Cunoaste lumea

Noutăți

Trecerea la ora de vară crește riscul accidentelor vasculare

  •  
  •  
  •  

Schimbarea orelor (trecerea la ora de iarnă si apoi la ora de vară) crește riscul de a avea un accident vascular cerebral cu opt la suta, susțin cercetătorii. Întorcând ceasurile înainte sau înapoi cu o oră, la începutul și la sfârșitul verii, apare riscul de a avea un accident vascular cerebral ischemic – dar numai temporar.

Studiile anterioare au arătat că un accident vascular cerebral ischemic este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, reprezentând 87 la sută din toate cazurile. Acesta este cauzat de un cheag de blocare a fluxului sanguin la nivelul creierului.

Autorul studiului, doctor Jari Ruuskanen de la Universitatea din Turku, Finlanda, a declarat: „Studiile anterioare au arătat că întreruperi ale ritmului circadian al unei persoane, care este un fel de ceas intern al organismului, crește riscul de accident vascular cerebral ischemic, așa că am vrut să aflăm dacă merită să economisim timpul lumină, punând oamenii în pericol”.

lead_large
Pentru acest studiu, cercetătorii au verificat documentele unui deceniu de cazuri în Finlanda, pentru a găsi rata de accidente vasculare cerebrale.

Ei au comparat rata de accidente vasculare cerebrale la 3.033 de persoane spitalizate în timpul săptămânii care urmează imediat schimbării orei, cu rata de accidente vasculare cerebrale într-un grup de 11,801 persoane ajunse la spital, fie cu două săptămâni înainte sau două săptămâni după acea săptămână. Au descoperit că rata globală de accidente vasculare cerebrale ischemice a fost de opt la sută mai mare în timpul primelor două zile de la modificarea orei de vară.

Persoanele cu cancer au de 25 la sută mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral, după ora de vară, decât în altă perioadă. Riscul a fost, de asemenea, mai mare pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, care au cu 20 la sută mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral, după schimbarea orei.

Schimbarea orei de iarnă și de vară a fost propusă de William Willett în 1907, iar sistemul a fost proiectat pentru a face uz de timpul zilei (timp lumină) pentru a preveni irosirea timpului de lucru dimineața. La vremea respectivă, ideea lui Willet a fost numită într-un pamflet publicat în Marea Britanie „deșeuri de lumină a zilei” .

Dr. Ruuskanen a adaugat: „Studii suplimentare trebuie să fie făcute acum pentru a înțelege mai bine relația dintre aceste tranziții și riscul de accidente vasculare cerebrale și pentru a afla dacă există modalități de a reduce acest risc.”

Constatările studiului preliminar au fost prezentate la Academia Americană de Neurologie, la reuniunea anuală din Vancouver, Canada.

gty_daylight_savings_tips_clock_jef_130308_wmaintraducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse telegraph.co.uk, Academia Americană de Neurologie


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii