Noutăți

Ultimele descoperiri arheologice dovedesc că istoria cetății Soroca este mult mai veche decât se știa

La Soroca, în urma săpăturilor realizate în jurul cetății, s-au descoperit noi vestigii care fac mai multă lumină asupra istoriei cetății, unica din spațiul românesc care s-a păstrat atât de bine, spun istoricii.

Cercetările au loc în cadrul unui proiect mai amplu, finanțat de Ambasada Statelor Unite, privind istoriile ascunse și construcțiile subterane, în cadrul căruia colaborează istorici și arheologi din Republica Moldova și România.

Construcția cetății Soroca era pusă anterior pe seama lui Petru Rareș, datând din secolul XVI. Ultimele descoperiri arheologice demonstrează însă că istoria localității este mult mai veche, ea fiind încă în secolul XIV-XV un important nod de comerț internațional.

Se presupunea că înainte de cetatea de piatră a existat una de pământ și lemn și arheologii au reușit, în urma ultimelor săpături realizate, să contureze configurația ei. De asemenea, specialiștii au aflat mai multe detalii despre șanțul adânc, care înconjura fortificarea, considerat un important element de apărare al cetății Soroca în perioada medievală.

Istoricul Sergiu Musteață: „Anul ăsta este cel mai spectaculos, deoarece se configurează întreg profilul șanțului și putem spune mai multe despre lățimea, adâncimea lui, cum a fost amenajat. Ca element de apărare al cetății este foarte important – ne ajută să înțelegem că nu doar zidurile cetății apărau, ci era un sistem complex… A doua secțiune vizează parcul cetății și descoperirea unei pivnițe, care este destul de impresionantă. Noi sperăm ca administrația orașului să găsească de cuviință să o valorifice și să o integreze într-un proiect care vizează parcul cetății.”

În afară de pivnița, ce datează, se presupune, din secolul XVIII-XIX, în cadrul săpăturilor de la cetatea Soroca au fost găsite și vestigii mult mai vechi. Spre exemplu, o iconiță de bronz cu imaginea Sfântului Nicolae, care ține în mână Biblia, datând din secolul 15-16, sau o ghiulea din piatră din aceeași perioadă.

Actualmente, numărul total al ghiulelelor, găsite la Soroca, a ajuns la cifra de 80.  În opinia unor cercetători români, este cel mai mare număr de ghiulele descoperite în cadrul cetăților din  spațiul românesc. Iar acest fapt demonstrează că Soroca a fost des atacată pe timpuri.

Citește mai mult: Reporter Global


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii