Turnul Eiffel era să fie vândut… la fier vechi! Cine a fost „vânzătorul”? Nimeni altul decât Victor Lustig, ale cărui fapte de pomină le veți afla în cele ce urmează

Victor Lustig s-a născut în Imperiul Austro-Ungar, la finele secolului XIX. A fost un individ dotat cu o inteligență ieșită din comun. Era poliglot și se descurca bine în germană, engleză, franceză, italiană și cehă. În vremea studenției se ocupa mai mult cu pokerul și biliardul. Îl irita perspectiva de a duce o viață normală. Îl atrăgeau provocările, dintre care cele mai multe erau situate în sfera penalului.
În căutarea aventurii și din dorința de a face bani, Lustig s-a îmbarcat în Franța la bordul unui vas de cursă lungă. Destinația? New York City. În SUA avea să își facă debutul într-o carieră de escroc ce l-a făcut celebru.
După ce își alegea clienții cu băgare de seamă, Lustig se prezenta drept furnizor al unei mașini de imprimat bani. O numea „rumanian box”. Falsificarea bancnotelor se pedepsea și atunci. Dar lăcomia și tentația banului obținut fără efort are un potențial deosebit de a adormi rațiunea și a atrage… prostia.
Lustig pretindea că mașinăria sa putea tipări o bancnotă de 100 de dolari la șase ore. A reușit să vândă mai multe asemenea imprimante primitive. De fiecare dată, „fericitul” cumpărător a avut de așteptat 6 ore pentru ca prima bancnotă să iasă din aparat. A așteptat mult și bine… Până să se dumirească clientul de înșelătorie, Lustig era deja departe. Au urmat și alte escrocherii, fel și chip.
După o vreme, când poterele americanilor îi luaseră deja urma sau pur și simplu voia să mai „lucreze” și pe Bătrânul Continent, lui Lustig i-a venit o idee. Avea să facă o mega-afacere. Urma să „vândă” Turnul Eiffel. În acest scop a contactat câțiva afaceriști cunoscuți care se ocupau de colectarea și procesarea fierului vechi. Lustig se prezenta la întâlniri îmbrăcat „la patru ace”, știută fiind grija escrocilor față de acest aspect, important pentru credibilitate.
Pretindea că vorbește în numele autorităților franceze, întrucât se dorește demolarea Turnului Eiffel, dar că a fost nevoit să acționeze pe căi discrete, pentru ca opinia publică pariziană să nu se inflameze. Oamenilor de afaceri li s-au solicitat ofertele. Apoi, în particular, Lustig l-a întrebat pe unul dintre afaceriști dacă nu dorește să devină participantul favorit la viitoarea licitație.
Chipurile, pentru a-l transforma în câștigător, Lustig i-a cerut un comision strașnic. A încasat banii, după care l-a asigurat pe partenerul său de discuție că afacerea era „ca și rezolvată”, după ce vor fi depuse la minister actele pentru licitație. Când și-a dat seama în ce hal a fost păcălit, omul de afaceri a tăcut mâlc, de rușine. N-a reclamat către autorități fapta săvârșită de către Lustig, de teamă că lumea îi va pune la îndoială inteligența și experiența.
Lustig a reușit să obțină „bani contra vorbe” până și de la celebrul Al Capone. L-a convins pe faimosul mafiot că știe o „schemă” prin care o sumă de bani poate fi multiplicată într-un interval de timp foarte scurt. Mafiotul i-a și încredințat o sumă considerabilă, spre a o dubla. Lustig a încasat banii. Temându-se probabil că vestitul mafiot va porunci vreunui subordonat să îi vină de hac, s-a întors la Al Capone cu toți banii pe care îi primise.
Ajuns în fața căpeteniei mafiote a început să se plângă, cât putea de convingător, că schema financiară fusese un fiasco, dar că reușise să facă rost de bani pentru a returna toată suma ce îi fusese încredințată. Impresionat de o asemenea onestitate și bucuros de promptitudinea rambursării banilor, Al Capone a considerat că omului i se cuvine o recompensă financiară substanțială, de 5000 de dolari. Desigur, Lustig nu l-a refuzat.
Însă a venit ziua inevitabilă în care ingeniosului escroc i s-au înfundat căile de scăpare. Lustig a fost capturat. Arestarea sa a avut loc târziu, în 1935. Avea deja o vârstă… O etate la care omul are nevoie de odihnă, de casă și de masă, de o viață ordonată. Închisoarea Alcatraz a fost domiciliul său câte zile a mai avut, adică până în 1947. E de presupus că a fost repectat printre deținuți. Și că le-a fost… profesor.
Autor: Tomi Tohăneanu
Surse: www.biography.com, www.thevintagenews.com
Foto: alchetron.com, www.missedinhistory.com, www.security-faqs.com, www.fodors.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu