unde nu nu avem așa ceva în raport cu ce se măsoară?

  4. Vasile Tinca // 21 mai 2018 at 17:45 // Răspunde

    cu cele mai inalte 3-4 puncte, proportional distantate, cu citiri periodice si cu compensarile de rigoare.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii