Noutăți

Tezaurul getic din aur de la Galeșu – Poarta Albă (jud. Constanța)

În Dobrogea, în ținutul unic dintre Dunăre și Mare, cel care a fermecat dintotdeauna călătorul, care l-a îmbiat cu peisaje dintre cele mai spectaculoase, cu pitorescul așezărilor în care de veacuri oameni dintre cei mai diferiți ca etnie au învățat să își construiască existența, împletindu-și obiceiurile și respectându-și credințele, urmele de locuire sunt din cele mai vechi. Aici, la Galeșu, s-a descoperit și tezaurul despre care vom scrie. Comuna Poarta Albă din județul Constanța se află la 23 km de Municipiul Constanța și, respectiv 15 km de Municipiul Medgidia, în partea estică a județului.

Tezaurul descoperit în apropiere de satul Galeşu, în comuna Poarta Albă (jud. Constanţa), în anul 1951, conţine două manșoane tronconice din aur, cu aspect de clepsidră, asemănătoare ca formă cu cele două pahare – cupă dublutronconice descoperite în mormântul princiar geto-dac de la Agighiol, cu cel descoperit la Porțile de Fier (aflat acum la Metropolitan Museum – New York SUA), sau cu cel aflat în tezaurul de la Rogozen (Bulgaria).

Deși sunt declarate de către istorici ca diademe princiare getice din aur, cele două piese principale ale tezaurului pot fi chiar „manșoane”, folosite pentru brațe, precum brățările dacice descoperite la Sarmisegetusa Regia. În antichitate putem întâlni obiceiul purtării unor asemenea brățări – benzi – manșoane la daci, sciți, asirieni și egipteni. Această podoabă a fost des purtată și de către romani.

Pe lângă cele două piese din aur principale ale tezaurului acesta mai cuprinde și de 37 de „tutuli” din tablă de bronz. Manșoanele, din care unul este fragmentar, sunt lucrate din tablă simplă de aur modelată prin batere, cu extremităţile evazate şi ornamentate cu şiruri orizontale şi paralele de „perle” realizate prin procedeul „au repousse”. Ele au fost realizate în perioada finală a bronzului carpatic, sau prima vârstă a fierului (anul 500 î.Hr.); orizontul Hodiş-Poarta Albă. Primul manșon are următoarele caracteristici: Înălţime-15,20 cm; diametru superior-19,20 cm; diametru inferior-16,00 cm; greutate-242,106 g (posibil folosit pentru brațul drept). Cel de al doilea are și el următoarele caracteristici: Înălţime-15,50 cm; diametru superior-17,00 cm; diametru inferior-16,00 cm; greutate-234,500 g (posibil folosit pentru brațul stâng).

Minunata pereche de manșoane de aur putea împodobi brațele unui înalt prelat sau conducător militar getic ce avea în grijă și stăpânire meleagurile însorite ale Dobrogei noastre milenare, acum peste 2500 de ani. Astăzi ele licăresc în lumina difuză a Sălii de Tezaur, din cadrul Muzeului Naţional de Istorie al României din Bucureşti, așteptând cuminți ca noi să „citim” mesajul lor ancestral, de a ne apăra cu adevărat pământul și valorile naționale, de a fi mândrii că suntem români.

Conf. Univ. Dr. George V Grigore

Età_del_bronzo,_diademi_in_oro_da_galesu,_1400-1200_ac._03


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii