Cunoaste lumea

Noutăți

Turcii își speriau copiii cu numele lui Mihai Viteazul, iar în 1598 au vrut să fugă din Istanbul de teama lui

 •  
 •  
 •  

Supranumit de dușmani MALUS DACUS, adică Dacul cel Rău, teribilul bărbat de aproape doi metri, despre care izvoarele istorice spun că era „făcut pentru război”, a reușit să le bage turcilor frica în oase într-o asemenea manieră încât, în 1598, după campania militară prin care Mihai a ajuns la Adrianopol, o parte a populației Constantinopolului (actualul Istanbul) dorea să fugă din capitala Imperiului Otoman, de frica lui…

Din cei 8 ani de domnie, Mihai Viteazul i-a trăit pe 4 în cort, conducându-și campaniile militare excepționale, campanii care în anul 1600 au dus la Unirea celor trei țări românești, la Alba Iulia.

În acea vreme dificilă pentru întreaga Europă, ameninațată de dorința Imperiului Otoman de a cuceri întregul continent, Mihai Viteazul era văzut ca o speranță de eliberare de către greci și popoarele balcanice, folclorul balcanic dedicându-i multe cântece în care era prezentat ca salvator, cântece culese de specialiști, în decursul timpului.

Pentru noi, românii, ne este bine cunoscut “Cântecul lui Mihai Viteazul”, cântec popular cules de Vasile Alecsandri , care ne vorbește, peste secole, despre marele nostru domnitor:

“Auzit-aţi de-un oltean,
De-un oltean, de-un craiovean
Ce nu-i pasă de sultan?

Auzit-aţi de-un viteaz
Care veşnic şede treaz
Cât e ţara la necaz?

Auzit-aţi de un Mihai
Ce sare pe şapte cai
De strigă Stambulul vai?”

Chiar dacă versul “Ce sare pe șapte cai” pare o licență poetică populară în care Mihai este prezentat într-o manieră hiperbolizată, în realitate, după cum ne spune istoricul Marin Cristian, izvoarele vremii confirmă că acest vers are legătură cu realitatea; desigur, nu în sensul că Mihai încăleca mai mulți cai odată, ci că din cauza rănilor mortale, schimba mai mulți cai într-o singură bătălie, el, Teribilul Voievod, fiind adeseori pe câmpul de luptă, în confrunare directă cu dușmanul!!!

mihai-viteazul-2

Ei bine, imaginea de mare războinic, de mare strateg militar, ca și vitejia lui, l-au făcut chiar și pe Sultan să se teamă de Mihai Viteazul, mai mult decât de toți generalii și regii Europei Apusene. Teama a pătruns adânc și în sufletul poporului turc datorită campaniilor sale devastatoare care au pus în pericol chiar și capitala imperiului. Din acest motiv, mamele turcoaice obișnuiau să-și sperie copiii în acea vreme (și au făcut-o mult timp și după moartea lui Mihai) cu următoarele cuvinte: “Nu mai plânge, nu mai plânge, că vine domnul Mihai!” Numele Mihai fiind un fel de BAU-BAU! Acest lucru este unul remarcabil și fără precedent la otomani și merită să fie cunoscut de români!

Din păcate, trădarea a venit tot de la occidentalii europeni, cei pe care Mihai Viteazul și armatele lui i-au protejat de năvălirile otomane cu un preț uman extrem de mare!

Practic, dacă orgoliile și interesele Europei Occidentale nu ar fi fost altele, lucru care a dus la asasinarea lui Mihai și la dezmembrarea tânărului regat pe care l-a înființat, este posibil ca, sub conducerea lui Mihai Viteazul, armatele creștine să fi pus capăt Imperiului Otoman, încă de acum 400 de ani. Așa, acesta a mai supraviețuit încă 300 de ani…

Ceea ce este mai trist, este faptul că astăzi, tot felul de caraghioși “români” se străduie să-l demonteze pe marele domnitor, pretinzând că era doar un aventurier fără vreo conștiință națională, că de fapt nici nu a prea câștigat războaiele cu turcii, că era fustangiu și așa mai departe. Așa se întâmplă când spiritele mici, incapabile de gesturi eroice, de sacrificiu, de viziune națională, comentează și contestă (pentru că ei nu le cred posibile) faptele spiritelor mari cum este cel al lui Mihai Viteazul.

Noi ceilalți îl avem în suflet și asta este tot ceea ce contează!

Daniel Roxin

P.S. Pentru mai multe informații, vă recomand cartea istoricului Cristian Marin, Mihai Viteazul”. Cartea poate fi achiziționată de aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

 

mihai viteazul carte


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

43 Comments on Turcii își speriau copiii cu numele lui Mihai Viteazul, iar în 1598 au vrut să fugă din Istanbul de teama lui

 1. Domnule Daniel Roxin, demontarea domnitorului a inceput si in scoli! Tin minte ca acum 2 ani in clasa a VIII-a profesorul nostru de istorie ne-a spus ca <>. Iar acum un an in clasa a noua <>. Tot in manualele de clasa a noua in numele teoriei romanizarii scria la ,,capitolul” (defapt era doar o SINGURA FILA) despre Dacia ca <> si multe alte otravuri nenorocite care reusesc sa ii faca pe colegii mei nepasatori fata de propria istorie… Chiar m-am chinuit sa ii explic unui coleg de civilizatia traco-geto-daca, de realizarile ei pe plan religios, politic, al podoabelor, am incercat sa ii demontrez cu documentarele dumneavoatra si cu imaginile pe care ni le-ati prezentat si nu ii venea a crede asa ceva ,imi spunea ca totul e o vrajeala si ca suntem un popor de *****…

  • Daniel Roxin // 11 iulie 2015 at 11:20 // Răspunde

   Nu ati pus citatele…

   • Le-am puse intre dar nu stiu de nu au aparut. Profesorul din clasa a VIII-a ne-a spus ,,Mihai Viteazul nu a vrut sa faca Unirea si nici nu era constient ca cei din Transilvania sunt acelasi popor cu cei din Moldova si Tara Romaneasca. El s-a vazut in situatia ca nu mai avea pe cine sa puna ca domnitori in Moldova si Transilvania in urma luptelor, astfel a fost silit sa le conduca pe toate trei”. Iar in clasa a noua ni s-a spus: ,,Mihai Viteazul nu a facut Unirea din motive nationale ci din motive militare si politice, el si populatia din cele trei tari nu erau constienti ca sunt acelasi popor”. Despre stramosii nostri Daci, in manual scria ca ,,Populatia geto-daca a inceput sa se romanizeze incepand chiar cu secolul 2 i Hr, cand autohtonii au intrat in contact cu civilizatia si cultura romana prin intermediul negustorilor”. Otravurile astea mi-au ramas fixate in minte pana acum…!

    http://www.elefant.ro/carti/manuale-auxiliare-scolare/clasa-a-ix-a/istorie/istorie-manual-pentru-clasa-a-ix-a-83252.html

    aici este manualul de pe care am facut… sa vedeti ca multe din ideile si conceptiile de acolo, se regasesc in articolele pe care dumneavoastra le-ati demontat.

    • Ti-a spus bine profesorul ala, nu mai lua toate tampeniile de pe net ca adevar absolut.

     • Tu, din pacate, nu ai citit nici un document din perioada aceea tinandu-l in mana sau macar uitandu-te la fotografia lui, si nici eu, dar macar am logica si observ ca: atunci cand tara este condusa de niste lepre ordinare care doresc sa ne vanda ca pe niste loazbe de foc, este ,,normal” sa ai un sistem de invatamant de rahat, care te impiedica sa te dezvolti psihic, fizic, moral si care transmite generatiilor tinere ca sunt niste mase de manevra prin predarea unor mizerii si fantezii numite lectii de istorie.
      Prin urmare oameni ca Daniel Roxin, Dan Oltean si altii sunt repere demne de urmat. Cred ca nici cartea domnului Dan Oltean ,,Religia Dacilor ” nu ai citit-o care se bazeaza pe N documente din Antichitate, Ev Mediu si pana in prezent si care impreuna cu Daniel Roxin au facut 2 episoade ,recent, despre religia dacilor unde este evident ca sunt bine informati. Eu personal strang bani sa o cumpar.

    • Bravo Get! Ma bucur ca logica bunului simt nu a pierit. Daca mai sunt cativa ca tine, poporul roman este salvat. Sa nu uiti ca ‘Invingatorii scriu istoria’. Este o practica veche in care popoarelor cucerite li se distrug bibliotecile, le sunt trasi pe linie moarta intelectualii care sunt inlocuiti cu altii de carton, sunt demolate traditia si cultura si i se croieste o identitate noua mincinoasa, favorabila noilor paraziti instalati la conducerea acelui popor. Astfel inviadatorii sunt prezentati ca salvatori si civilizatori. Acea tara va fi multa vreme in ruina deoarece tot ce produce acel popor va fi păpat de aceşti paraziţi. De aceea trebuie sa dispara Eminescu, Mihai Viteayul, Decebal, Avram Iancu… Dar ‘Nu mor caii cand vor cainii’.

 2. Daca avem indivizi ca Zgonea coleg cu Mihai Viteazul …..

 3. Incredibil cit e de actual subiectul ! Ne trebuie un lider care sa vrea cu adevarat sa ne conduca in lupta contra turcilor

 4. Nu mai pacaliti lumea neinformata. Mihai Viteazul nu s-a luptat de capul lui cu turcii ci a fost o rotita in coalitia condusa de habsburgi si care mai cuprindea Statul papal, Venetia, Toscana si alte mici state italiene, state germane dominate de habsburgi, Persia, Spania, tarile romane, cazacii zaporojeni samd. Artileristii aia toscani prezenti la Calugareni nu au venit ca le era drag de Mihai ci au fost trimisi de coalitie acolo. Si ardelenii dupa Calugareni in batalia de la Giurgiu. Astia macar erau obligati moral pentru ca Bathory devenise suzeranul lui Mihai si al lui Stefan Razvan(oups…asta inseamna ca ungurul a facut de fapt prima unire…asa erau regulile in evul mediu, alea cu relatia senior-vasal)

  Ca daca se batea Mihai singur cu turcii disparea in secunda 2.

  • Daniel Roxin // 11 iulie 2015 at 20:16 // Răspunde

   Eu inteleg ca esti foarte corect politic, fan Boia si Dan Alexe, dar las-o mai moale! Chiar daca era o coalitie antiotomana in spatele luiu Mihai Viteazul, asta nu-i stirbeste cu nimic valoarea de lider si strateg militar. In rest, de ce nu emigrati voi astia care contestati toate reperele nationale? Ups, pt ca va place aici si ati vrea sa plecam noi, lucru care nu se va intampla. Mai citeste si altceva decat istoria oficiala, aia agreata de toti tradatorii si nemernicii care au pus Romania pe butuci in ultimii 25 de ani! Ca, ca sa te parafrazez, daca nu ar fi fost valahii aici, in fata otomanilor, am fi avut, foarte probabil. o europa musulmana! Nu ar fi disparut in secunda 2, dar asta s-ar fi intamplat…

  • renato sebastian // 12 iulie 2015 at 17:55 // Răspunde

   Laurentiu knd nu ai nimic de facut,nu mai scrie baliverne pe internet!Nu cumva esti anti Mihai Viteazul?

  • Noroc cu tradatorii de neam ca sunt bine informati.

  • Ești profesor de istorie,istoric, arheolog….etc??? Ai citit,studiat și înțeles vreun document din acele vremuri??? Sau mă scuzi…Ai mașina timpului și ai văzut cu ochii tăi 🙂 )))marș

 5. Daniel are dreptate! Este incredibil ca 2000 de ani ne-am pastrat limba, obiceiurile, etc… Este incredibil ca SPATIUL CARPATIN nu este musulan, sovietic (rusesc sau slavon) sau nemtesc (austro-ungar). Daca am fost eu norocoasa si acu`40 de ani inca invatam despre Lisimah si Dromihete, NU E O SCUZA ca alte generatii sa nu se informeze!!!!!!!

  Pina n-am emigrat, n-am stiut ce-i aia rasism… Acu` ma intreb daca nu cumva nivelul de inteligenta ar trebui sa fie un criteriu pentru supravietuire…

 6. daaa…coalitia si-a dovedit valoarea la Kerestes,cazacii erau luptatori excelenti ,dar foarte scumpi si nu luptau decit cu plata inainte ceilalti erau doar mercenariiar ,astialati au intervenit doar de frica pericolului turcesc.
  baza a fost totusi oastea profesionista creeata de Mihai si excelenta strategie de lupta.calitatea aceasta de strategi a oamenilor nostri au gustat-o mai pe indelete altii in al doilea razboi mondial cind au si inceput sa o recunoasca…cam cu jumatate de gura.oricum voievodului i s-a tras de la Roma via Spania-Austria.

 7. Mult respect domnule Daniel Roxin. Faceți o treabă extraordinară!

 8. Constiinta natioanala? Daniel, fa un exercitiu de imaginatie si inchipuie-ti ca esti domnitorul unei tari romanesti. Ia spune-mi, cum sta treaba cu acea „constiinta nationala”, cand ai de condus o tara, cu toate problemele reale, pragmatice si concrete pe care aceasta le presupune? Nu inteleg de ce simplifici atat de mult lucrurile. A fi istoric nu inseamna sa ai o perspectiva mai larga asupra lucrurilor, sa privesti totul din mai multe unghiuri, mai obiectiv si mai critic? Doar oamenii mici cauta grandoarea in lucruri lipsite de ea.

 9. ionescu gheorghe // 12 iulie 2015 at 8:35 // Răspunde

  Daniel Roxin faci o treabă excelentă. Cei care te apreciază sunt mult mai mulţi decât cârcotaşii spălaţi pe creer, care refuză măcar să gândească cu capul lor. Continuă.

 10. Ar trebui demontati cei ce vorbesc urat despre tara si despre eroii neamului !!!

 11. Mai cititi un pic inainte sa scrieti….Ungaria era pasalac turcesc de la batalia de la Mohacs (1526)…cam cu 70 inainte de Mihai…

  • Eu as sugera o lege in parlament:Serviciul Roman De Informatii sa fie obligat sa supravegheze si sa ia masuri impotriva celor ce denigreaza si care pot fi dovediti ca profesionisti nu doar niste simpli comentatori.Razboiul psihologic sa fie considerat cel putin la fel de important ca orice alt razboi si actionat in consecinta.Un popor care se lasa calcat in picioare va deveni un popor de sclavi(fugari).

   • Eu as vrea sa stiu ce masuri ar trebui sa ia SRI-ul impotriva ta si a astora ca tine care in loc de romani se dau daci, vlahi, geti si care sustin schimbarea numelui tarii din Romania in Dacia? Oare cat de patrioti sunt astia care se dezic de la a fi romani?

    • Unul oarecare…nici nu stiu ce sa spun cand te aud spunand ca,a te considera Dac sau Daco-Get si nu roman,inseamna ca te dezici de Romania..Sau daca iti numesti patria mamă DACIA in loc de ROMANIA,trebuesti anchetat de SRI ca tradator…Ma intreb,..la ce mamă ai supt tată si tac’tu nu te-a spus nimic despre strămoşii tăi?…sau nu esti Da’cia ?!

 12. Copil cu copil // 12 iulie 2015 at 16:02 // Răspunde

  Adevărul mereu este undeva la mijloc.Mihai a fost un om brav,și atunci așa era normal.Acum normal pentru mulți este să fii cocalar,deplasat,neinformat,dominat,ș.a.m.d.NIMENI nu are dreptul să conteste un așa om care a și murit pt țară, fără a ieșii în stradă și a da in cap sistemului ăsta corupt și ingineriei financiare create de ei pentru bunăstarea lor și indiferent de situație în defavoarea maselor.Mai gândiți oameni buni și voi pe cont propriu,deja se cunosc majoritatea problemelor din sistemul ăsta draconic, acum să găsim și soluții

 13. ar fi mai interesant prezentarea contextului in care au aparut Tepelus si Patrascu(din Luna am picat doar eu).Situatia ar fi cam aceeasi mai grava in cazul lui Mihai Patrascu cind se pare ca toate puterile simteau presiunea unui inceput de reconfigurare a Europei.In cazul eliberarii bruste a acestei tensiuni[nici capul rautatilor nu ar fi dorit-o) Tarile Romane ar fi incetat sa mai existe.Se pare ca Mihai a anticipat ceea ce turcii au inteles mult mai tirziu(si nobilii unguri)Balcescu a preluat si prezentat aceasta problema mai tirziu sustinind ca in Transilvania trebuie sa fie o singura revolutie.Aceasta idee a lui va marca cu putin subiectivism si cartea pe care a scris-o,,Romanii supt Mihail Voievod Viteazul”.Deaia cititorii nu inteleg nimic!Vasali adevarat erau doar nobilii improprietariti si privilegiati.Intre state se rezuma doar la ,,auxilium et consilium”(mai putin auxilium si mai mult consiliun-he,he…plin podu’)

 14. Prostii cu scoala.Mai degraba un motiv! ,,Cind pacientul vrea sa se vindece,medicul este neputincios”

 15. dl. daniel cea ce se spunea si pe vremuri ca pentru un pumn de bani o f–e si pe masa e adevarat uitate si la politruci nostri de azi ca sa ajunga la ciolan si sa se chiftuiasca din tara asta ruineaza tara nu le pasa de poporul asta oropsit , cind ne e mai bine apar anfitrioni [actuali securisti si agenti ai serviciilor secrete din exterior si in cirdasie cu marile agentii ne dicteaza conducatorii si cum sa ii slujim .

 16. Traiasca Romania si cinste iubitorilor de neam. Celorlalalti, va doresc sa invatati acelasi lucru.

 17. Sa te numesti roman si sa iti contesti trecutul e strigator la cer!!!! Mihai Viteazu a fost numit asa cu un motiv, fiindca nu a plecat capul decat atunci cand fost tradat de cei pe care I-a ajutat .Mihai a fost este si ar trebuii sa fie un simbol pentru aceasta tara care din lei , (simbolul al monedei nationale) sa transformat in mielusei.. plecam capul mereu celor din Eu, Americani , Rus, etc din ce cauza aberatiile care altii intentioneaza sa ne invete despre trecutul nostru , natii fara tara migratori ce drept au ei sa vorbeasca? ar trebuii sa se ne gandim mai bine oare atunci ca si acum acele natii ce urmareau oare?

 18. Nu avem nevoie de lideri, ci de unitate…asta lipsește..curajul de a ne uni și a spune ca e greșit spus sau făcut….o mana de oameni din instituți au ajuns sa facă legea ca sunt spioni oameni buni, spioni fie ca au naționalitatea reala roman sau nu

 19. Mihai Viteazul a fost şi este un exemplu de bărbăţie şi dragoste de GLIA DACICĂ . A putut fi învins doar prin trădare . Îmi pare rău că nu pot reproduce un catren cu un conţinut , în esenţă , cam aşa: !

 20. Cornelia Slobodeniuc // 19 februarie 2016 at 13:59 // Răspunde

  „Omul facut pentru razboi” , „Din opt ani de domnie , patru i-a trait in cort”. De ce politicienii din azi nu depun macar o zecime din efortul care se depunea atunci si sa faca o zecime de sacrificiu din care se facea atunci. Atunci vom avea o tara extrem de infloritoare.

 21. Va apreciez, domnule Roxin. Faceti o munca extraordinara pentru tara noastra!

 22. Antonio Gherdan // 20 mai 2016 at 13:05 // Răspunde

  Site de cacao, o poveste nesustinuta decat de o carte de 2 bani. Nici o referinta credibila. Auzi „Malus Dacus”.Eu dau „Bonus Malus” site-ului.

  • Daniel Roxin // 20 mai 2016 at 17:34 // Răspunde

   Esti doar un incult carcotas. Habar nu ai pe ce lume traiesti, ce sa mai discutam despre istorie…

 23. Am citit mare parte din comentariile lasate de multi romani…parte din ei au ceva cunostinte istorice ,parte din ei nu, dar cel mai dureros aspect este faptul ca incearca sa isi nege originile , istoria si stramosii…
  Domnilor,Romania este un popor de origine dacica si asta este dovedita stintific de cartre istorici si de catre documentele scriitorilor din Grecia antica.Romanii in esenta lor erau tot un popor de origine dacica,insusi imparatul Traian cuceritorul unei infime parti din Dacia a spus:<>inainte de a incepe razboiul.
  Si ca s-o lamurim si cu Mihai Viteazul fratilor puneti mana si cititi cartile scrise de istoricii neamului care , zic eu , au avut destule informatii in posesie si s-au bazat pe diferite studii cand au afirmat ceva.
  Pentru cultura voastra generala va recomand <> scrisa de catre un istoric nu foarte „titrat” NICOLAE BALCESCU , a-ti auzit cumva de el ?? eu unul imi amintesc ca nu stiam sa scriu sau sa citesc dar pe BALCESCU il vedeam pe bancnotele de 100 lei,deci cred ca a fost cineva,… si cartea pe care v-o recomand am citit-o in clasa a 3-a …
  Daca cititi cartea asta si va plictisiti puteti intra putin si in documentele lui NICOLAE IORGA…
  Specific faptul ca istoria este asa cum vor unii sa o lase , niciodata nu va fi 100 % adevarul absolut…de regula marile puteri o scriau asa cum doreau… dar scriitorii vremurilor,cronicarii si alte dovezi istorice descoperite au contrazis de multe ori istoria marilor puteri…

 24. completez comentariul meu cu citatele care nu le-a publicat site-ul in prima instanta:ma intorc in vatra strabunilor(vorbele imparatului traian) si romanii supt mihai voievod viteazul(cartea lui balcescu)

 25. Atunci turcii erau ingroziti si acum vor construi cea mai mare moscheie din Europa in inima Bucurestiului. Si asta in conditiile in care sunt tari ce au cate 7-8 milioane de musulmani si nu au construit asa ceva. Cei ce ne conduc isi tradeaza inaintasii.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii