AIM radionica curs online

Noutăți

Templul Meenakshi, una dintre cele mai frumoase construcții din lume

Templul Meenakshi Amman, unul dintre cele mai mari temple hinduse din lume, se află în centrul orașul Madurai din India. Conform unei legende, templul ar fi fost întemeiat cu aproximativ două milenii în urmă, de zeul Indra în timpul pelerinajului său pe pământ, pentru a-și ispăși greșelile comise. Templul ar fi fost dedicat zeului Shiva, dar mai cu seamă soției sale Parvati, numele de Meenakshi venind de la unul dintre avatarele sale.

În secolul al VII-lea d.Hr, sfântul și poetul Sambandar, a menționat locașul în scrierile sale. Templul a fost jefuit în anul 1314 de către invadatorii musulmani conduși de Malik Kafur. După acest incident, decorațiunile antice au fost în mare parte distruse, iar edificiul a devenit o ruină. Prima inițiativă de a reconstrui templului a venit din partea regelui Viswanatha Nayak, care între anii 1559-1600 a reușit să restaureze structura. Templul a fost totuși reconstruit între anii 1623-1655, din ordinul regelui Thirumalai Nayak.

df fgdddgg

În prezent, Meenakshi Amman este unul dintre cele mai importante temple din această parte a Indiei, atât pentru adepții hinduismului cât și pentru turiști. El atrage aproximativ 15.000 de vizitatori pe zi, în zilele din weekend numărul fiind mult mai mare. În timpul marelui festival religios Meenakshi Tirukalyanam, sărbătorit în perioada aprilie-mai, templul atrage aproximativ un milion de vizitatori, marea majoritate fiind pelerini.

Templul Meenakshi Amman este situat în zona istorică a orașului Madurai și este format din mai multe curți despărțite între ele prin ziduri, având patru intrări situate în fiecare dintre cele patru puncte cardinale. În jurul curților există 14 gopurame sau turnuri-porți, dimensiunile lor variind în înălțime de la 45 de metri la 50 de metri. Cel mai înalt gopuram este cel sudic de aproximativ 52 de metri, iar cel mai vechi este cel estic, constrit între anii 1216-1238. Fiecare gopuram este o clădire piramidală, înaltă decorată cu sute de statui ce reprezintă zei, demoni sau diferite animale. În total există 33.000 de statui în întreg complexul templului. În interiorul templului există numeroase altare dedicate unor zeități precum Ganesha, iar în centru se află altarul principal cu statuile lui Meenakshi și Shiva. Complexul se întinde pe o suprafață de aproximativ 180.000 de metri pătrați.

fwfw fggg yuyuyi qewrq yttut

sursa: amusingplanet.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii