Cunoaste lumea

Noutăți

Totul este conectat: Creierele noastre se sincronizează în timpul unei conversații. Ce spun noile cercetări științifice…

  •  
  •  
  •  

Ritmurile undelor cerebrale dintre doi sau mai mulți oameni care participă la o conversaţie încep să se sincronizeze, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Basque Centre on Cognition, Brain, and Language (BCBL). Sincronizarea poate fi un factor cheie în înţelegerea limbajului şi a comunicării interpersonale.

Ceva atât de simplu ca o conversaţie de zi cu zi determină creierul celor care i-au parte să înceapă să lucreze simultan. Până în prezent, cea mai tradiţională cercetare a sugerat ipoteza că creierul se sincronizează în funcţie de ceea ce este auzit şi, în consecinţă, ajustează ritmurile sale stimulilor auditivi. Acum, experţii au făcut un pas înainte şi au analizat simultan activitatea neuronală complexă a doi străini care dialoghează pentru prima dată.

Echipa a înregistrat activitatea electrică cerebrală, deci activitatea neuronală, a două persoane implicate în comunicare şi au constatat o sincronizare pentru a permite conexiunea între cei doi subiecţi. Aceasta înseamnă comuniune intercerebrală care depăşeşte limbajul în sine şi poate constitui un factor cheie în relaţiile interpersonale şi înţelegerea limbajului. Astfel, ritmurile undelor cerebrale corespunzătoare vorbitorului şi ascultătorului se ajustează în funcţie de proprietăţile fizice ale sunetului mesajelor verbale exprimate într-o conversaţie. Aceasta creează o legătură între cele două creiere, care încep să colaboreze către un scop comun: comunicarea.

Creierele celor doi oameni sunt aduse împreună datorită limbajului, iar comunicarea creează legături între oameni, care depăşesc cu mult ceea ce putem percepe din afară. Se poate afla dacă doi oameni comunică numai prin analizarea undelor cerebrale. În viitor, înţelegerea acestei interacţiuni între două creiere ar permite analizarea unor aspecte foarte complexe în domeniile psihologiei, sociologiei, psihiatriei sau educaţiei, utilizând imaginile neurale într-un context de laborator.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170720095035.htm

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii