Noutăți

Uimitor! Un atom de stronțiu a fost fotografiat… cu o cameră digitală obișnuită. Cum a fost cu putință?

 •  
 •  
 •  

Este cert că un atom este o particulă atât de mică încât nu poate fi văzută cu ochiul liber. Și nici măcar cu ajutorul celui mai puternic microscop optic. Totuși, într-o fotografie recent realizată este vizibil un singur atom, ce „plutește” într-un câmp electric. Și pentru a fi observat acel atom n-a fost nevoie de vreun microscop (electronic) ultraperformant! Cum a fost posibil să fie fotografiat?

Uluitoarea fotografie a fost realizată de către David Nadlinger, se numește „Un atom singur, într-o capcană ionică” și este câștigătoarea competiției de fotografie științifică organizată de către Engineering and Physical Sciences Research Council (Marea Britanie). În neobișnuita imagine apare un atom de stronțiu, ce se află în mijlocul unui câmp electric puternic, fiind bombardat cu radiația unor lasere, care îl fac (pe atom) să emită lumină.

Oricine va privi cu atenție în centrul imaginii, va observa un punct minuscul, între cele două piese de metal prevăzute cu capete conice. Este atomul de stronțiu, sub lumina albastră a laserelor. Stronțiul a fost folosit datorită dimensiunilor atomilor săi. Un atom de stronțiu deține, în nucleu, un număr de 38 de protoni. Diametrul unui asemenea atom este de câteva milionimi de milimetru. Mult prea mic spre a putea fi văzut în condiții normale, atomul de stronțiu a devenit vizibil datorită unui „truc” științific: a fost făcut extrem de strălucitor.

atomul de strontiu

Atomul de stronțiu ce poate fi admirat în imaginea premiată recent de către Physical Sciences Research Council a fost expus la emisiile unor lasere puternice. Din acest motiv, electronii din compoziția acestui atom au fost energizați. Astfel, electronii au început să emită lumină. Atât de puternică a fost energizarea electronilor, încât atomul ce lumina precum un soare miniatural a putut să fie fotografiat doar cu o cameră digitală obișnuită.

Chiar și așa, în aceste circumstanțe, un atom n-ar putea fi surprins cu ochiul liber; ceea ce se vede este o fotografie cu expunere lungă. În ciuda folosirii laserului, așa cum reiese din rândurile de mai sus, a fost destul de anevoie să fie surprinsă imaginea atomului luminos. Este o imagine rară, fără îndoială!

fotografie

Atomul

Surse: www.popularmechanics.com, www.livescience.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

1 Comment on Uimitor! Un atom de stronțiu a fost fotografiat… cu o cameră digitală obișnuită. Cum a fost cu putință?

 1. cetățeanul tulburat // 22 februarie 2018 at 3:39 // Răspunde

  Pe planeta noastră dragă și scumpă există o fabrică unde se produce
  Dark Matter…știe cineva la ce poate fi utilă această materie?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii