Noutăți

Tunurile care pot controla vremea. Controversatele mașinării apărute în secolul al XIX-lea, folosite și astăzi de fermieri. Cum funcționează?

Încă din cele mai vechi timpuri omul a încercat să controleze vremea, fie prin rugăciuni și alte ritualuri mai mult sau mai puțin păgâne, fie prin fel și fel de mașinării. Primele astfel de utilaje au apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, și erau denumite „tunurile de grindină”. Un astfel de tun este de fapt un dispozitiv în formă de pâlnie despre care se presupune că are puterea de a perturba producerea grindinei prin crearea de unde de șoc. Un amestec exploziv de acetilenă și oxigen este aprins în camera inferioară a mașinii. Odată ce substanța rezultată trece prin con, se dezvoltă un val de șoc sonic, care apoi călătorește la viteza sunetului prin formațiunile noroase.

Dispozitivul era declanșat în mod repetat la fiecare 4 secunde din momentul în care furtuna se apropia de zona protejată și până când aceasta trecea. Tunurile au fost folosite pentru prima dată la mijlocul secolului al XIX-lea de italieni. Astăzi, Mike Eggers Ltd, un producător din Noua Zeelandă, este principalul furnizor de tunuri de grindină din Statele Unite. Aceste mașini în valoare de 50.000 de dolari protejează 1 hectar agricol.

Eficacitatea tunurilor de grindină este însă neconcludentă. Fermierii care le folosesc, spun că își fac treaba, în timp ce meteorologii subliniază faptul că aceste unde de șoc nu diminuează prea mult pericolul de grindină.

hail-cannon-2[9] hail-cannon-8[5] hail-cannon-7[5] hail-cannon-4[5] hail-cannon-3[5] hail-cannon-9[3]

sursa: http://www.amusingplanet.com/2015/10/hail-cannon-gun-that-allegedly-controls.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Tunurile care pot controla vremea. Controversatele mașinării apărute în secolul al XIX-lea, folosite și astăzi de fermieri. Cum funcționează?

  1. Grindina insoteste de obicei furtuni care se formeaza local si miscarea acestor fenomene meteorologice este imprevizibila,deplasarea se poate schimba de la un minut la altul.Plantele,daca sunt lucrate bine se apara de grindina prin ramuri si frunze,efectele unei grindini marunte poate fi anulat printr-o interventie minora.Grindina mare loveste foarte rar,pe coridoare inguste,unii oameni ,batrini,spuneau ca nu au prins asa ceva in viata lor,au vazut norii cu motul alb orbitor dar nu se asteptau sa fie asa mare.(erau cite cinci sau sase bucati unite,mai mari decit palma unui om).
    – Tunul cu acetilena-eu am vazut o sigura utilitate;prinderea palincarilor!
    Intr-o zi ,mai demult la fabrica,niste glumeti au introdus acetilena si oxigen intr-o teava,au infundat-o cu cilti si au aprins amestecul cu becul de sudura.Bubuitura asurzitoare a scos toata lumea afara si unul dintre iobagi a uitat ca are sticla cu palinca in mina(tocmai se cinstea!)S-a ales cu o bruftuluiala zdravana si multa vreme intimplarea a fost un banc bun.
    – Trasul clopotelor de grindina-:))…cind ne-a lovit pe noi grindina aceea mare,unul dintre iobagi sustinea ca nu am tras clopotul la biserica si deaia…ei bine…citiva ani mai tirziu l-au tras ei si pentru fiecare clopotit au primit cite o cupa de Ifron cu gheata;nu cit un ou de gaina…cit un ou de bibilica,probabil Nenea,a vrut sa sugereze ca orice fanatic, indiferent de care,sufera cu bibilica nu cu gaina.!
    Ca nu este omul deasupra vremilor ci bietul om sub vremi…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii