Noutăți

Uimitoarele “cascade… orizontale” din regiunea Kimberley, în vestul Australiei. Foto și Video

Așa numitele “Cascade orizontale” sunt situate în Golful Talbot din regiunea Kimberley, în vestul Australiei. Deși numite „cascade”, acest fenomen natural constă, de fapt, în mișcarea unor cantități masive de apă care sunt împinse de maree prin niște chei. Atunci când fluxul se schimbă, la fel și direcția sa, aceste cascade temporare ajung și până la 5 metri înălțime.

Cheile din nord, aflate mai în largul mării, sunt late de 20 de metri, iar cele sudice au 12 metri lățime. Când se produce fluxul, apa se acumulează în fața cheilor și se creează un efect de cascadă uimitor, pe măsură ce apa trece prin și apoi ajunge la nivelurile inferioare din cealaltă parte a râurilor. Procesul este inversat și se repetă direcția opusă la reflux.

Valurile din această zonă au o variație de 10 metri, momentul de maxim având loc la șase ore și jumătate de la începrea mareei. Fenomenul a fost descris de David Attenborough drept “una dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii”. Pentru a proteja fenomenul, Australia a înființat aici 4 parcuri marine pe coasta Kimberley, care vor proteja 48% din apele din largul coastei responsabile de crearea acestor cascade orizontale.

“Numai două specii de delfini unice din Australia trăiesc în Kimberley. Coasta este, de asemenea, pepinieră pentru cea mai mare populație din lume de balene cu cocoașă. Se estimează că aici vin anual circa 22.000 de balene, înainte de a pleca spre Antarctica”, sustine managerul parcului, Tim Nicol.

horizontal-falls-8[2] horizontal-falls-7[2] horizontal-falls-6[9] horizontal-falls-5[2] horizontal-falls-3[2] horizontal-falls-1[2] horizontal-falls-9[6]

sursa: http://www.amusingplanet.com/2012/10/horizontal-waterfalls-in-talbot-bay.html

sursa: http://www.bbc.com/news/world-australia-29609482

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii