Noutăți

Ultima urmă a unui Neanderthalian a fost descoperită în Gibraltar. Cea mai veche, în schimb, se află în România

  •  
  •  
  •  

Cu mii de ani în urmă un hominid pășea pe o plajă din Gibraltar. Majoritatea acestor urme lăsate de strămoșii noștri sau de rude ale acestora s-au pierdut în timp, însă nu și aceasta. Urma de talpă descoperită acum este posibil să aparțină unuia dintre ultimii membri ai acestei specii. Neanderthalienii (Homo neanderthalensis), una dintre cele mai apropiate rude ale omului modern, au dispărut de mult, deși există o dezbatere asupra datei exacte a extincției lor de pe Pământ. Este general acceptat faptul că, în cea mai mare parte a lumii, neanderthalienii au dispărut în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.

Prima amprentă a unui Om de Neanderthal confirmată, a fost descoperită într-o peșteră din România și datează de acum 62.000 de ani. Urma se află în peștera Vârtop, din comuna Arieșeni, județul Alba, Munții Bihorului. Aceasta are 22 centimetri lungime și 10,6 centimetri lățime. Degetul mare era mai depărtat de celelalte degete cu 1,6 centimetri, lucru care a indus ideea că putea “apuca” obiecte cu piciorul, la fel ca maimuțele. Specialiștii au mai stabilit că înălțimea “omului de Vârtop” era de aproximativ 146 centimetri.

Revenind la urma din Gibraltar, aceasta este mai recentă, datează din urmă cu doar 29.000 de ani, dar potrivit arheologilor nu se afla într-o stare de conservare prea bună. Are 17 centimetri lungime, ceea ce indică faptul că hominidul avea între 106 – 126 de centimetri înălțime, ceea ce înseamnă, cel mai probabil, că acesta era un tânăr încă în creștere. La momentul când a fost lăsată în nisip, în Gibraltar nu ajunsese, cel puțin asta cred unii oamenii de știință, homo sapiens, lucru ce ar putea explica faptul că pe acest petic de pământ oarecum izolat de restul continentului încă mai existau în acele timpuri neanderthalieni.

Acum, se intenționează studierea cu atenție și a altor peșteri din Gibraltar, în speranța de a găsi noi indicii despre cei care au trăit pe insulă în acele timpuri. Omul de Neanderthal este o specie fosilă de hominid al cărei areal acoperea Europa, precum și părți ale Asiei de Vest. Denumirea provine de la o anumită porțiune din valea râului Düssel, Germania, numită până în 1902 Neanderthal, și locul descoperirii primelor indicii ale existenței speciei. Conform oamenilor de știință, dispariția neanderthalienilor a fost un proces influențat de mai mulți factori, printre cei mai importanți fiind limitarea resurselor naturale ca urmare a schimbărilor climatice, pe lângă apariția Homo Sapiens, specie mult mai dezvoltată, care a știut să valorifice mult mai bine resursele și să-și asigure hrana.

sursa: https://www.sciencealert.com/this-footprint-found-on-gibraltar-could-have-been-made-by-one-of-the-last-neanderthals
sursa: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S027737910400335X
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on Ultima urmă a unui Neanderthalian a fost descoperită în Gibraltar. Cea mai veche, în schimb, se află în România

  1. Omul de Neanderthal nu este un stramos al nostru, a fost o alta rasa care a trait in paralel cu rasa Homo Sapiens care este adevaratul stramos al omenirii. Am putea spune ca Omul de Neandertha a fost o concurenta a rasei Homo Sapiens.De-a lungul timpului au existat mai multe rase humanoide care au disparut rand pe rand iar cea care ramas si a supravetuit ramanind ultima rasa cea mai evoluata a fost Homo Sapiens acum 40 de mii de ani care a devenit stramosul omului modern.

  2. Omul de Neanderthal s-a amestecat cu Homo Sapiens in zona carpato-dunareana rezultand Omul de Cro-Magnon, omul actual…

    • E treaba ta daca te tragi din cromagnon si din neanderthalian, eu, unu’, ma trag din Gheter si din Aram. ☺

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii