Noutăți

Uimitor: Delfinii și oamenii colaborează pentru a putea supraviețui, de mai bine de 120 de ani. Se întâmplă într-o mică regiune din Brazilia. VIDEO

  •  
  •  
  •  

Pescarii din orașul brazilian Laguna au dezvoltat în timp o relație simbiotică unică cu delfinii, bazându-se pe aceste viețuitoare inteligente pentru a putea prinde pește! Studiile au arătat că există un grup de aproximativ 20 de delfini care „lucrează” împreună cu pescarii. Firește, restul delfinilor din zonă preferă să-și caute hrana pe cont propriu fără a intra în această colaborare.

Apa este atât de tulbure în această zonă, încât pescarii nu ar putea să prindă pește în mod eficient fără ajutorul delfinilor. De aceea ei pescuiesc doar atunci când mamiferele marine își fac apariția. Delfinii direcționează bancurile de pești către mal, apoi folosesc tot felul de semnale distincte pentru a-i alerta pe pescarii cu privire la momentul și locul exact în care să arunce plasele. Sistemul funcționează bine pentru ambele părți. Pescarii ajung să prindă peștii de care au nevoie pentru a supraviețui, această activitate fiind principala sursă de hrană a lor, în timp ce majoritatea peștilor care nu cad în plase devin dezorientați și ajung direct la delfini.

lagun2 lacuge

“Aproximativ 200 de pescari locali se bazează aproape în întregime pe delfini pentru capturarea peștelui. Pescarii nu pescuiesc fără ajutorul delfinilor și cunosc aceste animale individual, le-au dat nume și îi respectă foarte mult. Pentru ei sunt ochii lor din adâncuri”, a declarat Fábio Daura-Jorge, cercetător al studiului, pentru revista LiveScience.

Interesant, cercetătorii au descoperit trei rețele sociale diferite de delfini în Lagună, dintre care doar una cooperează cu pescarii. Cooperarea ar putea fi o trăsătură de comportament învățată sau moștenită, deoarece nimic din mediul înconjurător nu-i oprește de fapt pe alți delfini să-i ajute pe pescari și să participe la realizarea acestei capcane pentru pești. Această cooperare unică dintre om și delfin are loc în această parte a lumii de cel puțin 120 de ani. Acest lucru este dovedit de o scrisoare din secolul al XIX-lea care menționează faptul că delfinii sunt o binecuvântare pentru Laguna, ajutându-i pe localnici să pescuiască.

sursa: https://www.livescience.com/20027-dolphins-work-fishermen.html

sursa: http://www.odditycentral.com/animals/in-this-brazilian-town-dolphins-have-been-helping-locals-fish-for-over-a-century.html

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii