Noutăți

Satul pictat din Africa de Sud – opera unui trib african

  •  
  •  
  •  

Ndebele este un grup etnic african care trăieşte în Africa de Sud şi Zimbabwe şi este cunoscut pentru talentul artistic, folosit în special la pictarea caselor şi realizarea podoabele din mărgele colorate. Acești oameni provin din triburile mai mari din Nguni, care reprezintă aproape două treimi din populația neagră din Africa de Sud. Despre Ndebele se crede că s-au stabilit lângă Pretoria în secolul al XVI-lea. Rivalitatea dintre familii a făcut ca un grup de Ndebele să meargă mai departe spre Zimbabwe. Din grupurile care au rămas în Africa de Sud, Manala și Ndzundza, acestea din urmă au dezvoltat scheme abstracte de pictură pe case, recunoscute acum la nivel global.

Oamenii ndebele au fost războinici neînfricați şi au subjugat de multe ori alte triburi mai mici. Au urmat căsătorii mixte şi schimburi culturale. Se presupune că arhitectura timpurie a caselor ndebele şi pictarea acestora au fost adoptate ca urmare a acestor relaţii. Potrivit unor surse, etnicii ndebeles au suferit o înfrângere oribilă într-un război împotriva burilor, colonişti care vorbeau olandeza, chiar înainte de începutul secolului al XX-lea.

Forţaţi să ducă o viaţă apăsătoare, oamenii ndebele au început să folosească simboluri expresive pentru a comunica în secret unii cu alţii. Astfel, pictura a devenit atât o expresie a rezistenţei culturale, cât şi a continuităţii. Fermierii buri au înţeles semnificaţia acestei arte ca ţinând de domeniul decorativ şi au considerat-o inofensivă şi, prin urmare, au permis să fie continuată.

Picturile murale sunt realizate întotdeauna de către femei, iar tradiţia şi stilul sunt transmise în familii, din generaţie în generaţie, de către mame. O casă bine pictată arată că gospodina este o soţie şi o mamă bună. Ea este responsabilă cu pictarea porţilor exterioare, a pereţilor frontali, a pereţilor laterali, şi, de obicei, a interiorului casei.

ndebele-house-painting-17[2] ndebele-house-painting-16[2] ndebele-house-painting-2[9] ndebele-house-painting-14[2] ndebele-house-painting-13[2] ndebele-house-painting-12[2]

Primele modele de artă pe perete şi simboluri provin din formele şi modelele vechilor podoabe din mărgele ale populaţiei ndebele. Cea mai timpurie artă murală este realizată cu modele tonale pictate de femei cu degetele pe pereţii din pământ ai caselor cilindrice. Înainte de introducerea de către francezi a pigmenţilor acrilici în Africa de Sud, în 1940, au fost folosiţi numai pigmenţi naturali. Ocrul monocrom, maroul, negrul şi albul varului de calcar erau nuanţele iniţiale. Pereţii trebuiau să fie repictaţi sezonier, după ploile de vară, care spălau pigmenţii naturali.

Pictura de pe pereţii populaţiei ndebele a evoluat de-a lungul anilor, fiind vizibilă creşterea influenţei externe. Cu toate acestea, în zonele îndepărtate din nordul provinciei se pot vedea în continuare culorile tradiţionale: negru din funingine, alb din calcar de var, roşu, maro închis, completate acum de nuanţe de albastru deschis, albastru, galben-auriu, verde, şi, ocazional, roz.

ndebele-house-painting-10[2] ndebele-house-painting-9[2] ndebele-house-painting-8[2] ndebele-house-painting-7[2] ndebele-house-painting-6[2] ndebele-house-painting-5[2] ndebele-house-painting-4[2] ndebele-house-painting-18[6] ndebele-house-painting-3[6]

 

sursa: Cultural Survival / Kruger Park Amusingplanet

traducere și adaptarE: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii