Noutăți

Tracomani şi röslerieni. Despre manipulare și falsificarea istoriei…

 •  
 •  
 •  

Este de-a dreptul suspectă insistenţa şi, mai ales, maniera în care sunt contestate unele abordări în materie de istorie şi arheologie, anume cele care pledează pentru importanţa istorică a tracilor sau, şi mai „rău”, a dacilor. Toate sunt luate în derizoriu şi băgate de-a valma în cazanul comun al „tracomaniei” sau „dacomaniei”, ca manifestări patologice ale insuficienţei în materie de cercetare istorică.

Nu zic că nu sunt exagerări şi aberaţii printre argumentele care susţin identitatea tracă sau daco-getică a culturii noastre şi a multor altor culturi dar, până acum, nu am văzut contra-argumente ştiinţifice sau probe, ci doar referinţe la alte teorii, calificative, ironii, sarcasme, băşcălii. Îmi vine să iau un anti-tracoman de guler şi să-i zic aşa, „neştiinţific”, în stilul lui Ilie Moromete: „Bă, domnule, ştii dumneata câte statui de daci sunt în lume? Ştii, bă, domnule, cum sunt ipostaziaţi dacii, în acele statui? De ce, bă, domnule, erau atât de frumoşi şi de mândri aceşti învinşi, sculptaţi de învingători?”. A răspuns însă, deja, unul care știe, un doctor în istoria artelor pe nume Leonard Velcescu, prin lucrarea sa “Les Daces dans la sculpture romaine – Étude d’iconographie antique”, cu care şi-a luat doctoratul la Sorbona, în 2000. O fi şi el vreun tracoman…

geto dacii in literatura romanaInventarul grosso modo al „impostorilor” traco-dacomani, menţionaţi şi caracterizaţi de contestatarii lor, include următoarele nume: Mihail Kogălniceanu, Cezar Bolliac, Mihai Eminescu, Bogdan Petriceicu-Haşdeu, Nicolae Densuşianu, Mircea Eliade, Vasile Lovinescu, Romulus Vulcănescu, Al. Brătescu-Voineşti, Edgar Papu, ca să-i menţionăm pe cei mai importanţi. (Pentru a afla mai multe despre implicarea marilor noștri gânditori în valorificarea mitului geto-dacic, vă recomandăm cartea GETO-DACII în literatura română, carte disponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html  -n.n.)

Unii, în perspectiva contestatarilor, erau nişte exaltaţi (Kogălniceanu, Bolliac, Densuşianu, Eminescu), alţii doar „colaboraţionişti” ai dacismului (Eliade, Lovinescu, Vulcănescu), unul era falsificator notoriu al plăcuţelor de plumb de la Sinaia (Haşdeu), altul era protocronist „fundamentalist” (Edgar Papu), unul era legionaro-comunist (Iosif Constantin Drăgan), altul e medic (Napoleon Săvescu), iar Brătescu-Voineşti – un fantezist care susţinea că romanii au fost urmaşii tracilor (aceasta din urmă, la o adică, stă în picioare chiar de la prima vedere, dacă dăm crezare legendei întemeierii Romei, cu cei doi fraţi crescuţi de lupoaică, descendenţi ai lui Eneas, eroul troian… Troia fiind, se ştie, o ceate tracă, iar lupoaica/lupul un simbol tracic). La lista de mai sus îi putem adăuga şi pe istoricii Procopius din Cesareea, Flavius Aurelius Cassiodor, Flavius Iordanes şi Carol Lundius care susţin, nici mai mult, nici mai puţin, că goţii sunt descendenţii geţilor, iar Zamolxe ar fi legislatorul lor suprem.

Trecând peste faptul că, adevărată sau nu, teoria lui Carolus Lundius relevă, în cel mai rău caz, nevoia goţilor de a-şi construi o ascendenţă ilustră (ca și romanii, care au simțit nevoia de a se trage din dintr-un erou troian, ceea ce înseamnă că tracii aveau un prestigiu uriaş în epocă), este interesantă reacţia noastră (a unora dintre noi) de respingere a oricărei tentative de recuperare a demnităţii naţionale prin recurs la origine, pe motiv că falsificăm istoria. Cazul cu tăbliţele de la Tărtăria este aproape notoriu. Suntem singurii care contestă vechimea lor şi concluzia istorică implicită, de mărturie a celei mai vechi scrieri de pe pământ.

Referitor la această speță, savantul german Harald Haartmann, expert mondial în istorie culturală, arheomitologie, istoria scrisului, evoluția limbii și istoria religiilor, autor a 40 de cărți traduse în diverse limbi de circulație internațională, editor și co-editor a 20 de antologii, declara recent: „Tăblițele de la Tărtăria reprezintă o scriere. Aceasta are  o vechime de peste 7.500 de ani. Pe vremea aceea, sumerienii nici nu știau că vor deveni sumerieni”.

Ba mai vine și Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, care afirma textual și ritos, anul acesta, în direct, la TVR Cluj, că „ nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească”.

Deci aceştia ar fi, în mare, principalii vinovaţi de „malpraxis istoric” iar toţi „enoriaşii” care le iau în serios teoriile sunt nişte retardaţi semidocţi sau sfertodocţi. În privința contestatarilor lor, aceștia nu prea au nici nume, nici referințe de calibrul celor contestați.

Şi, în timp ce noi băgăm adevărul sub preş, ca pe un gunoi, teoria “spaţiului vid” din “Romänische Studien” a lui Eduard Robert Rösler (1871) se bucură de circulaţie şi de credibilitate în toată Europa şi chiar în lume, deşi este un studiu pueril şi aberant, care contrazice cele mai elementare cunoştinţe de istorie… Cei care se iau de piept cu “tracomanii” ar putea dovedi aceeaşi osârdie în a-l pune la punct pe Rösler, dacă sunt atât de grijulii cu istoria noastră… Şi dacă nu sunt cumva röslerieni.

Din păcate, aceste manipulări istorice, care, abil, invocă şi incriminează chiar manipularea, au efect în spaţiul public, prin aplombul cu care mimează autoritatea, fără a răspunde punctual la vreuna din problemele sensibile atinse de “tracomani”. Şi astfel fezandaţi, din jena de a cădea în capcana teoriei conspiraţiei, acceptăm pe nemestecate chiar conspiraţia.

Poate că ar trebui să mutăm discuţia din planul istoric în cel educaţional. Nu ştiu dacă noi, românii, suntem buricul lumii, dar dacă avem cu ce să susţinem asta, de ce să nu o facem? Hai să ne uităm în jur, să vedem cum fac alţii: ruşii, americanii, francezii, ungurii, evreii… Noi, de ce nu…? Răspunsul, după părerea mea, este: DE PROŞTI! Eu cred că e mult mai bine să li se spună copiilor, în şcoală, că sunt descendenţii unui neam eroic, mândru şi civilizat, şi să li se inducă o responsabilitate morală pe măsură, decât să li se inducă ideea că suntem cu toţii scursura Europei, ceea ce nu reclamă nicio responsabilitate. Pentru că, într-adevăr, nu e suficient să afirmi că eşti cine eşti, trebuie să şi probezi asta, prin propriile fapte, prin propriile atitudini. Demnitatea, însă, se învaţă acasă şi se dezvoltă la şcoală.

P.S. Care şcoală…?

Miron Manega

Sursa articol: http://www.cadranpolitic.ro/?p=4912


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

13 Comments on Tracomani şi röslerieni. Despre manipulare și falsificarea istoriei…

 1. http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/geto-daci-daci-geti să nu mai zic de articolul de pe revista ,,historia” cu pretenţii ştiinţifice… unele argumente sunt chiar de ultima speţă ,,şi românii, spaniolii, francezii importă vase din China dar asta nu înseamnă că sunt chinezi” cam aşa era un argument care vrea să dovedească faptul că nu eram un popor unitar… Şi când mă gândesc la oamenii care citesc şi se îndobitocesc mai tare…

 2. Superb articol si dureros in acelasi timp! Respect domnule Roxin!
  Sunteti unul dintre putinii oameni destepti din Romania care este si un mare patriot cu coloana vertebrala si spirit de sacrificiu! Ceea ce realizati dumneavoastra intr-o societate romaneasca contemporana din ce in ce mai imorala unde nonvalorile sunt ridicate in slavi (in loc de streang) este un act de curaj. Sunt increzator ca vi se vor alatura din ce in ce mai multi romani adevarati pentru a desfunda groapa istoriei in care dusmanii acestui popor, din-nauntrul si din afara tarii, ne-au infundat pe nedrept din interese meschine!
  Inca o data ma plec si va sustin!

  • Multumirile trebuie orientate catre dl Manega, autorul articolului, asa cum rezulta din semnatura de la articol…

   • Tot respectul pentru dumneavoastra,pentru energia pe care o investiti in a demonstra adevarul lucrurilor in care credeti! V-am citit,dar mai ales va urmaresc asiduu de ceva vreme.Este imposibil sa nu vezi pasiunea, sinceritatea si dragostea pentru acest neam; se vede in tot, in emisiuni si continutul lor,in mimica,gestica,tonul vocii,tot.Sunteti o persoana rara intr-o lume a imposturii…

 3. Domnule Roxin, este de apreciat insistența de a promova aceste valori. In profida atacurilor ocultei antiromânești, să aveți în vedere picătura chinezească: O picătură care picură ani și ani, poate demola o stâncă de granit. Adevărul iese la suprafață! Apreciez efortul dv. în presa scrisă și audiovizuală! Vă recomand să obțineți o audiență la Papă! Dacă aveți norocul să vă aprobe accesul la biblioteca Vaticanului, numele dv. va fi alătura de istorici numelui lui Iorga care a studiat arhiva de documente a Porții Otomane! Doamne ajută!

 4. Domnule Roxin, lucrez undeva in Middle East, pe aici e plin de indieni si am aflat – abslut intamplator – niste toponime si cuvinte comune limbii romane si limbilor din India care mi-au dat de gandit:

  – Bihar (provincie din estul Indiei) – Bihor / pe vremuri Biharia
  – Crisana (de la noi) – presupun eu ca nu ar fi nici un fel de legatura cu zeul lor Krishna.
  – Deva (de la noi) – nici un fel de legatura cu civilizatia indiana, nu-i asa?!
  – Vedea (Rosiorii de Vede) – absolut, dar absout nici un fel de legatura cu Vedele lor.
  – a vedea (verbul in limba romana) care are cam acelasi sens si in limba lor.
  – cămaşă (cămeşă – cum îi spuneau bătrînii noştri) întîmplător, dar absolut întîmplător pakistanezii (în Urdu) îi spun (transcriu fonetic) – “kămeș”

  Ca să nu mai amintim de legendele lor (alea cu arienii) care spun că respectivii ar fi venit de undeva, din vest.
  Dar astea sunt niște prostii, niște legende, nu-i așa?
  Simple coincidențe.
  Și îmi aduc aminte de vorba unui cunoscut: “Amice, să știi că în mod sigur trei animale nu există pe lumea asta: Moș Craciun, inorog și coincidență!”

 5. cetățeanul tulburat // 28 februarie 2016 at 22:02 // Răspunde

  La bibliotecă se poate intra, însă nu și la arhiva secretă, care și aia se împarte în categorii…unii au acces la unele “screte” dar nu la toate, că altfel… nu ar mai exista masoneria.

  • laurentiu badea // 3 martie 2016 at 10:22 // Răspunde

   I-am explicat si domnului Roxin , cum si dumneavoastra acum . Asa e , insa nicio coincidenta , nimic iesit din comun , nimic mistico – metafizic sau altceva de genul ! A avut loc o migratie indo – europeana , undeva in epoca straveche si acea migratie nu s-a oprit la nord de Dunare , ci s-a dus mult mai jos . Asemanarile lingvistice ,, descoperite ” de dumneavoastra provin din faptul ca a existat un trunchi comun din care s-au despris latina , daco-geta , ilira si alte asemenea lor . Si in toate aceste limbi sunt cuvinte care se aseamana cu altele pastrate azi in vorbirea curenta a popoarelor care isi duc viata in spatiul indian de astazi . Dar de aici si pana la a spune ca dacii sunt stramosii tuturor , e mult si afirmatia e neserioasa !

   • Din neamul ariminilor (numiti/autonumiti si ramani, arieni, geti, rumuni, pelasgi, hiperboreeni, traci, daci, valahi, vlahi, blachi, rumani s.a.), neam scoborator din zei, titani, giganti, uriasi, primele fiinte inteligente create de Dumnezeu-Gog-Santu-Senta pe planeta Geea-Gaia-Maria-Terra-Pamant, provin toate neamurile si rasele terestre, unele si intraterestre. Toti cei de pe Pamant si din interior suntem frati din aceeasi Muma – Gaia si Tatal – Cer, creatia Atotputernicului Dumnezeu cu multiple fatete, Creatorul Multiversului. Exista atatea dovezi in acest sens, unii mofturosi vesnic nemultumiti si cartitori vor spune ca sunt doar interpretari exagerate date izvoarelor istorice sau simple speculatii ale traco-dacomanilor, etc., dar uita ca Istoria nu se poate dezbraca de secretele ei fara o cercetare continua a izvoarelor, atatea cate sunt, publice dar, fara a uita si de cele care pot “aparea din intamplare” si la care se adauga si factorul credinta in Tatal Divin, care poate revela sau facilita aflarea multora din tainele creatiei Sale. Imbinarea ratiunii cu credinta, metoda scolastica, dealtfel, este o cale exemplara de patrundere in Adevarul Universal si nu lipsesc autori romani si straini, iubitori de istorie reala, care au scris lucrari importante in acest sens; nu trebuie decat sa le cautam, sa le gasim si sa le acordam importanta cuvenita.

 6. Ce ramane de facut in cazul asta?
  Initiati un partid si intrati in politica.Eu unul am un vot pe care nu stiu cui sa-l mai dau.

 7. Poate ca toata aceasta musamalizare are un motiv
  Poate de pe teritoriul Romaniei sau impartit peste tot triburile si au devenit popoare.

  • Pământul României este vatra veche de locuire a Europei, locul de unde în timpuri diferite, multe grupuri de oameni au plecat spre toate zările, formând noi popoare sau seminţii și care vorbeau limbi diferite dar înrudite cu limba vorbită de cei care au rămas acasă, geţii/rumunii…

 8. Toti vorbeau aceeasi limba odata. Nu toti semanau intre ei la fetze ; corpul se schimba pana in maduva oaselor dupa teritoriu si hrana pentru adaptare. Din istorie lipsesc bucati mari deci e greu de determinat iar oamenii de stiinta si istorie se contrazic dupa interese financiare. Internetul nu are filtru, intre informatii bune si rele e mult de cernut si rezulta de multe ori in o pierdere de timp inutila. Totusi legatura intre India si Dacia poate fi dezlegata in felul urmator. Ei ne stiu pe noi ca oameni puternici. Un pakistanez ( india si pakistan erau india) la care am lucrat m-a vazut stand “ciuci” .. Fara sa ma sprijin…mi-a spus: la noi sunt povesti de albi care vizitau la noi demult si puteau lucra asa avand picioare extraordinar de dezvoltate. Faptul ca Dacii calatoreau in mod necuceritor este in povestile a multor natiuni puternice azi. Totusi tot alte mari puteri se lupta pana la capat sa mascheze asta.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii