AIM radionica curs online

Noutăți

Uimitorul caz al unui băiețel din Australia. Deși îi lipsește cea mai mare parte din cortexul vizual, poate să vadă ca orice persoană sănătoasă

Medicii din Australia au prezentat recent cazul unui băiat de 7 ani căruia îi lipsește cea mai mare parte din cortexul vizual, însă în mod surprinzător sau miraculos, luați-o cum doriți, poate vedea în continuare. Este primul caz cunoscut de acest tip din lume și ne face să ne întrebăm cât de multe lucruri știm cu adevărat despre corpul uman.

Când avea doar două săptămâni, băiatul a suferit o deteriorare gravă a cortexului vizual, partea creierului care gestionează impulsurile nervoase din ochii noștri, asta ca rezultat al unei tulburări metabolice rare numite acil-Co-A dehidrogenază. Această condiție împiedică țesuturile să transforme anumite tipuri de grăsimi în energie.

Băiatul, denumit doar “B.I” de cercetătorii de la Institutul de Medicină Regenerativă australiană, a ajuns să vadă fără cortexul său vizual, deși, de obicei, o situație ca aceasta ar duce la orbire corală, o boală în care creierul poate obține în continuare informații vizuale, dar nu poate procesa ceea ce vede, făcând ca persoana să simtă că are vedere, dar nu să și poată vedea. Băiatul, totuși, poate vedea aproape orice la fel ca orice alt copil de vârsta sa, este capabil să joace fotbal cu ceilalți colegi sau jocuri video și chiar să citească.

Oamenii de știință au studiat acest caz neobișnuit, sperând să înțeleagă ceea ce face starea lui B.I unică. „În ciuda daunelor ocluzale corticale bilaterale extensive, B.I. are abilități vizuale extinse, nu este orb și se poate folosi de vedere la fel ca orice alt om sănătos”, se arată în comunicatul de presă transmis de către medici mass-mediei australiene.

sursa: http://bigthink.com/paul-ratner/this-boy-is-missing-the-vision-center-of-his-brain-but-can-still-see-shocking-doctors

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii