Cunoaste lumea

Noutăți

Turnurile de apă

  •  
  •  
  •  

Deși utilizarea rezervoarelor înalte de stocare a apei a existat din cele mai vechi timpuri sub diferite forme, utilizarea modernă a turnurilor de apă pentru sistemele publice de apă sub presiune s-a dezvoltat la mijlocul secolului al XIX-lea, pe măsură ce pomparea cu abur a devenit mai comună și au apărut țevi mai bune care puteau face față debitului.

În Regatul Unit, țevile verticale constau din țevi înalte, expuse, în formă de N, utilizate pentru reducerea presiunii și pentru a oferi o cotă fixă pentru motoarele de pompare acționate cu abur, care tind să producă un debit pulsatoriu, în timp ce sistemul de distribuție a apei sub presiune necesită presiune constantă.

Conductele verticale au oferit, de asemenea, o locație fixă convenabilă pentru măsurarea debitelor. Designerii au inclus de obicei conductele de ridicare în zidărie decorativă sau structuri din lemn.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, țevile s-au înmulțit pentru a include rezervoare de stocare pentru a satisface cerințele din ce în ce mai mari ale orașelor în creștere.

Multe turnuri de apă timpurii sunt acum considerate semnificative din punct de vedere istoric și au fost incluse în diferite liste de patrimoniu din întreaga lume.

Unele sunt transformate în apartamente sau penthouse-uri exclusiviste. În anumite zone, cum ar fi orașul New York din Statele Unite, se construiesc turnuri de apă mai mici pentru clădiri individuale.

Turnurile de apă au fost folosite pentru a furniza opriri de apă pentru locomotivele cu abur de pe liniile de cale ferată. Locomotivele cu abur timpurii necesitau opriri de apă la fiecare 11 până la 16 km.

Turnurile de apă pot fi înconjurate de acoperiri ornamentate, inclusiv zidărie fantezistă, un spalier mare acoperit cu iederă sau pot fi pur și simplu pictate.

Unele turnuri de apă au numele orașului pictat cu litere mari pe acoperiș, ca ajutor de navigație pentru aviatori și șoferi. Uneori decorul poate fi plin de umor.

Un exemplu în acest sens sunt turnurile de apă construite unul lângă altul, etichetate HOT și COLD.

Multe orașe mici din Statele Unite își folosesc turnurile de apă pentru a face publicitate turismului local, echipelor sportive locale ale liceului sau alte fapte notabile la nivel local.

Un turn de apă „ciupercă” a fost construit în Örebro, Suedia și conține aproape două milioane de galoane de apă.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii