Noutăți

Tot românul a auzit de Marele Zid Chinezesc… Dar știai că există și Marele Zid Indian? Arată uimitor!

 •  
 •  
 •  

Fortul Kumbhalgarh din India a fost clădit pentru a ocroti de atacurile vrăjmașe un număr de 360 de temple și include un zid gigantic, vechi de peste o jumătate de mileniu. Numită, uneori, „Zidul Kumbhalgarh”, această grandioasă construcție de împrejmuire este cel mai bine cunoscută sub numele de Marele Zid Indian. Și nu se poate zice că supranumele acesta nu i se potrivește de minune! Lungimea totală a zidului care împrejmuiește fortul este de 36 de kilometri. Marele Zid Indian se află pe locul doi în lume, după lungime, în clasamentul zidurilor cu rol defensiv care au fost construite în veacurile trecute. Pe locul întâi ca lungime se află, firește, Marele Zid Chinezesc!

13

Zidul aflat în India este masiv iar aspectul său este cu adevărat impozant, prezentând, pe alocuri, o asemănare izbitoare cu Marele Zid Chinezesc. Precum acesta din urmă, zidul indian trece peste dealuri semețe și peste văi adânci. Grosimea sa maximă este de 15 metri, în secțiunile cele mai late. Este un zid solid, impresionant, dar și extrem de aspectuos. Pe cât de folositor a fost odinioară în scop defensiv, de respingere a inamicilor, pe atât de util se poate dovedi astăzi, în scop turistic, de atragere a turiștilor străini.

1

Grandiosul monument istoric nu este atât de vizitat precum Marele Zid Chinezesc, ce se bucură de o notorietate net superioară. Acest lucru uimește, de vreme ce reprezintă un vestigiu peste care secolele au trecut fără să îi afecteze aspectul inițial. Nu-i timpul trecut, are toate șansele din lume să devină la fel de cunoscut precum „fratele” său din China!

12

Munca de construire a fortului și a zidurilor de la Kumbhalgarh au debutat în 1443, cu doar cinci decenii înainte de expedițiile lui Columb către Lumea Nouă. Cam 60 dintre templele din incintă sunt hinduse, restul fiind jainiste. Jainismul este o străveche religie indiană, care prescrie non-violența sub toate formele sale și în toate aspectele vieții.

2

Se spune uneori că Vardhamana Mahavira (599-527 î.e.n.) ar fi fondatorul jainismului, dar acest înțelept oriental doar a revigorat această credință, ale cărei începuturi sunt mult mai vechi. Mahavira condamna sacrificiile de animale și orice act de agresiune îndreptat contra vreunei făpturi. În lume sunt aproximativ 6 milioane de jainiști, dintre care peste 4 milioane se află în India. Ca și budiștii, jainiștii cred în reîncarnare și o consecință a concepției lor despre viață este dieta vegetariană.

11

Una dintre speranțele constructorilor Marelui Zid Indian a fost că, datorită înfățișării sale de fortificație inexpugnabilă și a remarcabilei sale capacități defensive, măreața construcție îi va ține pe inamici la distanță și astfel vor fi evitate confruntările directe și sângeroase de pe câmpul de luptă, fiind limitată violența care… înrăutățește karma.

5

Impozantele ziduri separau două regate – Mewar și Marwar, state între care relațiile erau departe de a fi cordiale. La vremuri de grea primejdie, complexele și grandioasele fortificații serveau ca ultim refugiu al căpeteniilor statului Mewar. Se povestește că, în cele peste cinci veacuri de existență, imensul fort a căzut o singură dată în mâinile inamicului. Dar nu prin năruirea vreunei porțiuni de zid, ca urmare a acțiunii vreunui asediator. Ci doar din pricină că apărătorii au rămas fără apă potabilă. Se poate zice că, de-a lungul secolelor, Marele Zid Indian și-a îndeplinit rolul, cu brio!

10

6

9

8

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.atlasobscura.com, www.kuriositas.com, wikipedia.org

Foto: www.kuriositas.com, unexplored.lonelyplanet.in

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Tot românul a auzit de Marele Zid Chinezesc… Dar știai că există și Marele Zid Indian? Arată uimitor!

 1. Anica Ioanas // 16 ianuarie 2017 at 7:46 // Răspunde

  Foarte Impresionant si interesant! Marturisesc ca nu am avut habar despre existenta Marelui Zid Indian!
  O adevarata capodopera cu dubla functie:protejarea teritoriilor indiene si protectia impotriva violentei prin construirea unui zid care proteja participantii celor doua tabere,invadatorii si localnicii,de conflictele sangeroase(autoprotectia indienilor spre a nu afecta/inrautati/ Karma!

 2. Nicolette Orghidan // 7 august 2017 at 17:43 // Răspunde

  Formidabil e! Arhitectură curată, precizie, construcție teribilă, cred că-n toate amănuntele ei nu se va găsi o breșă sau ceva care să-i știrbească din exactitate, precizie, nu mai vorbesc de frumusețe! Minunate imagini, uimitoare construcție!

 3. CE MARE BRANZA? SI NOI AM PUTEA FACE UNUL, BA CHIAR MAI MULTE (IN FUNCTIE DE CATI SEFULETI SUNT IMPLICATI, PENTRU FIECARE CATE UNUL). IN PLUS, AM DEPASI RECORDUL ZIDULUI LOR, ACELA CA REZISTA DE JUMATATE DE MILENIU, ASTFEL INVECHINDU-SE. AL NOSTRU AR REZISTA CHIAR SI……3-4 ANI, APOI S-AR DEZINTEGRA CA UN CATEL DE NISIP, CEEA CE AL LOR NU A FOST IN STARE.AM FACUT NOI…….AUTOSTRAZI! CORECT?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii