Noutăți

Uimitoare călătorie a balenei cenușii. Cea mai lungă migrație a unui mamifer de pe Terra

O echipă de oameni de știință din Statele Unite și Rusia a documentat cea mai lungă migrație a unui mamifer,  o balenă dintr-o specie aflată pe cale de dispariție. Eschrichtius robustus este o balenă cenușie care a stabilit recordul pentru cea mai lungă migrație a unui mamifer. Într-o călătorie dus-întors între estul Rusiei și vestul Mexicului, balena a reușit să parcurgă aproximativ 22600 km, depășind precedentul record mondial de migrație a unui mamifer deținut de balena cu cocoașă.

Ca multe alte specii de balenă, Eschrichtius robustus a fost aproape de extincție, iar populațiile de balene cenușii din Pacificului de Nord-Vest au fost considerate dispărute până în anii ’80. Se estimează că între 1855 și 1865 au fost vânate aproximativ 480 balene cenușii anual, fapt ce a condus la decimarea populațiilor din zonele de coastă. Deși numărul de exemplare a crescut după interzicerea vânătorii comerciale în anii ’40, balenele cenușii din Pacificul de Nord-Vest sunt considerate încă în pericol critic de dispariție.

Pentru a le monitoriza deplasarea și comportamentul migrator, cercetători din SUA și Rusia au dotat șapte balene cu dispozitive de localizare prin satelit. Datele colectate au arătat că balenele cenușii se deplasează din zonele de hrănire situate în apropierea de Insula Sahalin, în partea de est a Rusiei, până în apropierea Peninsulei Baja California din nord-vestul Mexicului. Dintre exemplarele monitorizate, o femelă denumită Varvara a parcurs un total de 22511 kilometri în 172 de zile (o medie de 130 de km pe zi).

“Capacitatea balenelor de a naviga pe distanțe foarte lungi este impresionantă și sugerează că unele balene cenușii din vestul continentului ar putea fi de fapt originare din est. Dacă este adevărat, atunci numărul de balene vestice cenușii este chiar mai mic decât ne-am gândit anterior”, a declarat Bruce Mate, director al Institutului de mamifere marine de la Universitatea de Stat din Oregon și autor principal al studiului.

Precedentul recordul mondial pentru cea mai lungă migrație a unui mamifer era deținut de balena cu cocoașă (Megaptera novaeangliae) cu o călătorie de aproximativ 16000 km. Cea mai lungă migrație a unui mamifer terestru este considerată migrația zebrelor din specia Equus quagga burchellii.

Descoperirea traseelor parcurse de Eschrichtius robustus are un rol important în eforturile de conservare a speciei, iar cercetătorii speră să obțină mai multe date despre interacțiunea dintre populațiile de balene cenușii din Pacificul de Nord-Vest și cele din Pacificul de Nord-Est. Studiul „Critically endangered western gray whales migrate to the eastern North Pacific” a fost publicat în Biology Letters.

sursa; https://today.oregonstate.edu/archives/2015/apr/longest-mammal-migration-raises-questions-about-distinct-species
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii