Noutăți

Teoria ticăloasă a moldovenismului, promovată de sovietici, primește o lovitură mortală: Document din 1840, de la Curtea Imperială din Sankt Petersburg

 •  
 •  
 •  

Sovieticii au muncit din greu, după raptul teritorial prin care ne-au luat Moldova de peste Prut (dar și alte ținuturi), să îi rupă pe românii moldoveni și din punct de vedere cultural de țara mamă. După ce în prima fază au eliminat elitele, în faza a doua au îndoctrinat copiii cu teorii criminale și mincinoase. Asfel, au prezentat România ca pe o țară imperialistă care vrea să le ia moldovenilor libertatea, limba și cultura. În același timp le-au spus că ei, moldovenii, NU sunt din același neam cu românii, că ei sunt pur și simplu moldoveni, că au o limbă moldovenească diferită de română. Iar pentru ca și din punct de vedere istoric lucrurile să fie convingătoare, falsificatorii istoriei i-au îndoctrinat și cu faptul că moldovenii sunt urmași ai dacilor liberi, pe când românii sunt o populație romanizată care nu mai are legătură cu dacii.

În paralel, pe teritoriul României, aceeiași bolșevici odioși interziceau orice discuții despre Basarabia, pentru a o scoate românilor din memorie!!!

Cu toate acestea, documentele mai vechi, de pe vremea imperiului Țarist, lămuresc situația. Iată ce se spunea la Curtea Imperială din Sankt Petersburg în anul 1840:  „Moldova şi Valahia sunt ţări locuite de un popor care are o singură origine, o singură limbă, o singură Credinţă, în pofida separaţiei lor pe plan civil, ele au avut necontenit o singură soartă comună: au suferit împreună de-a lungul secolelor, purtând aceeaşi cruce grea, iar acum sorb o nouă viaţă din acelaşi izvor dătător de viaţă. Ele au acelaşi trecut, acelaşi prezent şi, bineînţeles – acelaşi viitor!” („Despre situaţia învăţământului în Principatele Moldovei şi Valahiei” în Revista Ministerului Instrucţiunii Publice, fasculul 29, secţiunea IV,  Petersburg, 1840, pagina 7). Sursă document și traducere: Vlad Cubreacov.

Când oare, Rusia de astăzi o să recunoască adevărul, o să își ceară scuze pentru crimele comise și o să permită unirea Republicii Moldova cu România?

Daniel Roxin

Documentul:

document sankt petersburg

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

24 Comments on Teoria ticăloasă a moldovenismului, promovată de sovietici, primește o lovitură mortală: Document din 1840, de la Curtea Imperială din Sankt Petersburg

 1. Mihai Ciubotaru // 24 iulie 2016 at 9:20 // Răspunde

  CUM S-A NĂSCUT AŞA-ZISA LIMBĂ MOLDOVENEASCĂ

  Conform documentelor de arhiva, dupa crearea RSSM, Secretariatul Comitetului Gubernial Odessa al Partidului Comunist din Ucraina a numit o comisie insarcinata cu demersurile propagandistice. Cei trei membri ai comisiei erau A. L. Grinstein(evreu), I. I. Badeev ( Iosif Isaakovici Suslik, evreu) şi Gr. I. Starii. Chestiunea existentei limbii moldovenesti a fost discutata intens, mai ales dupa nasterea publicatiei de propaganda anti-romaneasca Plugarul Rosu, aparuta la 1 mai 1924.
  S-a pus problema limbii in care sa fie publicata aceasta revista. Limba vorbita de romanii din Transnistria nu avea un caracter unitar si nici literar, ea nefiind cultivata in scoli de administratia ruseasca. Pornind de la aceasta chestiune, comisia s-a divizat: Starii era de parere ca trebuia folosita limba romana si grafia latina, in timp ce ceilalti doi sustineau ca ar exista o “limba moldoveneasca” distincta de cea romana.
  Evident ca niciunul dintre ei nu era specialist in filologie astfel incat sa fie oarecum indreptatiti sa emita asemenea opinii. Starii a sustinut ca era imposibila crearea unei noi “limbi moldovenesti”, si ca acest lucru nu poate fi rezultatul unei decizii politice arbitrare. In schimb, Badeev spunea ca exista o “limba moldoveneasca” diferita de cea romana, asa cum rusa difera de ucraineana. In plus, el a argumentat ca nu exista o limba moldoveneasca literara, dar ca cele doua limbi sunt intr-un proces de diferentiere continua, romana primind influente din Occident, iar “moldoveneasca” din rusa. Si, bineinteles, pentru publicatiile in “limba moldoveneasca” trebuia folosita grafia slava.
  De cealalta parte, Starii sustinea ca din moment ce obiectivul final este proclamarea Romaniei sovietice, limba romana ar fi cel mai bun (si mai accesibil) mod de propaganda. Toate aceste discutii ale comisiei s-au finalizat intr-un raport realizat de Badeev la sfarsitul lunii august in 1924. Raportul este primul document oficial sovietic care vorbeste despre “limba moldoveneasca”. In urma dezbaterilor comisiei s-a luat decizia finala de “dezvoltare a limbii populare moldovenetti” si de a se folosi caractere chirilice.
  Asa apare „limba moldoveneasca”, rezultat al unei decizii politice luate fara consultarea vreunui specialist in filologie. Cand a luat nastere RSSM, in octombrie 1924, s-a folosit notiunea de “popor moldovenesc”, mare parte a acestuia fiind ”subjugata de burghezia romana.” Punctul de vedere sovietic oficial era ca Basarabia este parte a RSSM si ea trebuie eliberata de sub “jugul romanilor”.
  Dupa pactul Ribbentrop-Molotov si anexarea Basarabiei a fost organizata la est de Prut Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. Autoritatile sovietice au impus teoria istoriografica ce sustinea existenta poporului si limbii moldovenesti. Pe masura ce istoriografia din Romania lua un curs national pregnant in anii ’60, cea din Moldova a suferit de pe urma activitatii sovietice de propaganda foarte intense, potrivit 2012en.ro.
  In aceasta perioada apar studiile semnate de Ja.Mosul si N.Mochov, istorici sovietici emblematici pentru “teoria moldovenismului”. Cu precadere dupa 1964, dupa aparitia volumului al treilea din Istoria Romaniei la Bucuresti (in care se vorbeste despre problema Basarabiei) si a lucrarii Karl Marx.Insemnari despre romani, arhivele arata o preocupare serioasa a autoritatilor din RSSM pentru combaterea “nationalistilor romani”.
  In plus, in 1965 a avut loc o manifestatie a scriitorilor moldoveni in favoarea introducerii grafiei latine. Numeroase documente arata existenta unei coerspondente intense intre Chisinau si Moscova cu privire la aceasta problema. Autoritatile de la Chisinau arata faptul ca patrunderea presei romanesti in Moldova, a radioului si televiziunii romanesti, precum si a posturilor de radio occidentale “deruteaza poporul moldovenesc”. Astfel, in 1967 se decide realizarea unor “studii stiintifice” cu privire la existenta “poporului moldovenesc”.
  De asemenea, din 1966 se interzice studierea cartilor romanesti din bibliotecile publice si introducerea in RSSM a lucrarilor unor autori precum Nicolae Iorga, Octavian Goga, Lucian Blaga etc. Curand, singurele carti romanesti acceptate erau cele tehnice, medicale si dictionarele. Cartile de istorie erau strict interzise. In plus, s-a decis bruierea statiilor de radio occidentale.
  In 1966-67 autoritatile au inceput sa organizeze sarbatorirea unor evenimente din istoria Moldovei, precum ziua de 28 iunie: “eliberarea de sub ocupatia romaneasca”. In 1966 s-au sarbatorit 300 de ani de la intemeierea Chisinaului. In anii ’70 istoriografia din RSSM devine vehement antiromaneasca, iar in deceniul urmator criticarea istoricilor romani devine un fapt curent, vorbindu-se chiar de existenta unor “campanii anti-moldovenesti in Romania”.

  • Daniel Roxin // 24 iulie 2016 at 9:36 // Răspunde

   Va multumim pentru aceste informatii. Putem sa publicam comentariul dv ca articol de sine statator pe site-ul nostru?

   • Strada Margaretelor // 12 octombrie 2016 at 13:12 // Răspunde

    dle Cibotaru, ati uitat sa spuneti ca in 1924, ca astazi, a fost creata artificial, Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca (RASSM), iar RSSM a fost creata deja pe 2 august 1940, odata cu anexarea Basarabiei.

 2. Eu nu înțeleg de ce ar trebui să contăm pe permisiunea lor, imperialiștilor ? Ei să-și cate de viața lor noi de anoastră și să scoatem hotarul dintre noi !

 3. Rusia de astăzi nu va recunoaste niciodata adevarul cu atât mai putin sa-si mai ceară si scuze..poate Rusia de maine cu generațiile viitoare. Iar fratii nostri de peste Prut nu ne sunt întotdeauna chiar frați, observația este cât se poate de obiectiva. Când eram studenta locuiam în camin, la acelasi etaj cu fratii din Basarabia iar comportamentul lor vis-a-vis de noi, cei din Romania lasă mult de dorit. Nu ne respectau, ascultau muzica rusească asa..ca sa deranjeze si restul lumii si erau mândri sa vorbească în limba rusă atunci când aveau comentarii pe care noi nu trebuia sa le auzim. Din pacate veniseră deja cu creierele spălate..oare s-a schimbat ceva în gândirea lor după terminarea studiilor? Pentru unii stiu sigur ca da!

 4. !!!!!!!!!!!!!!))))))))))))))))))))……….. doamne , la voi rumini chear mintile nu lucreaza)))))))…..anume di asta shi ati prinit tot di-a gata,singuri n-ati facut nica))))))))…..mai cautati prin date istorice,nu aiuriti ca o sa luati peste bas ca-ntotdeauna + shi ii vremea sa se trezasca toata Moldova,ca multa vreme v-ati mai facut di cap )))))))))))))……cu eroii vostrii di 2 banii mhai eroul,shi vladic ghimpu-tepesh care o domnit amindoi 2 ani in crushe,cind un domnitor intelelpt domneste zeci de ani))))))))…………………eusii cu rusii,da nu uitati ca ei o farmat Moldova shi v-o cadonat voua o parte din di-ntrinsa shi lor li so lat too o buna parte)))))))))))………………ruminii jisaza caii verz pi pareti))))))))

  • Daniel Roxin // 24 iulie 2016 at 17:07 // Răspunde

   Te-au spalat bine pe creier, Barbule, sau asa esti tu prost din nastere?

  • Wow, Chiar sti Romana boss, chiar sti.Doamne ce prost :))))

  • ca sa raman in tema :ai grait di te-ai gatit !!! ti-ai lepadat neamu’?sunt multi factori de vina…de-a lungul istoriei…s-a descoperit mai nou ca nu suntem fiii latinilor,ci frati…ca toti si dacii si romanii proveneau din traci…traian afirma intr-un manuscris aflat in custodia vaticanului,ca,in momentul intrarii pe teritoriul daciei,el intelegea deja destul de bine limba,ca si cum ar fi fost surori…multe lucruri noi s-au descoperit ,care pot rasturna cu totul istoria atat a limbii cat si a poporului roman….si moldoveneasca e un dialect doar,fiecare regiune are un dialect al sau…

  • Daca prostia ar durea,tu erai vesnic in travaliu…sa-i fie tarana usoara,creierului tau…

 5. Poate e momentul sa facem deosebire intre bolsevicii sovietici si rusi.
  Exact cum fiecare trebuie sa faca deosebire intre tigani si romani, chiar daca ambii au acelasi pasaport.

 6. „Când oare, Rusia de astăzi o să recunoască adevărul, o să își ceară scuze pentru crimele comise și o să permită unirea Republicii Moldova cu România?”
  Raspuns: NICIODATA!!!

 7. Cât despre Barbu:noi nu am primit totul de-a gata, gândirea asta putredă ai primit-o si ai dat-o mai departe si celor de langa tine ! Sa-ti fie rusine pentru toate jignirile !

 8. Barbu e un diversionist a carui slujba este sa dezbine si sa.si bata joc si de romani si de moldoveni.

 9. repet…In unul din utimile comentarii ale acdemiceanului Andrei Lupan la intrebarea….cum vedeti dstra dl academicean reunirea Moldovei cu Romania a raspuns:…da suntem un popor…da vorbim aceeasi limba,aveam aceeasi cultura,folclor si scriitori dar fiecare trebue sa traeasca la casa lui.Aceste cuvinte mult l-au costat…drept ca dlui nu a mai dovedit sa simpte…a plecat in lumea celor drepti….omul care a pledat pentru inagurarea „Alei scriitorilor clsici”dar pentru el nu s-a gasit un loc…insa unii,cartile carora se incepeau cu portretul lui Lenin-micut dar luptat pentu UNIRE INCA calzi au numeritpe aceasta ALEE….In 1992 din motivul ca Moscova nu m-a primit sa sistin teza de doctor in medicina (conflictul din transnistra) am sistinut-o cu succes la UMF IASI(rector un vestit savant profesorul CAROL STANCIU)…mai mult decit atit, in 1995 mea fost unul din referentii principali la sustinerea tezei de doctor habilitat in medicina la Chisinau. La IASI consultant stiintific a fost numit vestitul clinicean profesorul Victor Tacu…in discutii la intrebarea mea…cum vedeti dstra reunirea cu Basarabia a raspuns… in Basarabia trebue sa se schmbe citeva jeneratii ca sa se uite de badjocurile si injosirele basarabenilor care erau socotiti romani de gradul doi cind ne aflam intr-n
  Regat.Nu asi spune ca si astazi gradul s-a schimbat.

 10. exemplu clasic de manipulare comunistoida: in acea perioada, valahia si moldova erau doua tari diferite…in acest document nu se vorbeste despre basarabia ci despre moldova in intregul ei, oricare ar fi fost el la acel moment. terminati cu cretinatatile…nu suntem toti tampiti…. nu incercati sa construiti adevaruri pe minciuni

  • Strada Margaretelor // 12 octombrie 2016 at 12:48 // Răspunde

   Auzi, nene Penu? Stii bancul cu baiatul care fiind intrebat de ce uraste romanii a raspuns: ”Tata mi-a povestit ca jandarmii erau rai si bateau cu harapnicul si cu rigla peste degete”. Si unde e acum tatal tau? ”Ei, l-au impuscat sovieticii in 1940”
   Terminati odata cu chestile astea, deja e enervant. La Chisinau si astazi librariile debordeaza de atata carte ruseasca, iar de tv prin cablu mi-i si greata sa vorbesc. Iar d-ta te mai hranesti si acum cu larvele calailor ”eliberatori”. Si mai faci si o groaza de greseli gramaticale, doctor habilitatule! Vandutilor si cacanarilor! Ni s-a furat identitatea de mai bine de 200 de ani, cu mici pauze, iar astazi nu e de mirare ca multi dintre noi suferim de sindromul Stockholm.

 11. woow Barbu…Imi ete rusine ca faci parte din tara mea… ((( din pacate sunt multi ca tine in Moldova.

 12. Mie mi-s dragi moldovenii. Chiar si cei tampiti. Ca daca nu erau tampiti printre ei, insemna ca nu suntem acelasi popor. Dar slava Domnului sunt printre ei, asa cum sunt si printre noi. Dar majoritatea sunt oameni talentati si isteti asa cum suntem si noi. Sper intr-o generatie viitoare mai buna care sa aduca impreuna pe cei de-o limba si de-un neam.

 13. voi sunteti urmasii Romei?niste rai si niste fameni; i-e rusine omenirii sa va zica voua oameni!Ma refer la mintea slaba si memorie zero a lui barbu(asa-zisul). Mai da mai sunt pe lumea asta mancurti si cozi de topor,lepadaturi si tradatori de neam! Ai uitat cand Moldova a fost rupta in 2 parti de rusi??? Cand saraca lume s-a trezit in alta tara si au inceput sa se intoarca in Romania lasand in urma casele zidite de ei si tot ce mai aveau in gospodarie cu copilasii de mana! armata rosie a fost pusa la Hotin sa impuste tot ce-i viu!!!!!!!!!!!Asta tu poti sa uiti si sa scuipi pe cesti oameni fara nici o vina??? Din pacate este o gloata proasta din care faci parte care ar trebui sa ramana sa traiasca doar cu rusul si sa dati cu nasul ca altfel voi nu intelegeti ca pute!Unde esti tu Tepes Doamne!!!

 14. Pài si ce vreti sa spuneti cu asta domnule Roxin ? in document e clar spus ca moldovenii si valahii sunt acelas popor , bine , dar nici cum nu dovedeste ca aceste popoare sunt romàni !!!
  Mai mult , documentul àsta dovedeste existenta moldovenilor ca popor ! si nici un cuvànt despre romàni !
  MULTUMESC domnule Roxin cà ati demonstrat dovezile care le cautam !
  Adica mai tare m-am convins cà totusi moldovenii sunt un popor EXISTENT , chiar si moldovenii de peste Prut(Romània) nu sunt romàni !!!

  • Daca asta ai intels, atunci IQ-ul tau nu depaseste 50. Stim insa ca nu esti decat un bolsevic vorbitor de limba romana, asa ca ceea ce spui sau crezi este irelevant pentru noi, romanii de dincolo si de dincoace de Prut!

 15. Georgeta Meuta // 6 aprilie 2018 at 22:06 // Răspunde

  D-le Roxin i-mi pare rau ca aveti de-a face cu tot felul de persoane spalate pe creier de dominatia Rusa, PACAT !
  Desteapta-te romane pana nu este prea tarziu !

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii