AIM radionica curs online

Noutăți

Turbine eoliene… fără elice

Acest nou tip de turbine eoliene dezvoltat de compania spaniolă Vortex Bladeless pot produce energie electrică fără a fi nevoite să aibă elicele clasice care se învârt în bătaia vântului. Aceste sisteme se folosesc de vârtejurile pe care le produce vântul atunci când trece pe lângă un obiect. Dacă plasăm un obiect în calea vântului vom putea observa și noi cum curenții creează vârtejuri de aer de jur împrejurul său.

Inginerii de la Bladeless au proiectat turbinele tocmai pentru a profita de aceste vortexe de aer. Turbina subțire, în formă de con, este realizată din fibră de carbon și de sticlă. Design-ul asigură o circulație sincronă a curentului de aer de jur împrejurul dispozitivului, care mai este prevăzut la bază și cu un inel de magneți utilizați pentru a mări viteza de rotație, indiferent de forța vântului.

turbineeol

Există mai multe avantaje la noul design, potrivit dezvoltatorului: acest tip de turbină este mult mai ieftin de fabricat decât turbinele eoliene clasice, prețurile de întreținere sunt mai scăzute, deoarece nu există nicio uzură mecanică majoră care ar putea apărea în timp, spre deosebire de cele tradiționale unde lamelor de pe turbină trebuie periodic unse cu ulei iar șuruburile înlocuite. În plus sunt complet silențioase, iar păsările pot zbura în jurul acestor turbine în condiții de siguranță pentru că nu are ce să le rănească.

sursa: iflscience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Turbine eoliene… fără elice

  1. cetățeanul tulburat // 12 mai 2016 at 7:47 // Răspunde

    Se pot face turbine cu lame dispuse pe vertical, ondulate ușor, cu înălțimea de 5 metri sau mai mult, se pot construi din metale ușoare și pot fi vopsite cu culori să se poată încadra în peisaj…important e să bată vântul nonstop…Că apoi producem energie gratis, că vorba aia, planeta e a tuturor, nu numai a unora.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii