Noutăți

O nouă teorie științifică bulversează lumea: deșertul Sahara s-a format datorită… acțiunilor omului. Care sunt probele invocate de specialiști?

Sahara, cel mai mare deșert din lume, nu a fost întotdeauna regiunea aridă pe care o vedem acum. În urmă cu mai mult de 10.000 de ani, întinderea uriașă de dune pe care noi o vedem astăzi era de fapt o pajiște verde “inundată” cu lacuri. Schimbarea radicală a peisajului a fost adesea atribuită modificărilor orbitei Pământului, însă o nouă ipoteză supusă spre dezbatere de cercetătorii sud coreeni sugerează faptul că… omul s-ar afla în spatele acestei schimbări spectaculoase a Saharei într-un loc neospitalier.

Potrivit arheologului David Wright de la Universitatea Națională din Seul, care a analizat mai multe dovezi arheologice, apariția pășunatului în toată regiunea sub-sahariană ar putea fi un indicator al transformării regiunii într-un deșert. Potrivit rapoartelor, totul a început în urmă cu aproximativ 8.000 de ani când comunitățile neolitice din Africa au început să experimenteze agricultura pastorală în apropierea Nilului. Aceasta ocupație a fost ulterior extinsă și spre nord prin introducerea în zonă a unor turme din ce în ce mai mari de animale.

sahara

Cantitatea tot mai mare de vegetație consumată de aceste ierbivore au eliminat vegetația din zonă, modificarea masivă a solului a lăsat zona expusă razelor soarelui mult mai mult. Această expunere a determinat schimbarea condițiilor atmosferice din Sahara. Potrivit experților, acest lucru a determinat o reducere a precipitațiilor musonice care, la rândul lor, au influențat deșertificarea zonei.

Astăzi, aproximativ 15 la sută din populația lumii locuiește în regiuni deșertice sau în curs de deșertificare. Potrivit lui Wright, această transformare pe care o putem întâlni în timpul vieții noastre este încă o dovadă în plus a faptului că prezența oamenilor pot duce la schimbări radicale ale climei, treptat, în decurs de câteva mii de ani.

sursa: ancient-code.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii