Noutăți

Teoria oficială a evoluției și originii omului – dată peste cap de către… misterioasele urme de picior descoperite în Creta!

  •  
  •  
  •  

Acum 15 ani, pe când se afla într-o vacanță în insula Creta, paleontologul Gerard Gierlinski a efectuat o descoperire care avea să se dovedească extrem de importantă. Este vorba despre o ciudată urmă de picior. Ulterior, peste ani de zile, el s-a întors, însoțit de către un alt paleontolog, Grzegorz Niedzwiedzki, pentru a studia mai pe îndelete misterioasa urmă. Urmarea? Cei doi specialiști au ajuns la concluzia că urma aparține unui enigmatic hominid, ce a trăit cu milioane de ani în urmă.

Descoperirea din Creta are potențialul de a pune sub semnul întrebării teoriile convenționale referitoare la apariția omului modern, la originile sale africane. Urmele de picior din Creta au o vechime impresionantă, de 5,7 milioane de ani.

a

La mijlocul secolului XX, au fost descoperite în Africa de sud și de est fosile de Australopithecus. A prins contur, atunci, teoria că strămoșii omului modern au apărut în Africa. Mai recent, au fost descoperite în Tanzania (Laetoli) urme de hominizi vechi de 3,7 milioane de ani. Acestea erau similare urmelor umane și dezvăluiau o deplasare bipedă. A fost acceptată teoria că strămoșii timpurii ai speciei umane nu doar că au apărut în Africa, dar au mai și trăit izolați pe acele teritorii vreme de milioane de ani, înainte de a se împrăștia în Europa și Asia. Însă, așa cum s-a arătat de curând, în urma publicării rezultatelor cercetării urmelor de hominid din Creta, realitatea este mai complexă.

Cum spuneam, urmele de la Laetoli, rămase în urma unor hominizi din categoria Australopithecus (și vechi de 3,7 milioane de ani) prezintă semnificative asemănări cu urmele de picior umane. În schimb, fosilele de Ardipithecus ramidus găsite în Etiopia (datând de acum 4,4 milioane de ani) prezintă caractere similare mai degrabă cimpanzeilor, în ceea ce privește tălpile. Până acum, unii dintre oamenii de știință susțineau că, în urmă cu 4,4 milioane de ani, picioarele tuturor hominizilor erau similare cimpanzeilor (cu acea formă caracteristică de mână) iar trăsăturile similare piciorului uman nu se dezvoltaseră încă.

e

Totuși, urmele descoperite în Creta, la Trachilos, mult mai vechi decât cele din Etiopia, arată cu totul altceva. Și anume că hominizii care aveau tălpi asemănătoare, mai degrabă, celor ce aparțin oamenilor moderni au viețuit în Europa cu mult mai devreme decât s-a crezut. Sunt mai vechi și au un caracter mai primitiv, comparativ cu urmele descoperite în Laetoli, imprimate în cenușa vulcanică. Spre deosebire de urmele de la Laetoli, cele din Creta s-au imprimat în nisip, care ulterior s-a pietrificat.

Datând de acum 5,7 milioane de ani, urmele de picior cu caractere umane găsite în Creta sunt mai vechi cu peste un milion de ani decât urmele similare celor de cimpanzeu rămase de la Ardipithecus ramidus. Urmele de la Trachilos au fost datate cu precizie, pe baza prezenței unor microfosile marine în roca pe care sunt imprimate, precum și pe baza altor caracteristici ale acestei roci, elemente din care rezultă că s-a format în urma unei faze de retracție masivă a Mării Mediterane – despre care se știe precis când a avut loc.

Ardipithecus ramidus

La începutul acestui an, oamenii de știință au publicat rezultatele examinării unor fosile provenite de la hominidul Graecopithecus, găsite nu departe de teritoriul României, în Bulgaria și în Grecia, și datate la 7,2 milioane de ani. Aceste recente descoperiri prezintă o poveste fascinantă, mai complicată decât se credea până acum, a evoluției și prezenței strămoșilor omului pe continentul european. Cu peste cinci milioane de ani în urmă, când hominizii viețuiau în locul numit astăzi Trachilos, Creta nu se detașase încă de zona continentală a Greciei. De asemenea, nu exista nici imensul deșert Sahara. Savane imense se întindeau, pe atunci, peste nordul Africii, ajungând până în regiunile din estul Mării Mediterane.

d

a

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencedaily.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii