Noutăți

Tezaur monetar medieval din aur descoperit la Mănăstirea Frumoasă din Iași

În cadrul Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Iași, care a intrat într-un proces de reabilitare în urmă cu patru luni, a fost descoperit un tezaur compus din 18 monede de aur. Tezaurul a fost predat Muzeului de Istorie a Moldovei, unde va fi expus în cel mai scurt timp, după îndeplinirea procedurilor de clasare și înregistrare. 

În cadrul cercetărilor arheologice preventive coordonate de către dr. Mădălin-Cornel Văleanu, cercetător științific I la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în contextul restaurării Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Iași, monument istoric de importanță națională, a fost descoperit, în perioada de 7 – 10 august 2018, un tezaur compus din 18 monede din aur”, informează un comunicat al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Monedele se aflau într-un mormânt parțial deranjat, cântăresc în total 63 g de aur și au fost bătute între anii 1516 și 1591 în ateliere din Olanda, Prusia, Silezia, Austria, Ungaria și Transilvania.

Ansamblul monahal de aici este un monument istoric datat din secolul al XVI-lea. Proiectul de reabilitare și valorificare a potențialului turistic și cultural al ansamblului mănăstirii Frumoasa din Iași este finanțat prin fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 21 milioane de lei.

Având în vedere structura monetară a tezaurului descoperit și starea de conservare excepțională a monedelor, acestea vor fi supuse procedurii de clasare în conformitate cu legislația în vigoare și vor fi înregistrate în patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei. „Asigurăm publicul pe această cale că tezaurul va fi expus în cel mai scurt timp după îndeplinirea tuturor pașilor implicați în procedura sus menționată”, precizează comunicatul citat.

Prin amplele lucrări de restaurare executate aici, la Mănăstirea Frumoasă, se deschide o nouă perspectivă asupra istoriei noastre, aceasta devenind mult mai ofertantă pentru miile de turiști ce doresc să viziteze Iașul și ansamblul monahal de aici.

Conf. Univ. dr. George V Grigore

Surse: Surse: ziaruldeiasi.ro; europafm.ro; ziare.com; bzi.ro;
Foto tezaurComplexul Muzeal Național „Moldova” Iași

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii