Noutăți

Țestoasele de uscat de lângă Mangalia

Cu peste 800 de specii de păsări, diferite animale, la care se alătură alte zeci de plante, care se găsesc și în zona Mării Mediterane, Pădurea Hagieni este o rezervație naturală cu profil zoo-botanic, situată nu departe de orașul Mangalia, între satele Hagieni, Albesti și Limanu, în podișul Dobrogei de Sud. Este în mare parte alcătuită din stejari și o mulțime de bălți cu vegetaţie acvatică, practic o pădure naturală de tip submediteranean.  Are o suprafaţă de 431 ha și se află în administrarea Ocolului Silvic Murfatlar. Platoul calcaros pe care este situată, reprezintă un vestigiu al fostei Mari Sarmatice. În apropiere, la doar 2 km, se află Peștera Limanu.

image1049
Pădurea Hagieni este mai degrabă renumită pentru exemplarele de viperă aflate în libertate, decât pentru blândele țestoase, dar cu toate acestea, aici este habitatul perfect pentru Țestosa de uscat, cunoscută și după numele de Țestoasa dobrogeană. Această specie este răspândită în zona Mării Negre dar și a Mării Mediterane. Numărul țestoaselor a scăzut foarte mult în ultimul timp, drept pentru care au fost declarate animale ocrotite de lege, monument al naturii.

Țestoasa este adaptată la mediul terestru din România și se recunoaște după corpul ei scurt, acoperit cu un țest format din 2 părți: carapacea (la partea superioară, bombată, de culoare maroniu-roșcat) si plastronul (la partea inferioară, de culoare deschisă). Exemplarele adulte cântăresc între de 3 și 4 kg.

image92foto: peterlengyel.wordpress.com

“Țestoasele sunt unite pe laturi, lăsând 2 deschizaturi prin care ies, capul și membrele anterioare, iar la partea posterioară, membrele posterioare și coada. Țesutul este format din plăci osoase bine sudate, acoperite de plăci cornoase. Coastele și vertebrele sunt concrescute cu carapacea. Capul, gâtul, picioarele și coada sunt acoperite de o piele solzoasă de culoare cenușie. Pe lângă organele de simț, asemănătoare cu ale șopârlei, există 2 fălci învelite într-o materie cornoasă ce formează un fel de cioc, cu margini tăioase și fără dinți. Masculul se deosebeste vizibil de femela, in general prin dimensiunea cozii care este mai mare si a plastronului care la mascul este concav. Sunt animale greoaie, care se deplasează încet din cauza conformației și a țesutului. Cele 4 membre sunt scurte, așezate lateral și terminate cu degete scurte, prevăzute cu gheare. Se hrănește cu ierburi salbatice, fructe, insecte, melci și viermi pe care le taie cu marginea ciocului. Respirația și înmulțirea este la fel ca la șerpi și șopârle.” (Wikipedia)

ximage385foto: peterlengyel.wordpress.com

Țestoasele de uscat sunt animale teritoriale, timide, nedorindu-și interacțiunea cu omul sau cu alte animale. Masculii sunt agresivi, iar femelele se pot înșelege între ele, dar este de preferat să fie ținute separat.

Rezervația Naturală Pădurea Hagieni este localizată pe partea stângă a şoselei Mangalia-Albeşti și reprezintă una dintre cele mai valoroase piese ale patrimoniului natural dobrogean, prin diversitatea peisajului diferit de cel litoral aflat la câţiva km distanţă.

rezervatia-naturala-padurea-hagieni_180Mădălina Corina Diaconu

surse: peterlengyel.wordpress.com, mangalia.ro, reporterntv.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii