Noutăți

Templul lui Baal – Shamin a încetat să mai existe. A fost aruncat în aer!

Templul lui Baal – Shamin a fost un templu antic în orașul Palmira, Siria, dedicat zeității canaanite Baal – Shamin, zeul fenician al cerului și furtunilor, unul dintre cele mai importante situri arheologice din oraşul antic sirian.

Templul a început să fie ridicat în anul 17 d.Hr, fiind apoi extins de împăratul roman Hadrian în 130 d.Hr. A fost un templu venerat în timpul reginei Zenobia și soțului ei Septimius Odenatus, Regele Regilor din Palmira.

arxaia_palmyra
Odată cu apariția creștinismului în secolul 5 d.Hr., templul a fost transformat într-o biserică. Religa musulmană apare prin anul 634, iar în anul 636 bizantinii pierd controlul orașului, populația locală trecând la islam.

O expediție engleză face în anul 1751 planuri de restaurare a ruinelor. Templul a fost părăsit de englezi și redescoperit de arheologi elvețieni în 1954-1956, fiind unul dintre cele mai complete structuri antice din Palmira. În 1980, structura a fost desemnată de UNESCO drept sit al Patrimoniului Mondial.

sam_4898
Templul a făcut parte inițial dintr-un complex de clădiri cu trei curți și a reprezentat o fuziune de stiluri arhitecturale orientale și romane. Proporțiile așezării au fost Romane, în timp ce elementele din capătul de sus al clădirilor și geamurile laterale erau de tip oriental, tradițional siriene. La construcția ansamblului au contribuit și corinteni, de unde și influențe stilizate egiptene. Coloanele aveau inscripții în greacă și palmiriană, și aveau amplasate lânge ele statui ale patronilor bogați din oraș.

Ca urmare a urii religioase, a lipsei de educație a celor crescuți și pregătiți doar pentru a împrăștia ura, în august 2015, templul a fost demolat de statul Islamic, după capturarea orașului Palmira în timpul Războiului Civil sirian.

646x404
Abdul Karim, un profesor universitar din Damasc, care a lucrat pro bono timp de trei ani ca director al secției de antichități și muzee pentru conservarea patrimoniului sirian in timpul războiului, a descris ziua distrugerii templului ca “întunecată, tristă și înfricoșătoare”.

Siria nu este unica țară unde se distrug vestigiile istorice. În România nu este război și totuși… monumentele istorice mor, se distrug pe zi ce trece din cauza nepăsării celor care au puterea și mijloacele de a le conserva. Odată cu dispariția lor, poate dispare și orice urmă a rădăcinilor neamului nostru! Probabil că acest lucru se vrea în fapt.

Palmira a fost un oraș antic situat într-o oază cu două izvoare, pe drumul caravanelor dintre Damasc (215 km) și Eufrat (120 km), în deșertul sirian. Lângă ruinele orașului antic, la circa 500 de metri, se găsește orașur sirian Tadmur.

7907834166_fc9a3d5a28_bfoto: Baalshamin, însoțit de zeul lunii Aglibol și zeul soarelui Malakbel (Yarhibol)

Traducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

Surse: theguardian.com, bbc, wikipedia


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

10 Comments on Templul lui Baal – Shamin a încetat să mai existe. A fost aruncat în aer!

 1. nici nu-mi vine sa cred ca oamenii mai lupta pentru religie in sec. 21

 2. Florea Buica // 28 august 2015 at 13:48 // Răspunde

  Biblia, asa-zisa carte a cartilor,(tot ce scrie Biblia despre morala sint invataturi egiptene) in capitolul dedicat proorocului Ilie, se arata inversunarea acestuia impotriva zeului BAAL. Mult timp n.am stiut ce sa cred. De ce atita inversunare din partea proorocului Ilie si a evreilor impotriva lui Baal. Odata cu inaltarea la cer a proorocului intr.-n car de foc mi-am data seama ca proorocul Ilie detinea secrete ce au apartinut zeului Baal. Si ca si Moise de la faraón si le insusise in mod ilicit. Astazi sint destule documente care atesta lucrul acesta. Odata cu decodificarea bibliei totul a inceput sa iasa la iveala.

  • Ma voi vorbiti niste NONSENSURI si credeti in ele incat se pune intrebarea daca mai ganditi logic. Pai nu a facut Sf. Ilie o proba ca sa se coboare foc din cer peste jertfa ca sa arate care e adevaratul Dumnezeu? Nu a injunghiat Sf. Ilie pe proorocii mincinosi? Nu s-a rugat ca sa nu ploua 3 ani si 6 luni din cauza ca Israel se inchina lui Baal? Si apoi tu spui ca Sf. Ilie cunostea secrete de la baal. Ma tu auzi ce vorbesti?

   • Este trist sa dărâmi monumente dar de ce sa critici Biblia? Probabil știi ca in cinstea acestui zeu, Baal , se sacrificau copii, nu? O zi buna!

 3. Pentru Florea…faca taceai filozof ramaneai…Biblia e Cuvantul Lui Dumnezeu si nu ceea ce spui tu iar Baal este o zeitate pagana care a fost venerata de multe popoare orientale fiind defapt o reprezentare a Diavolui…Ilie este omul lui Dumnezeu si nu avea nevoie de secretele nimanui…Dumnezeul Cerului si Pamntului e Vesnic si Unicul Dumnezeu Adevarat impreuna cu Isus Singurul Sau Fiu…Lupta dintre Creartor si Baalaur se da de mult si va termina odata cu Judecata Finala

 4. Baal cunoscut ca și Belzebut adică Satan.Bine că la aruncat în aer.

 5. Cristi-Cristian // 13 septembrie 2015 at 17:15 // Răspunde

  “Dulceatã micã”, unde ai cãpãtat informatiie alea referitor la Biblie si continutul ei? La Stefan Gheorghiu (facutatea aia care este ca lumanarea mortuui=lumineazã, dar nu desteaptã!)? E jenantã “teza” ta, dar în întunericul mintii si culturii tale este o scânteie, singura scânteie(chiar dacã este o PROSTIE), cãci sentimentul “jenei” îti lipseste(si nu numai…)!!!

 6. Mi se pare de-a dreptul ingrozitor dar si uimitor. Nu este deloc placut sa stii ca exista oameni care doresc sa distruga toata istoria si civilizatia, chiar si a lor. Din acest motiv ma duce gandul ca ISIS este Babylonul, babilonienii erau imorali si perfersi, la fel ca jihadistii din ISIS. Cu atat mai mult ca zona geografica a vechiului Babylon coincide cu teritoriile stapanite de ISIS.

 7. Ce si cine a fost Baal este scris in Biblie.
  Desigur multi ignoranti isi dau cu parerea, au comentarii si prin agresivitate verbala incearca sa para intelingenti.
  Daca si-ar indrepta atentia asupra Cuvantului lui Dumnezeu si ar accepta un pic, doar un pic, de instruire teocratica, ar afla ca Biblia nu este codificata ci este, “deschisa” pt absolut oricine doreste sa se apropie de Dumnezeu.
  Desigur, de unul singur este deosebit de dificil sa intelegi Biblia.
  Dar vestea minunata este xa sunt peste 8 mil. de oameni care sunt gata sa te ajute sa intelegi scripturile.
  Asadar Biblia este codificata doar pentru ignoranti.

 8. Da foarte bine ca l-au aruncat in aer, ma bucur pentru asta!
  Trebuie stearsa orice amintire a acestor zeitati ca oamenii sa nu se mai inchine la ele!
  Amintiti-va cum a spus Dumnezeu lui Israel sa treaca totul prin sabie si sa omoare totul in Canaan si sa nu ia nimic pentru ca canaaneni facusera fapte urate in fata lui Dumnezeu.
  Tot asa si Moise a pisat marunt si a aruncat pe rau idolul la care se inchinasera israelitii cat a fost el pe munte ca sa ia tablele legii cu cele zece porunci.
  Asa sa se intample cu toate templele idolatre din toata lumea!!! Amin! Amin!
  Iar cei care fac din istorie si din cultura si din vestigii un idol pe care il conserva ca sa priveasca la el sau sa le venereze ca pe niste creatii marete si ca si cum acestea ar fi ceva sa ia aminte ca este un singur Dumnezeu si ca numai lui singurul se cuvine sa te inchini! Amin! Amin!
  Dumnezeu lucreaza si prin mana celor necredinciosi si ei fac voia Lui fara ca ei sa stie de asta!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii