Noutăți

TURCIA – Lovitură de stat sau o făcătură în regia lui Erdogan, cel care vrea să plaseze o mega-moschee în București?

 •  
 •  
 •  

Un președinte care chiar în timpul așa zisei lovituri de stat se urcă în avion pentru a ateriza la Istambul pare un Superman. Asta dacă nu este chiar el în spatele acțiunilor. De ce? Pentru că atunci când ești amenințat cu moartea, cu siguranță nu vii chiar pe aeroportul care este declarat sub controlul puciștilor. Mai mult decât atât, chiar nu te deplasezi prin aer, ci îți cauți un refugiu de unde să coordonezi rezistența.

Pornind de la acest lucru, dar și de la alte ciudățenii ale pretinsei lovituri de stat, mai mulți analiști au ajuns la concluzia că trebuie să fim foarte prudenți atunci când privim această situație ca Lovitură de Stat pentru că nu este exclus ca în spate să fie chiar o regie a lui Erdogan (s-ar putea să fi știut de intenția militarilor și să o fi manipulat din umbră) făcută cu scopul de a-i permite să elimine orice opoziție pe care acesta o mai are în Turcia. (Deja au fost arestați mii de judecători și procurori, mii de militari…)

Iată ce ne spune jurnalistul Ion Spânu de la Cotidianul

Daniel Roxin

Ion Spânu: 

Trebuia să moară oameni” – vă amintiţi nefericita expresie a lui Iohannis după „Revoluţia Colectiv”? Cam aşa mi se pare mie că ar putea să spună şi Erdogan după „lovitura de stat” din noaptea trecută din Turcia! 194 de morţi în acest simulacru de lovitură de stat, faţă de 42 de morţi în ultimul atentat cu bombă.

De ce spun că această lovitură de stat este „ciudată”? Poate fi surprinzătoare această expresie pentru cei care s-au uitat la televiziunile noastre de ştiri, unde s-au perindat atîţia politicieni şi „experţi militari” care, din primele momente, s-au grăbit să-i cînte prohodul preşedintelui Turciei, amintind de toate derapajele democratice de care a fost acuzat pînă acum şi care l-au făcut extrem de nepopular în rîndul populaţiei!

Priveam la televizor evenimentele din Turcia şi, în ciuda tancurilor de pe străzi, îi spuneam unui prieten la telefon că mi se pare că această lovitură de stat pare o făcătură a lui Erdogan, care, pînă dimineaţa, îl va face mai popular şi mai puternic!

Ce m-a făcut să cred că, în realitate, ceea ce vedeam la televizor nu a fost decît un joc tragic real (la fel ca în celebrul film „Şi caii se împuşcă, nu-i aşa?”) au fost cîteva elemente obligatorii care lipseau din evenimentele din Turcia. Iată cîteva:

– O lovitură de stat vine totdeauna pe un suport popular. Puciştii speculează acest lucru şi nu declanşează o lovitură de stat decît atunci cînd sînt siguri că au susţinerea populaţiei, în aşa fel încît presiunea asupra Puterii să pară ca fiind un lucru dorit de toată lumea. În Turcia, deşi Erdogan era extrem de nepopular, populaţia a ieşit în stradă să-l apere!

– Primul lucru urmărit de pucişti este arestarea liderilor de la Putere, în principal a preşedintelui şi a prim-ministrului. În Turcia nu s-a întîmplat acest lucru: Erdogan era în concediu şi intra în direct la o televiziune privată, iar premierul dădea declaraţii la toate posturile TV care-l solicitau.

– Interviurile lui Erdogan s-au făcut pe un telefon mobil, deşi o televiziune putea prelua imaginile în regia de emisie pentru a fi difuzate pe întregul ecran! Asta arăta intenţia de a spori misterul intervenţiei lui Erdogan, un fel de clandestinitate în care s-ar afla preşedintele Turciei. Pentru mine, a fost clar atunci că se urmărea un anumit efect asupra populaţiei!

– În orice lovitură de stat există lideri care anunţă intenţiile celor care vor să preia Puterea! În Turcia, aceştia nu au apărut şi nu au transmis nici un mesaj, ca şi cînd nu ar fi existat! Chiar în cazul unui puci militar, cineva apare la TV şi anunţă că după ce va fi înlăturat regimul de la Putere, vor fi organizate alegeri democratice într-un anumit interval de timp rezonabil, în aşa fel încît statele lumii să înţeleagă că ţara rămîne pe o traiectorie democratică. Aceste elemente au lipsit cu desăvîrşire în timpul „loviturii de stat” din Turcia, ca şi cum, pur şi simplu, armata a ieşit pe stradă doar pentru o demonstraţie de forţă, fără obiective politice.

– Armata a anunţat că a ocupat Parlamentul, dar acolo, în miezul nopţii, nu era nimeni!

– Turcia a trecut acum cîteva săptămîni printr-un atentat în aeroportul Ataturk şi am văzut populaţia disperată, alergînd de mama focului în faţa unor explozii provocate de 3 terorişti. Acum, aceeaşi populaţie a ieşit în faţa tancurilor, cu mîinile goale!

– În octombrie anul trecut, în urma unui dublu atentat, Opoziţia din Turcia a scos în stradă peste 10.000 de oameni care au scandat „Erdogan ucigaș”! Acum, după un atentat, în timpul acestei „lovituri de stat”, Opoziţia din Turcia nici nu şi-a făcut apariţia, deşi, în mod logic, trebuia să apară ca adversar al regimului Erdogan, dispusă să preia Puterea.

– Pe acest fond, apelul lui Erdogan către populaţie de a ieşi în stradă pentru a se opune Armatei este ciudat, ilogic şi nepotrivit, căci ostilitatea populaţiei faţă de el ar fi trebuit să ducă la sprijinul armatei şi al loviturii de stat! Or, ce am văzut noi la TV era ca şi cum Erdogan s-ar fi bucurat de o mare popularitate!

Toate acestea şi multe altele m-au făcut să cred din primele ore că Erdogan nu a fost străin de „lovitura de stat” organizată împotriva sa, ba, din contră, cred că a urmărit-o cu atenţie, ca şi cum el însuşi ar fi fost în spatele acesteia!

Citește tot articolul aici: Cotidianul.ro

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

4 Comments on TURCIA – Lovitură de stat sau o făcătură în regia lui Erdogan, cel care vrea să plaseze o mega-moschee în București?

 1. Si pentru cine era cacealmaua? Pentru UE?!

 2. Carianopol // 18 iulie 2016 at 1:55 // Răspunde

  Este evident mana americaneasca, asadar un nou esec major pentru acesti penibili, in disperarea lor de a-si mentine imperiul care sta sa cada. Abia dupa ce lumea a iesit masiv in strada si lovitura de stat se fasaia, a catadicsit tovarasul Kerry sa mestece niste tarata despre cum sustin Statele Unite democratia si pe Erdogan. Inainte de asta, SUA “observau cu atentie”. In plus, toata presa aservita incepuse sa-i cante prohodul lui Erdogan, iar trompetele deja pregateau prostimea cu ineptii de genul “prin dictatura militara se salveaza democratia”. La noi era noapte, asa ca lingaii de serviciu n-au avut timp sa-si emita tembelismele, insa l-am remarcat pe Radu Tudor, intrecut probabil numai de Chifu in materie de lins dosul americanesc, care abia isi putea stapani bucuria cand anunta cum lovitura de stat apropae sigur a reusit, cat de dictator e Erdogan, cum statele civilizate sustin astfel miscari care salveaza democratia(!!), in timp ce pe burtiera defilau stiri despre cum armata trage in populatie!!! Macar si vazandu-i e acesti lingai, iti puteai da seama ca bucuria lor nu putea decat sa fie expresia dorintei idolilor lor.

 3. Alta Daniela // 18 iulie 2016 at 18:46 // Răspunde

  Parerea mea personala ..
  Erdogan a gandit si pus in scena tot scenariul asa zisei lovituri de stat cu intentia de a.si inlatura toti dusmanii politici.

 4. Turcia se indreapta spre bec, cu pasi mari si talpi late.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii