AIM radionica curs online

Noutăți

Teoria Big Bang, care stă în prezent la baza formării Universului, a fost dezvoltată de un preot catolic încă din 1927. Biserica catolică nu s-a opus teoriei

Modelul Big Bang este teoria dominantă a originii universului nostru de mai bine de 50 de ani. Teoria Big Bang este modelul care explică apariția materiei, energiei, spațiului și timpului, altfel spus a existenței Universului. Această teorie încearcă să explice de ce universul se extinde permanent încă de la apariția sa și de ce pare a fi uniform în toate direcțiile. Majoritatea oamenilor cred că astronomul Edwin Hubble a fost pionierul în cercetarea timpurie a acestei teorii. În 1929, cercetarea lui Edwin Hubble privind distanțele crescânde dintre galaxii a arătat că universul se extinde și acest fapt a devenit temelia teoriei Big Bang.

Deși Hubble a jucat rolul important în demonstrarea noțiunii de extindere a Universului, el nu a fost primul om de știință care a propus ideea unui univers în expansiune. Această idee provine de la Georges Lemaître, un astronom belgian și preot romano-catolic devotat. Lemaître sa născut în 1894 și a urmat școala de inginerie de la Universitatea Catolică din Louvain, dar educația lui a fost întreruptă de începutul primului război mondial. A devenit preot după ce a experimentat ororile războiului din poziția de ofițer de artilerie în armata belgiană. După război, Lemaître a continuat să-și urmeze pasiunea de astronom. La începutul anilor 1920, a obținut o diplomă de absolvent în astronomie de la Universitatea din Cambridge și un doctorat la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Pe parcursul anilor 1920, Lemaître a cercetat teoria generală a relativității a lui Einstein, propusă în 1917. La acel moment, ipoteza lui Einstein despre un univers static de dimensiuni reduse, fără început, a fost teoria cosmologică larg acceptată. Acesta a susținut că, conform propriilor calcule, înainte de nașterea universului nostru, toate materia, energia și masa în univers erau cuprinse într-un singur punct infinitezimal pe care el la numit “atomul primal“. Lemaître a anunţat teoria sa referitoare la crearea Universului în 1927 într-un jurnal ştiinţific belgian, „Annales de la Société Scientifique de Bruxelles”.

Reacţiile nu au fost pozitive. Chia și Einstein i-a oferit o replică descurajatoare: „Calculele dumneavoastră sunt corecte, însă fizica dumneavoastră este abominabilă”, i-a spus Einstein în franceză, cu ocazia conferinţei Solvay din Bruxelles. Mulți oameni s-ar putea aștepta ca și Biserica Catolică să fi reacționat negativ la un preot puternic implicat în cercetarea științifică despre originile universului nostru. Cu toate acestea, realitatea este destul de diferită. Teoria lui Lemaître a apelat la Biserică, pentru că a presupus că ceva a existat înainte de universul nostru și că a fost nevoie de un fel de forță pentru ca universul să se formeze din atomul primar.

Unul din motivele pentru care ipoteza Big Bangului a întâmpinat rezistenţă în lumea ştiinţei a fost faptul că oamenii ar fi trebuit să accepte un concept greu de înţeles. Acesta a fost detaliat de Lemaître într-o scrisoare publicată în 1931 în jurnalul Nature: „Dacă lumea a început cu o simplă cuantă, noţiunile de timp şi de spaţiu nu ar avea vreun înţeles la început. Ele ar începe să aibă un înţeles abia atunci când cuanta iniţială s-a fragmentat în mai multe cuante. Aşadar, dacă această sugestie este corectă, începutul lumii a avut loc cu puţin înainte de începutul timpului şi a spaţiului”.

La scurt timp, în 1933, Einstein însuşi a recunoscut că a greşit şi a acceptat ipotezele lui Lemaître. „Aceasta este cea mai frumoasă şi mai satisfăcătoare teorie a creării Universului pe care am auzit-o vreodată”, se spune că ar fi remarcat în 1933 fizicianul german, după o discuţie cu preotul.

Lemaître a devenit cunoscut foarte rapid în presa vremii. Ziarele vorbeau despre triumful teoriei sale, ce explică originea Universului, timp în care preotul şi-a început călătoria spre universităţile din SUA, unde susţinea prelegeri despre descoperirile sale, însoţit de către Einstein. În 1949, într-o serie de discuţii radio pentru BBC, astronomul Fred Hoyle a fost primul care a marcat termenul de Big Bang, referindu-se direct la ipotezele lui Lemaître şi Hubble. Termenul a rămas neschimbat, devenit brand două decenii mai târziu, când era deseori folosit în literatura ştiinţifică.

sursa: https://www.thevintagenews.com/2017/09/27/i-see-that-you-have-made-three-spelling-mistakes-remarked-marquis-de-favras-when-he-read-his-death-warrant/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Teoria Big Bang, care stă în prezent la baza formării Universului, a fost dezvoltată de un preot catolic încă din 1927. Biserica catolică nu s-a opus teoriei

  1. Desteptul de Einstein nu stia ca Georges Lemaître era iezuit, adica mai sef de-al lui asa. Sau poate ca stia dar cum era el cam habaug de cap… Ei! Ia reamintit maitre si a devenit “cea mai frumoasă şi mai satisfăcătoare”.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii