Noutăți

Ultimele biblioteci în lănțuri, din lume… (Foto)

  •  
  •  
  •  

În Evul Mediu cărțile erau incredibil de rare și prețioase. Fiecare carte trebuia să fie copiată manual cu multă atenție, ceea ce dura mii de ore de muncă.

Când au apărut biblioteci accesibile publicului, cărțile erau adesea puse în lănțuri, pe rafturi, permițând publicului să citească, protejându-le astfel de hoți și menținând intactă colecția valoroasă a bibliotecii.

Lanțurile erau montate pe colțul sau coperta cărților cu ajutorul unor inele și erau suficient de lungi pentru a permite cărților să fie luate din rafturile lor și citite, dar nu scoase din bibliotecă.

Numai bibliotecarul putea scoate cărțile din lanț folosind o cheie, aflăm de la Kaushik Patowari în Amusing Planet. Odată cu apariția tiparului, duplicatele au devenit mai ușor disponibile, iar valoarea cărților a scăzut semnificativ.

La sfârșitul anilor 1800, practica înlănțuirii cărților pe rafturi, a dispărut. Astăzi există doar câteva biblioteci în lănțuri, care ne reamintesc de timpurile de mult trecute.

Biblioteca Catedralei Hereford, Anglia, înființată în 1611, este cea mai mare bibliotecă cu lanțuri care s-a păstrat. Lanțurile, tijele și încuietorile sunt intacte.

Evangheliile Hereford sunt cele mai vechi volume din bibliotecă și datează din jurul anului 780. O altă raritate este o copie unică a vechiului antifonar Hereford din secolul al XIII-lea, în bună conservare dar și Biblia Wycliffite și Breviariul Hereford din secolul al XIII-lea – singura copie care a supraviețuit.

O altă comoară este un vechi relicvar de stejar, lăsat moștenire catedralei de Canonul Russell, despre care se spune că ar fi obținut-o de la o familie romano-catolică în a cărei posesie fusese de multă vreme.

O altă astfel de bibliotecă este „Librije”, găzduită în biserica Sf. Walburgis din orașul Zutphen din provincia Gelderland, Olanda. Biserica datează din secolul al XI-lea, dar biblioteca a fost creată abia în secolul al XVI-lea.

Clădirea și interiorul bibliotecii au rămas aproape neschimbate de-a lungul veacurilor. Cărțile vechi sunt încă înlănțuite de raftul lor antic din lemn.

Biblioteca Francis Trigge din Grantham, Anglia, a fost fondată în 1598 și a fost prima bibliotecă de referință publică din această țară. Biblioteca are 356 de volume catalogate, dintre care aproximativ 80 au încă lanțurile intacte. Biblioteca are câteva cărți rare care au fost tipărite înainte de anii 1500.

Biblioteca în lănțuri de la Royal Grammar School din Guildford, Anglia, este găzduită în cadrul Galeriei (acum biroul directorului) din clădirea veche, cu bibliotecile actuale datând din 1897.

Biblioteca în sine a fost înființată aproape de sfârșitul secolului al XVI-lea. De atunci până în 1800, multe colecții notabile au fost adăugate bibliotecii.

Cea mai veche carte din bibliotecă a fost tipărită la Veneția în jurul anului 1480, iasr cea mai veche carte în limba engleză tipărită aproximativ în anul 1500 are amprenta lui Wynkyn de Worde. Astăzi biblioteca este una dintre puținele biblioteci în lănțuri situată în cadrul unei școli.

Biblioteca cu lanțuri de la Wimborne Minster din Anglia este a doua cea mai mare bibliotecă cu lanțuri. A fost fondată în 1686. Biblioteca are aproximativ 150 de cărți, toate în lanțuri.

Biblioteca Malatestiana, deschisă în 1454, este situată la Cesena, în Italia, într-o fostă mănăstire franciscană. Biblioteca încă mai are cărți înlănțuite de raftul înclinat cu lanțuri din fier forjat.

Biblioteca în lănțuri de la Catedrala Wells, Anglia, găzduiește cărți publicate înainte de 1800. Biblioteca are aproximativ 2.800 de volume, de la teologie și istorie, la știință și medicină, la explorare și limbi.

Cea mai veche carte din colecție este o Pliny Naturalis Historiae tipărită la Veneția în 1472.

Alte cărți timpurii includ De Vesalius De Humanis Corporis Fabrica din 1555, care este cartea de anatomie care a anunțat apariția biologiei ca subiect și atlasul lumii de Abraham Ortelius care a fost publicat pentru prima dată în limba engleză în 1606.

Foto credit: Biblioteca Guildhall, Londra; Medieval Fragments

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii