AIM radionica curs online

Noutăți

Uimitoarea călătorie a acestei păsări de doar… 12 grame. Zboară fără oprire 3 zile peste Oceanul Atalntic, în timpul migrației

Setophaga striata este o pasăre mică care migrează an de an din America de Nord în America de Sud. Potrivit cercetătorilor care au monitorizat-o, pe tot parcursul traseului, pasărea zboară non-stop timp de 3 zile, pe o distanță medie de 2540 km, deși cântărește numai 12 grame. Setophaga striata face parte din familia Parulidae, păsări cântătoare de mici dimensiuni întâlnite numai pe cele două continente americane. Denumită în mod obișnuit blackpoll warbler, pasărea se aseamănă cu o vrabie în sezonul de împerechere, dar își schimbă penajul în timpul iernii. Habitatul natural al speciei se extinde în regiunea nordică a Americii de Nord, în Canada, Alaska și părți din SUA, iar iarna și-o petrece în nordul Americii de Sud.

Timp de mai mult de 50 de ani, naturaliștii au presupus că pasărea pornește în lunga călătorie între cele două Americi peste Oceanul Atlantic, dar nu au fost obținute dovezi concrete. Acum, o echipă internațională de cercetători a dotat 20 de păsări din Vermont (SUA) și încă 20 din Noua Scoție cu dispozitive de localizare de numai 0,5 grame. Denumite GLSm aceste dispozitive înregistrează variațiile luminii solare pentru a determina locația.

Datele culese au arătat că Setophaga striata migrează peste Oceanul Atlantic într-un zbor neîntrerupt de 3 zile, pe o distanță cuprinsă între 2270 și 2770 km. Din Canada și nordul Americii, păsările pornesc peste Atlantic și ajung în Puerto Rico, Cuba, nordul Venezuelei sau Columbia. Rezultatele studiului „Transoceanic migration by a 12 g songbird” au fost publicate în revista Biology Letters.

sursa:https://www.theguardian.com/science/2015/apr/01/bird-backpacks-help-scientists-discover-the-longest-oversea-migration
trarducere și adatpare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii