Noutăți

Uimitoarele Păsări Sabot. Viețuitoarele cu aspect preistoric care trăiesc în mlaștinile din Africa (video)

  •  
  •  
  •  

Unele animale de pe planeta noastră sunt cu adevărat extraordinare și unice. Deșii dinozaurii au dispărut cu milioane de ani în urmă, oamenii de știință consideră aceste păsări – Balaeniceps Rex sau Pasărea Shoebill (pasărea sabot) – descendente directe ale acelor reptile uriașe care în trecutul îndepărtat stăpâneau planeta. Și nu sunt departe de adevăr, aspectul înfricoșător al Păsării Sabot și agresivitatea neobișnuită fac din aceste păsări adevărate „mașini de ucis”.

Pasărea trăiește în mlaștinile din Uganda, Sudan, Tanzania precum și în Republica Africană, Zair și Zambia. Se hrănește în principal cu pește, dar poate mânca și broaște, șopârle sau chiar pui de crocodili. Capacitatea sa de a sta nemișcată în așteptarea victimei este unul dintre motivele pentru care unii oameni o compară cu un prădător feroce. Are un cioc masiv de aproximativ 23 centimetri și ajung la dimensiuni impresionante de 150 centimetri înălțime și 260 centimetri anvergura aripilor.

Au picioarele lungi și degetele nu prezintă membrană înotătoare, dar se termină cu gheare puternice. Gâtul, relativ scurt și gros, susține capul mare și ciocul și mai mare. Din cauza dimensiunii sale, pasărea este mai lentă în mișcări, este solitară, iar femela depune între 1-3 ouă de culoare alb-albăstruie cu pete maro, care sunt clocite pentru o perioadă de 30 de zile.

Păsărea a fost descoperită relativ recent, de abia la jumătatea secolului XIX-lea, și le-a dat mari bătăi de cap oamenilor de știință care nu știau cărei familii îi aparține. Unii au susținut că este înrudită cu barza, în timp ce alți cercetători au considerat-o mai aproape de pelicani. Un studiu recent, bazat pe compararea ADN-ului, arată faptul că Balaeniceps Rex este înrudită într-adevăr cu pelicanul.

sursa: http://www.messagetoeagle.com/incredible-giant-shoebill-stork-looks-like-a-real-dinosaur/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Uimitoarele Păsări Sabot. Viețuitoarele cu aspect preistoric care trăiesc în mlaștinile din Africa (video)

  1. Ups! Pai, si au voie sa existe?! Nu trebuia sa fi disparut?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii