Noutăți

TENSIUNI: Soldații turci au ajuns în Qatar. Va apăra Turcia Qatarul de americani și restul țărilor arabe?

În urmă cu puțină vreme, SUA, prin vocea lui Donald Trump, dar și mai multe țări arabe au desemnat Qatarul drept principalul finanțator al terorismului arab. Mai mult decât atât, Arabia Saudita, Emiratele Arabe, Egiptul si Bahrainul au rupt relațiile diplomatice cu această țară. În acest context, președintele turc Recep Erdogan, autorul unui șir lung de abuzuri în propria țară, și-a declarat sprijinul pentru Qatar, punându-se încă o dată de cealaltă parte a baricadei în relația cu SUA.

Deși țară membră NATO, Turcia, o forță militară (peste un milion de oameni sub arme), și-a tensionat în ultimul an la extrem relațiile cu SUA, în condițiile în care NATO și americanii au nu doar baze militare pe teritoriul Turciei, ci și numeroase fabrici de armament americane.

Sfidând încă o dată relațiile diplomatice și militare cu SUA și NATO, turcii au trimis un număr consistent de militari și tehnică militară în Qatar, sub pretextul unor exerciții militare în parteneriat cu autoritățile de la Doha.

Iată ce ne spune și ProTv: “Ministrul Apararii din Qatar a anuntat sosirea primului grup de soldati turci, in capitala Doha, care vor participa la exercitii comune. Exercitiile fac parte dintr-un amplu programul de instruire, care urmeaza sa aiba loc in baza militara din Tariq bin Ziyad, a declarat oficialul. Exercitiile comune au fost indelung planificate si reprezinta o parte a acordului mutual, menit sa intareasca si sa dezvolte capabilitatile militare ale ambelor state, avand ca scop combaterea grupurilor armate si mentinerea stabilitatii in regiune.”

Dincolo de declarațiile diplomatice, lucrurile sunt clare. Turcia își marchează teritoriul și spune lumii occidentale că are interese în zonă și că va lupta pentru ele. Așadar, este Turcia în stare să blocheze o eventuală agresiune militară a aliaților arabi ai SUA din jurul Qatarului? Va risca un conflict cu SUA?

Adrian Albu

Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan addresses his supporters at the parliament in Ankara, Turkey, Tuesday, Jan. 14, 2014. Turkish anti-terrorism police carried out raids in six cities on Tuesday, detaining at least five people with alleged links to al-Qaida, including an employee of a prominent Islamic charity group that provides aid to Syria, media reports and officials said.(AP Photo)


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on TENSIUNI: Soldații turci au ajuns în Qatar. Va apăra Turcia Qatarul de americani și restul țărilor arabe?

  1. Nu, nu-l va apara. Si nu numai ca nu va apara Quatarul, ci va atrage urgia si asupra sa, si asupra poporului turc. Erdogan face parte din piesa de teatru. El nu are nicio legatura cu poporul turc – cum nici a-i nostri nu au vreo legatura cu poporul roman – ci este fundamental legat de “fratii” sai, elitele, cele ce conduc lumea, de-o mare bucata de vreme incoace.

    Mai, popor turc! Nici nu stiu ce sa-ti zic sa faci…
    In orice caz, esti in mare pericol! Fa si tu cum te-o lumina Dumnezeu!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii