Noutăți

Timpul lui Vermeer… maestru al ”jongleriilor” cu lumina și cu umbra… (Foto-Video)

  •  
  •  
  •  

Unul dintre elementele foarte importante, in primul rând, pentru istoria artelor plastice il constituie datarea, respectiv posibilitatile de a data cât mai exact un tablou, de exemplu. Nu de putine ori, expertii se impotmolesc aici, chiar daca au la dispozitie in acest sens inscrisuri, documente ori indicii vizuale existente chiar in imaginile pictate: vestimentatia protagonistilor, arhitectura cladirilor, identitatea relevata a persoanelor si asa mai departe.

Se stie insa destul de bine ca uneori chiar artistii (preponderent cei din „epoca de aur” a picturii europene) au introdus in tablourile lor trimiteri explicite, totusi cumva ascunse, despre momentul imortalizat. Fiindca – da – nu putem vorbi exclusiv despre imortalizarea unor chipuri, peisaje, scene etc., ci si a unor momente din istoria colectiva.

Cautarea si autentificarea unor asemenea secrete… puse „la vedere” in tablouri este o provocare majora, ca un joc. Nu un joc pentru copii, ci unul pentru experti.

Marele pictor olandez Johannes Vermeer (1632-1675), remarcat ca maestru al „jongleriilor” geniale cu lumina si cu umbra, in creatiile sale, a furnizat in câteva tablouri informatii indirecte neasteptate, insa foarte bine „tintite”, astfel ca se poate sti cu exactitate când au fost realizate/ finalizate acele opere plastice. Citește mai mult: Magazin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii