Noutăți

Tezaurul Oxus – o mostră a bogăției și rafinamentului din vremea Imperiului Persan

 •  
 •  
 •  

Imperiul Ahemenid a fost primul dintre Imperiile Persane care se întindea pe teritoriile Iranului, Irakului, Afganistanului, Uzbekistanului, Turciei, Ciprului, Siriei, Libanului, Israelului și Egiptului de azi. A fost creat de către Cirus cel Mare, pornind din Persia, și se numără printre cele mai vaste imperii care au existat vreodată. La momentul maximei sale expansiuni, o extremitate se afla în Balcani și cealaltă în… Valea Indusului. Niciun alt imperiu, dintre cele anterioare, nu mai atinsese dimensiuni similare. Și nici o bogăție la fel de mare.

f

Tezaurul Oxus constituie o colecție formată din aproximativ 180 de podoabe de o rară frumusețe, confecționate din aur și din argint, pe vremea Ahemenizilor. La cele 180 de piese de aur și argint, cele mai multe de mici dimensiuni, se adaugă circa 200 de monede.  Se estimează că tezaurul a fost găsit în intervalul 1877-1880.

c

Piesele datează din secolele V și IV î.e.n. Data și locul exact în care tezaurul a fost descoperit rămân neclare. Tezaurul se numește Oxus după râul cu același nume, pe țărmul căruia a fost aflat. Se pare că, la un moment dat, unele piese ale tezaurului au fost sustrase și topite, transformate în lingouri. Descrierile timpurii fac referire la un număr de 1500 de monede și la o serie podoabe care astăzi nu mai sunt de găsit, în inventarul tezaurului.

d

Cea mai mare parte a pieselor de aur și argint din tezaurul Oxus se află acum la British Museum. Monedele sunt, în schimb, mult mai dispersate. Se pare că o parte dintre ele se află în colecțiile Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg.

e

Tezaurul include amulete, inele, figurine, monede, vase, sigilii, precum și o teacă confecționată din aur – una dintre cele mai vechi piese din colecție. Pe respectiva teacă este reprezentată o scenă de vânătoare. În tezaurul Oxus există numeroase obiecte de excepție, dar între toate se remarcă două reprezentări confecționate din aur ale unor care, dintre care unul incomplet. În interiorul carului sunt prezente două figurine: vizitiul și un pasager.

g
Alte piese spectaculoase, ca lucrătură, sunt brățările cu capete de grifoni datând din secolul V-IV î.e.n. Procesul lor de fabricare a fost unul de-o complexitate uimitoare. Diferitele elemente au fost lucrate separat și apoi prinse laolaltă. Există și brățări ale căror capete reprezintă animale cum ar fi taurii, leii, antilopele, precum și câteva creaturi fantastice.

h

b

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă: www.thevintagenews.com, wikipedia.org

Imagini: www.thevintagenews.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

3 Comments on Tezaurul Oxus – o mostră a bogăției și rafinamentului din vremea Imperiului Persan

 1. cetățeanul tulburat // 12 ianuarie 2017 at 9:20 // Răspunde

  Mai întâi a fost moneda și apoi s-a format planeta…

 2. Vedeti acel cap de aur din ultima fotografie.Un cap asemanator este gasit si in zona Traciei…

 3. De fapt scrie Apuseni pe ele….

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii