Noutăți

Timpurile în care vikingii asediau Parisul… O filă de istorie mai puțin cunoscută, dar care a marcat evoluția actualei capitale a Franței

Dacă iubiți Parisul… ar trebui să le mulțumiți vikingilor, cel puțin asta ne îndeamnă cei de la History. Cu secole înainte ca metropola să fie declarată orașul luminilor și al iubirii, vikingii erau cei mai deși vizitatori ai micuțului târg de la acea vreme de pe Sena, deși nu era nimic romantic în vizitele lor.

Într-o zi de la sfârșitul lunii noiembrie în 885 d.Hr., un episcop strângea un crucifix, își spunea rugăciunea în timp ce privea din Ile de la Cite cum malurile râului Sena sunt din nou invadate. Deși îi jurase credința lui Dumnezeu, episcopul se înarmează cu un topor și cu un arc și coboară să-și apere pământurile. Vikingii reveneau la Paris.” Acesta este un mic fragment din cartea „Nordici: Saga Vikingilor AD 793-1241.“, redactată de John Haywood.

Conform documentelor, vikingii au asediat Parisul în anul 856 și din nou cinci ani mai târziu. Micul târg de atunci era apărat de două poduri din lemn care legau Ile de la Cite de ambele maluri ale râului prevenind astfel trecerea vaselor inamice, iar un zid construit imediat sub locul de supraveghere al Episcopului Parisului, pe care îl chema Gauzelin, încercuia insula. De ce atacau vikingii acest mic sat? Ei bine, pur și simplu era în calea lor de trecere. Văzând că nu pot face față atacurilor, în octombrie 886, împăratul Carol III al Francia le-a oferit vikingilor 700 de kilograme de argint şi acces de tranzit pe Sena cu obligația ca aceștia să numai jefuiască Parisul.

Deși vikingii nu au cucerit niciodată pe deplin Parisul (nici nu și-au propus asta pentru că nu avea ce să le ofere zona pentru a rămâne aici), conflictul a marcat decisiv istoria Franţei și a actualei sale capitale. După ce Carol III a fost detronat un an mai târziu de la instaurarea păcii, în noiembrie 887, la conducerea Franciei de Vest a venit la conducere Odo, iar în timpul său, sistemul defensiv al Parisului s-a îmbunătățit, acesta transformând micul sat într-o adevărată fortăreață, evident de teama vikingilor. De aici încolo a urmat o dezvoltare susținută a micii așezări până la ceea ce este astăzi Parisul…

sursa: history.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii