Cunoaste lumea

Noutăți

Tigrii cu dinți sabie și țestoase din miocen descoperite la Crețești, în Vaslui

  •  
  •  
  •  

Specialiştii de la Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad, ajutaţi de renumitul profesor universitar doctor Vlad Codrea, au făcut o descoperire de excepţie lângă satul vasluian Creţeşti, acolo unde au găsit mai multe fragmente de animale preistorice care au trăit acum aproximativ 10 milioane de ani.

Descoperirea extrem de importantă din punct de vedere paleontolgic a fost făcută în anul 2013, cu ocazia lucrărilor de reabilitare ale drumului european E 581, cel care leagă Albiţa de Crasna. Muncitorii au văzut scheletele de animale în timp ce săpau şi au anunţat specialiştii de la muzeul bârlădean. Aşa a intrat pe fir Laurenţiu Ursachi, şeful Secţiei de Ştiinţe ale Naturii din cadrul muzeului, care este şi unul din doctoranţii profesorului Vlad Codrea de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, cel supranumit și „vânătorul de dinozauri“.

Astfel, timp de două săptămâni, specialiştii de la muzeul din Bârlad, sub directa coordonare a renumitului profesor clujean, au făcut săpături şi au adus la lumină mai multe fragmente osoase aparţinând unor animale care au trăit în urmă cu 9 – 10 milioane de ani, în perioada miocenului (miocenul este o perioadă care începe acum 23,03 milioane de ani și se termină aprox. acum 5,33 milioane de ani).

Primele fosile descoperite au fost trei carapace de broască ţestoasă care se aflau în acealşi loc, una peste alta. Despre ele se bănuie că ar fi fost aduse în zonă de viitura unui râu şi a atras atenţia specialiştilor, după ce cercetătorii au mai găsit alte nouă carapace. Timp de două săptămâni, aceştia au continuat să caute, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Fără îndoială, cele mai preţioase piese au fost trei cranii de tigri cu dinţi pumnal sau sabie, aşa cum mai sunt ei cunoscuţi, animale extrem de ciudate sub aspectul aparenţei, ce seamănă cu unul din simpaticele personaje din filmul de desene animate „Ice Age“.

Două dintre cranii sunt ale unor animale adulte, iar cel de-al treilea al unui pui din această specie. Potrivit profesorului Vlad Codrea, acest animal este unic în România. „Cea mai frumoasă descoperire făcută au fost trei cranii complete de tigri cu dinţi pumnal, ca cele din filmul animat, din specia Paramachairodus sau Metailurus. Le-am găsit într-o stare de conservare impecabilă. Aşa am înţeles că, la vremea lor, acele animale nu erau de talie impresionantă, ci semănau cu actualul leopard. Aceste piese sunt, cu siguranţă, unicat în România, şi foarte rare în Europa de sud-est. Am descoperit şi câteva schelete de rinocer şi o bogăţie aparte de iepuri primitivi“, a declarat profesorul Codrea.

Speciile de feline „cu dinți sabie” au trăit cu 1,6 milioane — 10.000 de ani în urmă. Putea ataca individual bizoni diluviali, cămile, antilope, cerbi și cai sălbatici. În grupuri mari, acești tigri atacau cu succes chiar rinoceri și mastodonți, rude ale mamutului. Fosile lor au fost descoperite în Asia, Africa și America de Sud.

Descoperirea vine ca o mare satisfacţie pentru paleontologi, mai ales pentru echipa condusă de profesorul Vlad Codrea. Situl de la Creţeşti a reprezentat unul din cele mai vechi materiale de studiu, căutările preliminare fiind făcute aici cu opt ani înaintea descoperirii. Odată cu aceste descoperiri, specialiştii cer ajutorul autorităţilor locale şi judeţene, deoarece acest sit „are un potenţial uriaş“. „Este cel mai bogat sit din Moldova, incomparabil cu multe din ţară. Avem o listă de faună care ne va ajuta să reconstituim o comunitate animală din perioada miocenului şi pleistocenului. Vom continua căutările şi în viitor”, a mai spus renumitul profesor. O parte din fragmentele osoase vor fi păstrate la Cluj pentru preparare, dar şi ca obiecte de studiu. Ele vor fi, ulterior, expuse la Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad.

Cu o istorie demnă de laudă, localitatea Crețești (jud. Vaslui) iată că se înscrie și pe harta marilor descoperiri paleontologice din România.

Conf. Univ. dr. George V Grigore

Surse: ziare.com; vremeanoua.ro; adevarul.ro.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii