Noutăți

Topirea ghețarilor pare ireversibilă. Lucrul reconfirmat de noile studii

În urmă cu un an, Thomas P. Wagner, specialistul ce coordonează programele NASA asupra calotei glaciare polare declara pentru CNN: „Acum, nimic nu mai poate opri topirea ghețarilor. Singura limită este cea dată de legile fizicii, ce stabilesc cât de repede poate curge gheaţa.”

Conform un nou studiu al Serviciul Mondial de Monitorizare a Gheţarilor, apărut în revista „The Journal of Glaciology”, topirea gheţarilor s-a intensificat în ultimii zece ani, atingând niveluri record în întreaga lume. Din păcate se pare că fenomenul va continua și în următorii ani.

Gheţarii analizaţi pierd anual prin topire, în medie, jumătate de metru – un metru din grosimea lor, ceea ce reprezintă de două-trei ori mai mult decât media înregistrată în secolul al XX-lea”, a declarat Michael Zemp, director serviciului mondial, cu sediul în Zurich, şi coautor al studiului, citat de AFP.

Conform cercetătorului, „rezultatele preliminare înregistrate pentru anii mai apropiaţi (2011-2014, neincluşi în studiu) arată că topirea gheţarilor continuă la un nivel foarte ridicat. Recordul de topire a gheţii în secolul trecut (observat în 1998) a fost depăşit în 2003, 2006, 2011, 2013 şi, din nou în 2014.

Raportul a fost întocmit pe baza observațiilor referitoare la 2.300 de ghețari de pe întreaga planetă, unele dintre ele datând încă din secolul al XVI-lea. Acestea au fost analizate și comparate cu date obținute prin satelit.

Cei mai afectaţi par a fi f gheţarii din Alpi şi din Alaska. Excepţie au făcut unii gheţari din Norvegia, care au crescut în anii 1990 ca urmare a unei serii de ierni bogate în zăpadă, tendinţă care s-a oprit însă după anul 2000.

 

 

sursa: CNN.com

sursa: Rador.ro

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii